atma.hr – 52
Joga utječe na povećanje razine gama-aminobutirične kiseline, koja je povezana s boljim raspoloženjem i smanjenjem depresije.

Joga ima veći pozitivan učinak na naše raspoloženje i razinu depresije nego bilo koji drugi oblik tjelovježbe, dokazali su američki znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Bostonu, i to zbog veće razine kemikalije u mozgu zvane GABA. Njihovo novo istraživanje pokazalo je detaljnije kako joga djeluje na te kemikalije.

Znanstvenici su uspoređivali GABA razine (gama-aminobutirična kiselina) u mozgu. Niske GABA razine povezane su s depresijom i drugim sličnim poremećajima. Pratili su dvije grupe zdravih osoba tijekom 12 tjedana. Jedna je grupa prakticirala jogu tri puta tjedno po sat vremena, a druga grupa je za to vrijeme hodala.

Prije početka eksperimenta sudionicima je skeniran mozak, a nekoliko puta tijekom tih 12 tjedana sudionici su morali ocijeniti svoje psihološko stanje. Nakon 12 tjedana vježbanja znanstvenici su usporedili GABA razine u obje grupe.

Sudionici koji su prakticirali jogu naveli su znatno poboljšanje raspoloženja i psihičkog stanja općenito, za razliku od grupe koja je hodala. Osim toga, i GABA razine su kod sudionika koji su se bavili jogom porasle.

Studija je pokazala da joga utječe na povećanje razine gama-aminobutirične kiseline (gamma-aminobutyric acid – GABA), kemikalije u mozgu koja pomaže u reguliranju živčane aktivnosti. Aktivnost te kiseline smanjena je kod ljudi koji pate od poremećaja raspoloženja, a takvima se inače prepisuju lijekovi koji povećavaju GABA aktivnost.

Istraživanje je pokazalo da se GABA razine nakon sata joge povećavaju i povezane su s boljim raspoloženjem i smanjenjem anksioznosti.

Znanstvenici tvrde da prakticiranje joge stimulira specifična područja u mozgu, čime se povećavaju promjene u endogenim antidepresivnim neurotransmitorima kao što je GABA. Napominju da je ovo vrlo važno otkriće čija će daljnja istraživanja dati rješenja za stanje depresije koja neće biti lijekovi.

avadhuta.hr

atma.hr – 52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here