Foto: Gerd Altmann/pixabay.com

Virtualnu stvarnost predstavljenu u filmu „Matrix“ generira računalo, a ljudi žive u umjetno stvorenoj stvarnosti.

Ako obratite pozornost na stvarnost svog svakodnevnog života, pronaći ćete zapanjujuća otkrića. Naša svakodnevna stvarnost pokazuje veliku sličnost s  virtualnom stvarnošću iz filma.

Naša virtualna stvarnost ne može biti generirana pomoću računala, već našim najsofisticiranijim softverom, našim suptilnim tijelom (egom, inteligencijom i umom, našim tijekom misli i emocija). I tako mi živimo u tim privremenim tijelima, u zatvoreništvu naših želja, misli i osjećaja. Pogledajmo koje su značajke te matrice i kako ih se možemo osloboditi.

1. korak – Svijet stalne promjene

Mi mislimo da smo tijelo i poistovjećujemo se s njim, sa svojim spolom, rasom, nacionalnošću, političkim uvjerenjem, zanimanjem, i svim osobama i stvarima povezanim s dotičnim tijelom. Ne shvaćamo da smo kao vozač tijela, duhovna duša koja doživljava materijalno iskustvo, koja koristi tu grubu mašinu tijela i suptilnu mašinu uma, inteligencije i ega za stjecanje iskustva koje nam je potrebno i koje smo željeli u privremenom materijalnom svijetu, pod kontrolom svedobre više sile koja nam po našim željama sve to omogućuje.

Mi jurimo za našim materijalnim željama i neispunjenim snovima proizašlim iz pervertitanih želja duše, koje prolaze kroz prizmu onečišćenog uma koji je pod utjecajem tri vezujuće sile materijalne prirode (gune), u skladu s našom karmom.

Mi smo uglavnom privučeni novcem, moći, seksom, prestižom, zdravljem, sretnim životom. Sve to leži skriveno iza čvrstih željeznih vrata koja se uzdižu ispred nas.

Potaknuti našim ambicijama, ostvarujemo različite ciljeve kroz cijeli naš život. Mi stalno  težimo za nečim, uvijek želimo postići nešto. Želje su kao vatra, nikad se ne mogu do kraja ispuniti. Ova nemirna jurnjava je potaknuta našim strahom da još uvijek nismo ono što želimo biti. Jer je to zaista tako. Naša sreća se nalazi unutra, u duši i njenom odnosu s drugim dušama i Bogom. Mi u materijalnoj svjesnosti nikada nismo zadovoljni, uvijek želimo nešto drugo, želimo biti bolji, ljepši, bogatiji nego što smo danas. Tražimo nešto čega nema tu.

Slijedimo naše ciljeve do smrti, kada shvaćamo koliko je besmislena cijela stvar bila. A onda opet, po karmi, željama i pod kontrolom više sile, dobivamo novo tijelo… kako bi nastavili svoju potragu, svoju školu…

Što god matreijalno privučemo k nama, mi ćemo izgubiti, jer svi odlazimo s ovog svijeta praznih ruku, a svi oni koji slijede svoje ciljeve, žive u čaroliji prošlosti i budućnosti.

2. korak – Religijska potraga

Mi, međutim, želimo pronaći trajnu sigurnost u našem životu. Želimo pronaći ono što je izvan svijeta stalnih promjena. Kako bi to učinili, postajemo religiozni.

Počinjemo tražiti dublji smisao u svijetu oblika i i formi, u nadi da ćemo na taj način postići stanje stalne sreće.

Koristimo um kao sredstvo religijskog pretraživanja. Kroz um, Ego namjerava shvatiti ono što je izvan uma i oblika. Um na taj način priprema mentalnu sliku prosvjetljenja, sreće, itd.

Mentalne slike su rođene kroz sveobuhvatni proces uma. Kako bi razumjeli, također su nam potrebne informacije, stoga skupljamo informacije poput zaposlenog mrava.

Iz knjiga o religiji, predavanja i razgovora u kojima sudjelujemo ili čujemo, nastojimo prosijati informacije, ideje, mišljenja i potrebno iskustvo.

U jednom životu možemo biti kršćanin, u drugom budist, u trećem hinduist, ali sve su to opet imenovanja. Mi smo vječna duhovna duša, Bog je jedan, iznad svih religija i imenovanja.

Pretpostavljamo da ćemo, ako prikupimo dovoljnu količinu iskustva, doći do određene točke i povećati njihovu duhovnost. Te mentalne slike motiviraju nas da činimo napore na provedbi mentalne slike na razini svakodnevnog života, da bi te slike učinili uporištem našeg života.

Postizanje takvih ciljeva, međutim, daje nam samo trenutak zadovoljstva, tako da nakon postizanja jednog određenog cilja, vraća se nemir, koji nas poziva da počnemo raditi na novim ciljevima. Um stvara nove mentalne slike i potraga počinje iznova.

3. korak – Zaustavljanje

Ponovno započinjemo potragu, sve dok na kraju ne postanemo umorni od procesa i konačno prepoznamo svoju pravu transcendentalnu prirodu, van tijela, uma i ega. Zaustavljamo se i napuštamo religijsko traženje. Svjesni smo kako sve ciljeve koje smo do sada tražili izvan nas, možemo pronaći samo u sebi.

Zaustavljamo se kada prepoznamo aktivnosti uma i odbijamo ih više slijediti. Jasno nam je da uz pomoć uma nećemo moći nadmašiti um. Doživjeti ćemo zaustavljanje kao neaktivan trenutak uma, tišinu između misli.

U toj tišini, doživjet ćemo čistu svijest bez materijalnih oblika i osvijestiti prisutnost bez materijalnih želja i misli. Čut ćemo glas Boga, osvijestiti sebe kao dušu i naš vječni odnos.

4. korak – Unutarnje putovanje

Ovo je početak unutarnjeg putovanja koje nas vodi iz matrice materije, iznad uma ii ega. Nakon što smo započeli naše putovanje, napuštamo taj svijet iza sebe i napuštamo sve ono što nas ometa u našem napretku.

Mi odustajemo od nevažnih stvari, kako bi mogli usredotočiti našu pažnju isključivo na važne stvari. To je moguće pomoću velikog mentalnog čišćenja.

Kad započinjemo čišćenje, suočavamo se s ogromnim mnoštvom naših misli, stavova, ideja i emocija. Nakon određenog vremenskog razdoblja, shvaćamo da moramo napustiti sve nevažne stvari i trivijalnosti, koje smo pronašli na našem unutarnjem putovanju. I tada shvaćamo da još nismo završili.

5. korak – Buđenje

Buđenje je buđenje duše, transcendentalne vječne svijesti, shvaćanje da smo vječno povezani s Bogom.

Ali, ako ispitamo taj prostor pobliže, shvaćamo da je on pun duhovnih oblika i svijesti, pun vječnosti, znanja i blaženstva. Mi tada shvaćamo da smo vječno povezani s Izvorom. Što god se sada događa u tom unutarnjem prostoru, moramo iskusiti.

Moramo iskusiti sve što život ima za ponuditi, tamo i tada u tom određenom trenutku. Sljedeći trenutak ne treba biti opterećen iskustvom prethodnog trenutka.

6. korak – Probuđeni ratnici u Matrici

Taj korak će nas odvesti do točke u kojoj je naš cijeli put počeo. Vraćamo se Matricu, u svijet svakodnevnog života. Mi se, međutim, vraćamo u stanju različitom od onoga u kojem smo krenuli, jer smo prošli kroz značajne promjene tijekom našeg putovanja.

Um, Ego i zajedno s njim, sebičnost su nestali iz nas.  Pulsirajući život i svijest, probuđeni su i dalje ostaju s nama.

Na taj način svijet će biti potpuno drugačiji za nas. Mi više ne osjećamo nagon za bježanjem od njega, ne zaranjamo u močvaru identifikacije sa svijetom.

Sada smo slobodni od svega toga i svijet je sada nova avantura za nas.

Mi napuštamo materijalnog sebe u potocima života, povezujemo se svjesno s Bogom i sa svemirom.

Tek sada možemo zapravo pomoći drugima u buđenju i dijeliti radost postojanja i suosjećanja sa svima koje susrećemo tijekom našeg duhovnog putovanja.

Nakon napuštanja materijalnog tijela (neki to zovu smrt), ovakva prosvijetljena duša se vraća kući Bogu, u duhovni svijet ili nastavlja svoju odiseju duhovnog ratnika po Matrici, s željom i misijom da pomogne u buđenju mase samonametnutih “zatočenika”.

Prethodna objavaKeltski čvor 23 x 20 mm, privjesak na lančiću
Slijedeća objavaKarma je stvar vjerovanja?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.