Sigurno znate da je vaše tijelo sjajno opremljeno prirodnim mehanizmom automatskog oporavka koji ubija stanice raka, bori se protiv infekcija, usporava starenje te općenito održava vaše tijelo zdravim. No jeste li znali da se taj mehanizam može uključivati i isključivati – snagom misli, uvjerenja i osjećaja koji nastaju u umu?
To nije New Age hokus pokus. To je jednostavno – fiziologija! Evo kako se to događa, za štrebere među vama koji, poput mene, vole razumjeti kako stvari u tijelu funkcioniraju.

Tjelesni odgovor na stres vs. tjelesni odgovor relaksacije

Vaš živčani sustav djeluje na dva različita načina – “bori se ili bježi ” – odgovor na stres, kada simpatički živčani sustav dominira i kao odgovor relaksacije, kada funkciju preuzme parasimpatički živčani sustav. No, trik je u tome što će se prirodni mehanizam oporavka tijela aktivirati samo kada je vaše tijelo u stanju odgovora relaksacije!

Prosječna osoba dnevno doživi oko 50 tjelesnih reakcija na stres. Svaki put kada imate loše misli, pesimistično uvjerenje ili osjećaj ogorčenosti, možete izazvati tjelesnu reakciju na stres koje ispunjava tijelo otrovnim hormonima stresa poput kortizola i adrenalina.

Ali kada ste optimistični, osjećate ljubav ili suosjećanje, aktivirate tjelesni odgovor relaksacije, a tijelo onda može učiniti ono što radi najbolje – iscijeliti se.

Balansiranje živčanog sustava

Kako možete pomoći vašem tijelu da se iscijeli? Potrebno je smanjiti tjelesni odgovor na stres i povećati tjelesni odgovor relaksacije. Kako bi smanjili stres, potrebno je da dobro promotrite svoj život i utvrdite postoje li područja koja su neusklađena s vašom istinom i osobnim integritetom.

Možda vam posao siše dušu ili ste zapeli u otrovnom odnosu. Možda je vrijeme da konačno oprostite svom ocu ili da nastavite slijediti svoj san. Smanjenje reakcije na stres može zahtijevati neke radikalne akcije, ali aktiviranje odgovora relaksacije može biti lako i ugodno.
Evo nekoliko znanstveno dokazanih aktivatora reakcije opuštanja:

 • Iskreno smijanje (bez cinizma i podsmijeha)
 • Igra sa životinjama
 • Meditacija, molitva
 • Ples, šetnja u prirodi, tjelovježba, plivanje, sunčanje…
 • Velikodušno davanje vremena ili darova, volontiranje
 • Masaža
 • Kreativna izražavanja
 • Religiozna služba, duhovne prakse
 • Prakticiranje zahvalnosti
 • Nježni dodir, zagrljaj
 • Slušanje opuštajuće glazbe, čitanje duhovne literature

Umirite se, proniknite u svoju intuiciju i zapitajte se: “Što je mom tijelu potrebno kako bi se iscijelilo?”. Poslušajte odgovor, a zatim poduzmite neke male korake kako bi smanjili tjelesni odgovor na stres ili povećali tjelesni odgovor relaksacije. Zatim skupite hrabrost i krenite u akciju!
Moja priča o samoiscjeljenju

Kada sam imala 33 godine, dijagnosticirana mi je cijela lista zdravstvenih problema za koje su liječnici tvrdili da su kronični i neizlječivi, ali uzela sam stvari u svoje ruke i uspjela uključiti prirodni mehanizam oporavka. Od 7 lijekova koje sam uzimala, došla sam na 1 lijek – a sada sam bez simptoma.

Možete aktivirati istu vrstu radikalnog samoiscjeljenja kada vaše tijelo bude zrelo za čuda, dopuštajući vašem mehanizmu samooporavka da optimalno funkcionira. Učinite svoje tijelo zrelim za čuda.

Vjerujete li da se vaše tijelo može samo iscijeliti? Ja vjerujem.

Lissa Rankin

Izvor: wakeup-world

Prethodna objavaNapad “štednim” žaruljama, Smart mreža i kontrola ljudi
Slijedeća objavaŠto nam donosi vladavina Škorpiona: Ljubav koja pokreće najveće promjene!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.