Mnogi nutricionisti, biolozi i fiziolozi pružaju uvjerljive dokaze da ljudi zapravo nisu predodređeni da jedu meso.

TJELESNE (FIZIOLOŠKE USPOREDBE)

MESOJEDI BILJOJEDI ČOVJEK
imaju kandženemaju kandženema kandže
nemaju pore na koži,znoje se preko jezikaznoje se kroz pore na kožiznoji se kroz pore na koži
tekućinu uzimaju ližući jetekućinu uzimaju usisavanjem kroz zubetekućinu uzima usisavanjem kroz zube
ima oštre očnjake za trganje, nemaju ravne kutnjake za žvakanjenemaju oštre očnjake, imaju ravne kutnjakenema oštre očnjake, imaju ravne kutnjake
dobro vide po noćislabo vide po noćislabo vide po noći
ubijaju žrtvu bez oružjane ubijaju da jeduubijaju uz pomoć oružja
crijeva su im tri puta duža od dužine tijela (tako da se raspadnuto meso brzo izbacuje iz organizma)imaju crijeva šest puta duža od dužine tijelaima crijeva šest puta duža od dužine tijela (meso dugo truli i stvara toksine)
imaju jaku klorovodičnu kiselinu u želucu za probavljanje mesaželučana kiselina je deset puta slabija nego kod mesojedaželučana kiselina je deset puta slabija nego kod mesojeda

Na osnovi tabela iz A.D.Andrewsove knjige «Prava hrana za ljude» (Fit Food for Men) Chicago:American Hygiene Society, 1970.

Nesposobnost ljudskog organizma da izađe na kraj sa prekomjernim životinjskim mastima u ishrani, predstavlja još jednu stvar koja ukazuje na neprirodnost jedenja mesa. Mesožderi mogu putem svog metabolizma sagoriti gotovo neograničene količine kolesterola i masti bez ikakvih nepovoljnih posljedica.

Već 1961. «Journal of American Medical Association» je objavio da 90-97 % srčanih oboljenja može biti spriječeno vegetarijanskom ishranom. U SAD, zemlji sa najvećom potrošnjom mesa na svijetu, svaka druga osoba će umrijeti od bolesti srca ili krvih sudova.

Daljnji dokaz o nepodesnosti ljudskog probavnog trakta za probavljanje mesa je veza, ustanovljena brojnim istraživanjima, između raka debelog crijeva i jedenja mesa. Jedan od razloga je visok postotak masti, odnosno mali sadržaj vlakana u ishrani koja za okosnicu ima meso. To rezultira sporim prolaskom otpadnih tvari kroz debelo crijevo, a time se dopušta toksinima da štetno djeluju.

Osim toga, za meso se zna da prilikom probave stvara steroidne metabolite koji posjeduju kancerogena svojstva.