Priznajte, već sam pojam “kritika” izaziva nemir i nelagodu. Svi ga se pomalo užasavamo i najčešće ga percipiramo u negativnom kontekstu.

Iako postoje i pozitivne, odnosno konstruktivne kritike, mi ćemo se u ovom članku dotaći onih drugih, koje većina ljudi prezire i koje najčešće želimo držati što dalje od sebe, a to su negativne kritike.

Kritika je neka vrsta procjene i prosudbe, a upravo negativna procjena ili prosudba našeg ponašanja ili postignuća je ono što nam je neugodno, što nas deprimira i obeshrabruje. Stručnjaci potvrđuju da je svaka negativnost koju osjećamo prema kritikama zapravo strah od spoznaje vlastitih mana, grešaka ili neuspjeha.

No, jesu li ti strahovi utemeljeni? Je li ih moguće odagnati i kritikama pristupiti s pozitivnim stavom?
Naravno da je moguće!

Kritike nisu velik i opasan bauk! Uz malo mudrosti svi možemo naučiti kako ih prihvatiti, kako spoznati njihove prave vrijednosti i na koji način ih iskoristi za vlastiti napredak?
Prihvatite kritiku kao sastavni dio života

Prvi korak u uspostavljanju prijateljstva s kritikama koje su nam upućene je njihovo prihvaćanje. Krenite od činjenice da se mišljenja i ukusi razlikuju i da su u svakom okruženju sasvim normalni oprečni stavovi – to je najkraći i najbezbolniji put koji vodi k prihvaćanju kritika.

Ako ste sasvim zadovoljni osobnim djelovanjem i potpuno sigurni u ispravnost vlastitog stajališta nema razloga da se plašite kritike i da ju negativno percipirate. U tom slučaju shvatite ju samo kao različito mišljenje nekoga tko ima malo drugačiji pogled na svijet.

Ako pak niste sigurni u svoje postupke, u tom slučaju kritika vam može biti najbolja prijateljica. Prigrlite ju i dopustite da vas usmjeri i povede ispravnim putem.

Prepoznajte vrijednosti kritika

Pozitivno percipiranje kritika i prepoznavanje njihovih prednosti su vrlo važne životne vještine koje govore o emocionalnoj zrelosti, snazi i mudrosti.

Kritike nose sa sobom vrijednosti koje možete upotrijebiti za konstruktivno unaprjeđenje vlastitog djelovanja.
Svakoj primjedbi upućenoj na vaš račun pristupite kao potencijalno korisnoj lekciji, a poznato je da svaka lekcija ima svoje značenje.

Primjerice, ako je očito da primjedba koja vam je upućena zapravo nema ni zrnce utemeljenosti, tada je vrlo vjerojatno da je osoba koja vas kritizira potaknuta nemoralnim motivima kao što su zloća ili ljubomora, što je također više nego korisna lekcija koja vas može naučiti eliminirati neutemeljeno ponašanje zasnovano na negativnim vrijednostima i raspoznati i potvrditi ispravnost svoga djelovanja.

Iskoristite kritike za vlastiti uspjeh

Prema svakoj kritici pristupite mudro. Drugim riječima, nastojte ih iskoristiti u pozitivnom smislu, a za vlastiti napredak i boljitak.

Bez obzira kakvu ste kritiku primili, ako ju dobro analizirate sigurno ćete u njoj pronaći nešto korisno.
Ne odbacujte ih, ne ljutite se na njih, već ih koristite za raspoznavanje dobrog i lošeg, ispravnog i neispravnog, ostvarivog i neostvarivog. Na taj način štedite svoje vrijeme i energiju. Pokušajte u kritikama prepoznati snažno oružje koje se može vrlo dobro iskoristiti u borbi protiv životnih poraza i neuspjeha.

Ako se postavite na ovaj način nesumnjivo ste na pola puta do zadovoljstva, uspjeha i spokoja.

Izvor: vitfitlab.com
Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 08.03.2015.
Slijedeća objavaPosljednje pismo Nikole Tesle majci: Majko, moli za izgubljenu dušu svog neukog sina!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here