52
Joga utječe na povećanje razine gama-aminobutirične kiseline, koja je povezana s boljim raspoloženjem i smanjenjem depresije.

Joga ima veći pozitivan učinak na naše raspoloženje i razinu depresije nego bilo koji drugi oblik tjelovježbe, dokazali su američki znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Bostonu, i to zbog veće razine kemikalije u mozgu zvane GABA. Njihovo novo istraživanje pokazalo je detaljnije kako joga djeluje na te kemikalije.

Znanstvenici su uspoređivali GABA razine (gama-aminobutirična kiselina) u mozgu. Niske GABA razine povezane su s depresijom i drugim sličnim poremećajima. Pratili su dvije grupe zdravih osoba tijekom 12 tjedana. Jedna je grupa prakticirala jogu tri puta tjedno po sat vremena, a druga grupa je za to vrijeme hodala.

Prije početka eksperimenta sudionicima je skeniran mozak, a nekoliko puta tijekom tih 12 tjedana sudionici su morali ocijeniti svoje psihološko stanje. Nakon 12 tjedana vježbanja znanstvenici su usporedili GABA razine u obje grupe.

Sudionici koji su prakticirali jogu naveli su znatno poboljšanje raspoloženja i psihičkog stanja općenito, za razliku od grupe koja je hodala. Osim toga, i GABA razine su kod sudionika koji su se bavili jogom porasle.

Studija je pokazala da joga utječe na povećanje razine gama-aminobutirične kiseline (gamma-aminobutyric acid – GABA), kemikalije u mozgu koja pomaže u reguliranju živčane aktivnosti. Aktivnost te kiseline smanjena je kod ljudi koji pate od poremećaja raspoloženja, a takvima se inače prepisuju lijekovi koji povećavaju GABA aktivnost.

Istraživanje je pokazalo da se GABA razine nakon sata joge povećavaju i povezane su s boljim raspoloženjem i smanjenjem anksioznosti.

Znanstvenici tvrde da prakticiranje joge stimulira specifična područja u mozgu, čime se povećavaju promjene u endogenim antidepresivnim neurotransmitorima kao što je GABA. Napominju da je ovo vrlo važno otkriće čija će daljnja istraživanja dati rješenja za stanje depresije koja neće biti lijekovi.

avadhuta.hr

52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.