Joga, disciplina koja se temelji na drevnoj indijskoj filozofiji, a danas se prakticira diljem svijeta, pridružila se UNESCO-ovom popisu nematerijalne svjetske baštine.

Dodana je na ovu prestižnu listu kao priznanje za njezin utjecaj na indijsko društvo, od zdravstva i medicine pa do obrazovanja i kulture‘, Odbor svjetske baštine navodi  u priopćenju.

Dizajnirana kako bi pojedincima pomogla izgraditi samoostvarenje, smanjiti patnju s kojom se suočavaju i omogućiti stanje oslobođenja, [jogu] prakticiraju mladi i stari, bez klasne, spolne ili religijske diskriminacije‘,  UNESCO je napisao na Twitteru.

Popis nematerijalnog kulturnog blaga je nastao prije 10 godina, uglavnom za podizanje svijesti o njima, a UNESCO također ponekad pruža financijsku ili tehničku pomoć zemljama koje se bore kako bi ih zaštitili.

U srijedu, tijelo UN-a sa sjedištem u Parizu, dodalo je Kubanski rumba ples i belgijsku Kulturu pive na popis, koji također uključuje mediteransku prehranu, Pekinšku operu i peruanski Ples škara.

Izvor: theguardian.com / udahni.com
Prethodna objavaOnome tko je ovladao umom, um je najbolji prijatelj, ali onome tko to nije učinio, um će ostati najveći neprijatelj
Slijedeća objavaJednom kad se miroljubivi Gandhi svađao sa svojom ženom…
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.