Foto: pixabay.com

Kada ne bi bilo čovjeka, u prirodi bi vladao savršen sklad, jer niti jedna od životinja ne uzima više nego što joj treba, čak niti one najhladnokrvnije zvijer – i one dijele među sobom. Jedino čovjek grabi kao da sutra ne postoji, jedino on ima neutaživu glad i neobuzdanu gramzivost. Zar smo mi uistinu gori i od najgore zvijeri, zar smo se pretvorili u najhladnokrvniju životinju?

atma.hr – 78
Napustite na trenutak sva svoja uvjerenja i pročitajte ovaj tekst do kraja, imajte barem toliko hrabrosti da se suočite sa zvijeri što ju nosite i hranite u sebi, da ju pogledate u oči i da svjesno odlučite – želite li uistinu na ovaj način proživjeti svoj život !

Svakodnevno se ubija više od 200 milijuna životinja radi hrane širom svijeta – samo na kopnu. To se odnosi na 72 milijarde kopnenih životinja koje se ubijaju za hranu svake godine širom svijeta.

Ako tu dodamo divlji lov i uzgajane ribe, dnevno dobivamo broj od približno 3 milijarde ubijenih životinja. 30% hrane koja se proizvede od ovog pokolja biva bačeno u smeće, jer se ne uspije prodati ili pojesti prije nego se pokvari, to je službena statistika koja je uvijek umanjena za nekih 5%. Dakle jedna milijarda životinja će danas biti ubijena samo da bi ih na kraju bacili u smeće. Zastanite na trenutka i razmilite o ovome!

I zato kada mi čovjek priča o ljubavi ja se mogu samo gorko nasmijati i progutati gorčinu spoznaje da živim u svijetu gdje je ljubav postala tek riječ. Nekada prije kada bi mi netko govorio o ovome ja bih se osjećao uvrijeđeno i napadnuto, stoga ako se netko od vas sada tako osjeća, ja vas razumijem, ali u isto vrijeme zaboli me ona stvar za vaše osjećaje.

atma.hr – 39

Ti osjećaji ne dolaze iz vaše ljudskosti već iz zvijeri u vama, a ja prema tome dijelu u vama više nemam lijepih riječi, čvrsto sam odlučio reći vam samo istinu. Hoće li to značiti da ću izgubiti neke od svojih prijatelja i za to me zaboli ona stvar… Takvi prijatelji i nisu prijatelji…

S obzirom da je hrana osnova za preživljavanje i da nije svaki dio svijeta pogodan za život bez mesa, ja razumijem da je potrebno ubiti životinju kako bi čovjek preživio. To je život zar ne, jači uvijek opstaje. Međutim, ovo što mi radimo do je prešlo sve granice zdravog razuma, pogazili smo sva načela života i postali tumor na ovome svijetu.

Vrsta koja sebe i sva druga bića vuče u propast. Postoje oni koji će zažmiriti na sve to i reći će; ‘Sve je super, sve je baš kao što treba biti, udahni duboko i otpusti negativne misli’.. E takvi su mi gori nego oni koji ubijaju jer ne znaju što čine, nema gore nego kada je čovjek mlak i bljutav…

Uz obilje druge hrane koja je mnogo ukusnija i daleko zdravija od mesa, mi sebe pitamo što ćemo jesti ako meso ne jedemo!? Često me to pitaju sa čuđenjem: „Pa što ti onda jedeš ako ne jedeš meso, jaja i ribu!?“. Nekada sam se trudio odgovoriti, a danas ih samo pogledam u oči na način da sami shvate koliko glupo pitanje su postavili. Netko će reći da ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori. E pa to je jedna velika laž, jer ovo pitanje je primjer gluposti i tupavosti…

No nije tu samo prehrana u pitanju, mi ubijamo životinje kako bi od njih napravili cipele, torbice, kapute, nakit, kozmetiku i još mnogo, mnogo toga. Mi ih stavljamo u zatočeništvo kako bi ih mogli gledati i fotografirati, radimo stravične pokuse nad njima kako bi proizveli lijekove koji nam trebaju da liječimo bolesti koje nastaju zato što jedemo životinje. Pa čovječe bezumni, prestani se trovati pa nećeš ni biti bolestan, napusti više svoju tupavost i nestati će sve patnje s ovoga svijeta.

atma.hr – 78
Mislim da ću se ovdje zaustaviti jer bih mogao otići suviše daleko u namjeri da kažem sve ono što treba biti rečeno, zaustaviti ću se ovdje zbog sebe, ne zbog vas, jer ne želim otići previše daleko i početi hraniti zvijer u meni, neman koju sam jedva pripitomio. Jer na kraju krajeva, što god ja rekao neće biti dovoljno da pripitomi zvijer u vama, kod nekih će ona postati još gladnija, jer zvijer je bezumna i ne zna drugo osim da reži i napada.

Za one koji su sačuvali imalo ljudskosti u sebi, njima je dovoljno i ovo što sam rekao, oni će se zamisliti, oni će razmisliti malo. Vi koji ćete se osjećati napadnuto, vas razumijem jer sam i sam bio tu gdje ste vi sada… Vama želim da se što prije probudite, jer ako nastavite spavati neće nas još dugo biti na ovoj planeti…

Anđelko Katinić

70 GLAS ŽIVOTINJA

GLAS ŽIVOTINJA

10 univerzalnih pouka kojima nas životinje iscjeljuju

Margrit Coates čudesna je iscjeliteljica i komunikatorica sa životinjama. Svoj je dugogodišnji rad posvetila ne samo liječenju životinja nego i slušanju njihovog glasa. Životinje – sve životinje, i naši dragi ljubimci i one u divljini, i one najmanje i one veličanstvene – sve nas one vole i žele svoju drevnu mudrost podijeliti s nama: možemo uživati u životu kao ravnopravna, svjesna bića čija se energija isprepliće, nadopunjuje i slavi život.

Margrit Coates nam omogućuje da čujemo njihov glas i unesemo u svoj život igru, radost i usklađenost s prirodom. Svi možemo čuti životinje ako ih dobro upoznamo. Ova nam knjiga pokazuje kako.

Cijena: 119 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here