Piše: Nikola Đurđević, vedski astrolog i numerolog
www.astrologija-tarot-numerologija.com

Od 17.09.2015. planet Merkur postao je retrogradan (kreće se unatrag, umjesto prema naprijed, što se smatra nepovoljnim i neprirodnim kretanjem) i to u svom vlastitom znaku, Djevici. U retrogradnom kretanju on će se zadržati sve do 09.10.2015. godine.

U Jyotishu, Merkur predstavlja medije (TV, radio, Internet) i novinske agencije, tisak, ugovore i pisane dokumente, transportna vozila (vlakove, autobuse, automobile itd.), promet i putovanja, znanstvene organizacije, mobilnu i fiksnu komunikaciju, transport te računala i tehnologiju. Kada je Merkur retrogradan tada možemo očekivati velike probleme u gore navedenim područjima. Drugim riječima, mogu se očekivati veliki zastoji i problemi u prometu, putovanjima, transportu, mobilnoj i fiksnoj komunikaciji itd.

52
Merkur se trenutno u Djevici nalazi u konjukciji (združenosti) s planetom Rahuom koji predstavlja političke zavjere i spletke, kriminal, rat, nasilje, pobune i nemire, elektronske uređaje, pritvor, iznenadne nesreće, strance, osobe islamske vjeroispovjesti, i imigraciju u strane zemlje, pa će Rahu tako dodatno opteretiti retrogradnog Merkura. Također, Merkur se nalazi u konjukciji i sa Suncem koje označava osobe na vlasti, predsjednika i premijera države, vladu, suce i državnu upravu. Povežite sada sve ove spomenute elemente u jednu priču i lako će vam postati jasno da ova situacija nije nimalo laka, već dapače vrlo problematična.

Dodatno opterećenje Merkurovoj retrogradnosti uzrokovala su čak dva vatrena planeta koja su od prije nekoliko dana promijenila svoje znakove. Tako je Mars ušao u znak Lava, a Sunce u znak Djevice, što se smatra uzrokom velikih i iznenadnih promjena. Ne zaboravimo na nedavni potres u Zagrebu koji se dogodio upravo u to vrijeme, kao i nagli priljev i nekontrolirani ulaz ekonomskih migranata u Hrvatsku. Jedan od uzroka ovih teškoća može se nazrijeti u združenosti tranzitnog Sunca sa svojim ljutitim neprijateljem, Rahuom, u Djevici, što je vrlo nepovoljno, dok je Mars ulaskom u znak Lava aktivirao iznimno loš obostrani aspekt (sambandha) sa svojim ljutitim neprijateljem, Saturnom koji označava potrese, pobune, depresiju, stagnaciju, zastoje, ekonomski nazadak i bankrot, gubitak državnog novca, gubitak teritorija, tajne neprijatelje, barbare, obmanu i prevaru, laži i neistine. Mars predstavlja vojsku, generale i vojne zapovjednike, policiju, oružje, inženjere, kriminalce, kirurge i zubare, nasilje, eksplozije i masovne tragedije, pa je više nego jasno kako će ovaj obostrani aspekt između Marsa i Saturna pokrenuti cijeli niz ozbiljnih nevolja i problema.

Što se tiče Hrvatske, retrogradnost Merkura odražava se u 11. astrološkoj kući (u znaku Djevice) koja predstavlja vladu, dogovore, ugovore i saveze sa stranim vladama, slanje veleposlanika u strane zemlje, međunarodne odnose, nacionalne ciljeve i planove, dobitke od drugih zemalja. Više je nego izvjesno da će ova područja pretrpjeti brojne probleme, teškoće, promjene, otezanja i zastoje.

Nadalje, Merkur aspektira 5. astrološku kuću (u kojoj se trenutno nalazi zloćudni tranzitni Ketu) i zbog svoje trenutne retrogradnosti otežava područja kao što su svi oblici nacionalne zabave i zadovoljstva (ono što zabavlja i uveseljava narod), sportove, burze novca, škole i obrazovni sustav, otežava dogovore i razgovore s veleposlanicima i diplomatima iz stranih zemalja, te uzrokuje razne skandale.

Zbog svoje retrogradnosti, Merkur tranzitira i prethodnu 10. astrološku kuću (znak Lava) koja označava predsjednika i premijera države, vladajuću stranku, vladu, guvernera, nacionalni status i reputaciju, te političare, a u kojoj se trenutno nalaze tranzitni Jupiter (sudstvo, odvjetnici, religijski autoriteti i insitucije, obrazovne institucije, humanitarne organizacije, arbitraža, banke, bankarski i financijski sustav, ministri i diplomate) i Mars (pogledati njegove značajke u ranijem dijelu teksta). Dakle, određeni problemi, teškoće i zastoji mogu se očekivati i u ovim područjima, iako će dobroćudni tranzitni Jupiter i snažan tranzitni Mars u svojoj snažnoj dik bali (snaga prema smjeru) ipak dati snagu i povoljnost ovoj astrološkoj kući, pa se toplo nadamo da učinci neće biti pretjerano loši.

U ovoj se analizi nisam osvrnuo na ostale tranzitne planete i cjelovitiju sliku, o čemu ću govoriti više u horoskopu , kao i u detaljnijoj analizi trenutnog stanja i razvoju ove situacije u bližoj budućnosti.

I na kraju važno je spomenuti da se Merkur u svom retrogradnom kretanju nalazi sve do 09.10.2015. godine, s time da ovom datumu treba pridodati još nekoliko dana dok njegovo prirodno kretanje prema naprijed ne uzme maha.

Kao zaključak važno je navesti da se retrogradnost Merkura srećom događa u njegovom vlastitom znaku, Djevici, a k tome, u Samudaya Ashtakavargi (analiza snage astroloških kuća) 11. kuća ima 30 bodova (što je inešto znad prosjeka). Nadamo se da će zbog toga retrogradni Merkur ipak ublažiti (barem donekle) svoje negativne retrogradne učinke.

52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.