Ovo nije promo članak već prezentacija nečeg vrlo zanimljivog za ekološki osviještene žene. Pričat ćemo o jednoj maloj čašici…

Mooncup je ženski higijenski proizvod koji zamjenjuje najčešće korištene uloške i tampone. Radi se o čašici za višekratnu upotrebu čija je zadaća sakupljati menstrualnu krv. Čašica je načinjena od hipoalergenog silikona koji je pogodan za dezinfekciju, a jedna može trajati i nekoliko godina što uvelike štedi novac.

52
Mooncup je napravila žena kao ugodnu, sigurnu i za okoliš prihvatljivu alternativu tamponima i higijenskim ulošcima. Mooncup se proizvodi u Velikoj Britaniji, a omiljen je ženama širom svijeta kojima omogućava da prestanu koristiti neugodne i skupe higijenske proizvode za jednokratnu upotrebu koji doprinose gomilanju velikih količina otpada.

Napravljen od mekog, medicinski čistog silikonskog materijala, Mooncup ne sadrži latex, izbjeljivače, BPA, toksine, ili umjetne boje. Stoga je izvrstan i za žene koje imaju osjetljivu kožu i sluznicu.

Tamponi mogu izazvati suhoću sluznice ili ispuštati vlakna i druge tvari. Mooncup je napravljen na način da čuva prirodnu ravnotežu.

U prosjeku, jedna žena u svome će životu upotrijebiti više od 11.000 tampona ili uložaka, koji završavaju na odlagalištima otpada, u spalionicama ili čak u moru i rijekama.

Žene prilikom menstruacije upotrijebe i po 22 higijenska proizvoda za jednokratnu upotrebu. Bez obzira na jačinu krvarenja, uvijek trebate samo jedan Mooncup koji može trajati dugi niz godina te je zbog toga najjeftiniji higijenski proizvod koji možete kupiti.

Kako izgleda i kako se koristi?

52
Mooncup je načinjen od mekanog prozirnog silikona, u obliku čašice koja se sužuje prema dnu, na koju se nastavlja držak. Savitljiv je i prilagođava se obliku rodnice prijanjajući uz unutarnji mišični sloj što sprečava curenje krvi na donje rublje. Aplikacija je slična kao kod tampona – čašica se stavlja u vaginu, ali je smještena niže. Moguće ga je koristiti svaki dan mjesečnice, a s njim možete spavati, plivati ili vježbati.

Sama upotreba je jednostavna, ali prije prvog korištenja nije na odmet isprobati ga u vrijeme ciklusa kada ne krvarite kako bi se bolje upoznali s aplikacijom i izbjegli neugodnosti.

Čašica se prije umetanja u rodnicu savija na jedan od dva načina, kako bi se kod postavljanja “raširila” i stvorila mali vakuum, a time osigurala ostanak na mjestu i nepropusnost. Za lakšu primjenu ga je preporučljivo smočiti. Sami odaberite položaj u kojemu vam je najlakše postaviti ga (sjedeći, stojeći, čučeći). Kada je dobro postavljen, Mooncup se ne osjeti pri mirovanju, sjedenju ili hodanju.

Je li higijenski?

Pošto Mooncup, za razliku od tampona, krv ne upija već skuplja, neizbježna je misao kako je vađenje i postavljanje neuredno i prljavo, no nije tako. Pri vađenju čašice nemate nikakav dodir sa krvlju jer prstima hvatate vanjski dio dna i držak koji nisu u kontaktu s tjelesnim tekućinama. Kada ga izvadite, sadržaj ispraznite u wc školjku, a samu čašicu isperite pod tekućom vodom ili obrišite vlažnim maramicama, a zatim ponovno umetnite. Mooncup može ostati unutar rodnice i do 8 sati, ovisno o jačini menstruacije.

Održavanje i čuvanje

Između dva ciklusa se preporuča dubinski ga očistiti što najlakše možete napraviti iskuhavanjem 5-7 minuta u kipućoj vodi. Nakon čišćenja ga potpuno osušite i spremite u pamučnu vrečicu koja dolazi s njim u pakiranju.

Prednosti korištenja Mooncupa:
– štedi novac (pogotovo pri dužem korištenju)
– dovoljan je samo jedan za cijelo trajanje menstruacije
– može se koristiti više godina
– ne isušuje unutrašnjost rodnice i ne utječe na vaginalnu floru
– primjenjiv je u svim situacijama (kretanje, spavanje, plivanje)
– mogučnost procurivanja je daleko manja nego s tamponima
– ugodniji je od uložaka
– ekološki je prihvatljiviji od drugih higijenskih proizvoda
– omogućuje da pratite količinu krvarenja (osobito ako imate problematične menstruacije)

Moje iskustvo

sminkerica.com

52
Za menstrualne čašice sam odavno čula, no nisam znala da su dostupne u Hrvatskoj, sve do nedavno. Nakon što sam se dodatno informirala o takvoj vrsti higijenskog proizvoda i pročitala dojmove zadovoljnih korisnica, odlučila sam ga isprobati. Moram priznati da sam ispočetka bila skeptična jer se na našim prostorima sve svodi na upotrebu jednokratnih uložaka i tampona, a samo korištenje Mooncupa se podosta razlikuje od primjene onoga na što smo navikle. Nikada nisam razmišljala o iznosu koji godišnje potrošim na Always, Naturelu, o.b. i slične, no kada se sve zbrojim, dođem do iznosa koji sam mogla iskoristiti za pošteno sezonsko obnavljanje garderobe. Njegova je cijena oko 220 kn, što stvarno nije mnogo ako uzmete u obzir da će vas samo jedna čašica služiti više godina.

Iako se čini pomalo neuobičajen, Mooncup nije strašan niti odbojan za upotrebu, dapače. U pakiranju dolaze detaljne upute popraćene slikama koje će vas uputiti u upotrebu i održavanje čašice. Istina je da ćete morati steći malo prakse kako bi vam kasnije korištenje prošlo bez problema, no to zaista nije velik posao, a uz to ćete dodatno upoznati svoje tijelo. Nakon isprobavanja “na prazno”, došli su i dani same menstruacije gdje me Mooncup potpuno oduševio. Niti jednom nije procurio, nisam ga uopće osjećala, a krvarenje je bilo gotovo za svega tri dana. Je li to radi čašice ili je to slučajnost (inače mi krvarenje traje 4-5 dana), moći ću sa sigurnošću reći kroz nekoliko mjeseci upotrebe.

Izmjena izvan kuće i na poslu je protekla bez ikakvog problema i nereda. Sama količina krvi u čašici će, naravno, ovisiti o intenzitetu vaše menstruacije, ali kod mene, koja imam prosječno krvarenje, nakon 5 sati razina krvi nije došla ni do 5 ml. I mene je, kao i vas koji ovo čitate, zabrinjavao prizor koji ću zateći prilikom vađenja čašice iz rodnice, ali ta je zabrinutost bila pretjerana jer Mooncup ne izgleda ništa gore od iskorištenog uloška ili tampona. Naravno, to ne znači da će se svatko osjećati ugodno i voljno isprobati ga, ali moje je osobno mišljenje da ovaj proizvod definitivno zalužuje da barem razmislite o njemu i onome što čini za okoliš, ali i za vaš novčanik.

Ja sam njime oduševljena i sigurna sam da ću ga koristiti jako dugo vremena te ga od srca mogu svima preporučiti.

Kakvo je vaše mišljenje o menstrualnim čašicama? Biste li ih/jeste li ih isprobale? Kakve higijenske proizvode koristite?

sminkerica.com/mooncup.hr