Je li mozak legendarnog genijalca bio drugačiji od onog kod nas, ‘običnih ljudi’? Einstein je nakon svoje smrti ostavio znanosti svoj mozak na proučavanje. Još od tada njegov se mozak pažljivo razlaže na komadiće i studira do najmanjih detalja.

Novo, dosad najdetaljnije istraživanje objavljeno u časopisu Brain, pokazalo je da se Einsteinov cerebralni korteks dosta razlikuje od korteksa ljudi prosječne inteligencije. U istraživanju je prvi put predstavljena karta njegova mozga s fotografijama 240 uzoraka tkiva.

Naime, u nedavnoj studiji Dean Falk, s Florida State Universityja u Tallahasseeu, i njezini kolege analizirali su 14 Harveyjevih originalnih fotografija Einstenova mozga i usporedili ih s brazdama i vijugama 85 ljudskih mozgova. Najviše su ih iznenadili složenost i uzorci vijuga u određenim dijelovima Einsteinova prefrontalnog, parijetalnog i vizualnog korteksa. Prefrontalni korteks važan je za apstraktno razmišljanje. Američki je tim također uočio da Einsteinov somatosenzorni korteks, koji prima osjetilne informacije iz tijela, ima neobičan oblik – dio koji odgovara lijevoj ruci značajno je veći, što može objasniti zašto je dobro svirao violinu.

– Dok su veličina i asimetričnost Einsteinova mozga normalni, njegov prefrontalni, somatosenzorni, primarni motorički, parijetalni, temporalni i ocipitalni korteks su izuzetni. To bi moglo biti neurološko objašnjenje za neke njegove vizualno-prostorne i matematičke sposobnosti – rekla je Falk te dodala: – Einsteinov frontalni režanj je jako izbrazdan, parijetalni režnji u nekim su područjima neuobičajeno asimetrični, a primarni sematosenzorni i motorički korteksi, povezani s funkcijama lica i jezika, u lijevoj polutki su povećani.

Leži li možda tajna visoke inteligencije u povezanosti lijeve i desne polutke mozga? Što bi se dogodilo kad bi ljudski mozak toliko evoluirao (ako ste jedan od onih tko vjeruje u teoriju o evoluciji) da se lijeva i desna polutka spoje u jednu cjelinu? Možda takav mozak imaju ljudska bića na drugim planetama te imaju toliko visoki tehnološki razvoj da im je moguće putovati svemirom bez ograničenja koja su nametnuta ljudskim bićima? Može li ‘običan’ čovjek određenim vježbama koja uključuju vježbanje lijeve i desne polutke mozga razviti svoj mozak do te mjere da postane genijalac?
thespiritscience.net

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 21.09.2014.
Slijedeća objavaŽelite spavati k’o klada? Najbolji narodni savjeti za opuštanje!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.