Foto: unsplash.com

Sve dobre stvari dođu do svog kraja, ali u području odnosa, čini se da mnoge dobre stvari završe prije vremena.

Konfliktne osobnosti, financijski stres, duševne bolesti, ovisnosti i nevjera, sve to je odgovorno za pogoršanje odnosa. Ostali manji problemi, kao što su nespojiva uvjerenja, ciljevi i snovi, sve to polako potkopava same temelje našeg braka ili partnerstva – često bez našeg znanja, piše Loner wolf.

Jedna čitateljica nam je nedavno postavila pitanje, s kojim se mogu poistovjetiti mnogi ljudi:

“Moj muž i ja smo u braku 16 godina. Ne znam što se dogodilo, ali ja jednostavno više ne osjećam tu iskru koju sam osjećala u početku. Trudila sam se shvatiti u čemu je problem, ali sve što mogu reći je da nismo više na istoj valnoj dužini.

Umorna sam od tog braka, a  jedini razlog zbog kojeg ostajem u njemu su djeca.  Mi gotovo da nemamo o čemu razgovarati više, a on je previše zauzet da bi odvojio vrijeme za mene. Ozbiljno razmišljam o prevari i zbog toga  osjećam sram i gađenje prema sebi. Što mogu učiniti?? Kako spasiti vezu za koju osjećam kao da je osuđena na propast?”

Je li vaš odnos vrijedan spašavanja?

Svi prije ili kasnije počinjemo strahovati za naš odnos. Za neke je to trenutno, a drugima taj osjećaj traje beskrajno dugo.

Atma ponuda: Rozenkvarc ogrlica Grumenje ljubavi

Prije nego što nastavite čitati, želim da znate kako ponekad spašavanje odnosa zapravo može biti štetno za vaše zdravlje. Teško se suočiti s tim, ali nisu svi odnosi vrijedni spašavanja. U stvari, neki odnosi su zapravo dizajnirani da imaju datum isteka.

Ponekad je bolje reći “zbogom” nego “ostati”, jer nam je potrebno rasti na tisuću drugih načina. Ponekad život, Bog ili sudbina ima druge planove za nas. A ponekad, osoba s kojom smo u vezi jednostavno ograničava naš unutarnji rast i dobrobit. Nema smisla zalijevati uvenulo cvijeće!

Ali onda, s druge strane, neki odnosi su vrijedni spašavanja. Oni su predviđeni da traju cijeli život ili duže. Ti odnosi su vrijedni krvi, znoja i suza koje pretrpite na tom putu.

Ali kako možete znati jeste li u odnosu iz kojeg treba otići ili ostati? Samo vi možete odgovoriti na to pitanje u dubini svog srca. Ipak, ovdje su neka korisna pitanja koja bi vam mogla pomoći:

  • Volim li još uvijek mog partnera?
  • Jesu li nam važne iste stvari (odnosno iste vrijednosti, uvjerenja i/ili snovi)?
  • Je li problem u nama samima kao osobama ili u našem komunikacijskom stilu?
  • Osjećam li se sigurno s mojim partnerom?
  • Vjerujem li svom partneru?
  • Vidim li sretnu budućnost sa svojim partnerom?

Počnite s tim pitanjima i vidite kako vam ide.

Kako sačuvati odnos ili brak koji izgleda kao da je osuđen na propast

Ako osjećate da je vaš odnos osuđen na propast, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. Ja ne jamčim da će ti savjeti spasiti vaš odnos, ali pomoći će vama i vašem partneru da postignete veću  jasnoću:

1. Uvjerite se da niste u međusobno ovisnom ili emocionalno nasilnom odnosu

Nažalost, za neke parove, to može biti vrlo realna mogućnost.

Nemojte brkati argumente, razlike u karakteru i nesigurnosti s mračnijim oblicima manipulacije, kontrole i zlostavljanja.

2. Naučite otvoreno komunicirati sa svojim partnerom

Otvorena komunikacija rijetko dolazi prirodno. Umjesto toga, to je nešto što većina nas mora naučiti i svladati kroz naše živote. Kada ne komuniciramo otvoreno, sakrivamo svoje emocije, držimo svoje misli i poglede za  sebe i ne govorimo kad nas nešto muči.

Ako vas nešto smeta u partnerovom ponašanju – odnosno u odnosu u cjelini – puno bolje je otvoreno i nježno razgovarati s njim o tome, nego sve skrivati i pustiti da veza truli. Otvorena komunikacija je nešto na čemu bi vas dvoje trebali raditi.

Kao vodič za izvrsnu otvorenu komunikaciju preporučujem da pročitate “Nenasilna komunikacija: Jezik života”, autora Marshalla Rosenberga.

3. Odvojite vrijeme koje ćete provesti jedan s drugim

Ne zanima me koliko ste zauzeti – i jedno i drugo. Kad ima volje, ima i načina. Intimno vrijeme koje ćete provesti isključivo jedan s drugim može biti sve što je potrebno da se ponovo zapali vatra. Djela doista govore više od riječi.

“Volim te” ne znači ništa ako vam nije prioritet provesti vrijeme jedan s drugim. Možete to učiniti tako što ćete šetati zajedno u večernjim satima, kuhati zajedno ili jednostavno zagrljeni gledati omiljenu TV emisiju.

4. Izrazite svoju zahvalnost

Jedan od najvećih razloga zašto se odnosi kvare je zato što počinjemo drugu osobu shvaćati zdravo za gotovo. Nemojte partnerov trud i ljubav uzimati zdravo za gotovo. Živite svaki dan kao da bi vam to mogao biti njihov posljednji dan na zemlji (možda bi i mogao biti).

Recite “hvala” svaki put kad učini  nešto posebno i izrazite svoju zahvalnost kroz fizičku naklonost ili kroz jednako velikodušno djelo.

5. Ostvarujte kontakt očima i više se dodirujte

Nešto tragično vidim kod parova koji su se udaljili – oni rijetko uspostavljaju kontakt očima. Život tih parova svodi se na robotski, bezumni ton i naviku. Koja je svrha biti zajedno ako ne odvojite vrijeme za pogled pa čak i za dodir?

Za mnoge parove, isključenje svake unutarnje ranjivost je najlakši put, jer ne zahtijeva bol hrabrosti. Kada nam je neugodno s nama samima, nije nam ugodno ni druge ljude pustiti blizu pa čak i naše partnere! Napravite svjestan napor i otvorite se više.

Da, to bi moglo biti teško na početku, pogotovo nakon toliko godina. No, ako to učinite vidjet ćete koliko to hrani srce i dušu vašeg odnosa.

6. Učinite nešto ludo zajedno!

Sjećate se tih ludih, ljubavlju okupanih ranih dana? Sjećate se svih spontanih stvari koje ste radili zajedno? Kako je vrijeme prolazilo, prirodno je da ste se zbog nakupljenih obaveza počeli udaljavati. No, ne dopustite da vas to porazi. Maknite se od učmalog života i učinite nešto izvanredno!

Naučite planinariti, otiđite na neko mjesto na kojem niste prije bili, kupite jedan drugom čudne darove, nabavite ulaznicu za operu. Učinite nešto u čemu ćete oboje uživati.

7. Otkrijte što vam je okidač u ponašanju vašeg partnera

Okidač može biti bilo što, ton glasa, izraz, djelo ili bilo što što “aktivira” emocionalnu reakciju kod vas. Nakon što ga otkrijete, zapitajte se: “Zašto me toliko smeta?” Pokušajte ići dublje, nemojte samo odgovoriti: “On misli da sve zna” ili “Ona ne sluša što govorim “.

Pronađite emociju koja je povezana s okidačem  – na primjer, uznemirenost, gorčina ili ljutnja – i nastavite kopati još dublje. Vrlo je vjerojatno da ćete otkriti mnoge štetne ideale, uvjerenja i osobne probleme ispod svojih slojeva emocija.

8. Naučite kako empatično prihvatiti perspektivu vašeg partnera

To može biti vrlo teško za napraviti, pogotovo kada ste uhvaćeni u vlastite percepcije i osjećaje, ali vrijedno je učenja. Zašto? Razvoj ove vještine će vam pomoći da razvijete empatiju, a to će neizmjerno pomoći vašem odnosu.

Preporučujem da započnete s praksama  poput disanja i meditacije, to će vam pomoći da živite u sadašnjem trenutku.  Kako budete postajali iskusniji u promatranju, umjesto da reagirate na vaše emocije, lakše ćete suosjećati sa svojim partnerom.

Zapamtite da je vaš partner odrastao u okolnostima drugačijim od vaših i stoga posjeduje različita životna iskustva, različitu genetiku i drugačiju osobnost. Imajte na umu da ono što on misli, osjeća i vjeruje da je istina, nije nužno i vaša istina i poštujte to.

9. Pronađite skrivenu lekciju

Kad god se sukobite ili dođete u fazu napetosti, zapitajte se: “Što je to što me moj partner svojim riječima ili djelima pokušava naučiti?” Možda je potrebno da razvijete više strpljenja, razumijevanja ili oprost.

Na kraju, naši partneri su poput vena kroz koje se prenose najteže, ali i najvrjednije životne lekcije. Tek kada se otvorite za učenje tih lekcija, možete rasti kao osoba.

10. Oprostite jedan drugom

Shvatite da svatko od vas nosi svoje različite vrste boli. Svaki argument i svaka štetna odluka je proizvod neriješene boli.

Kada oboje shvatite ovo, možete i oprostiti jedan drugome i dopustiti ljubavi da očisti sve rane.

***

Atma ponuda: Piramida rozenkvarc 3 cm

Odnosi su živi. Oni zahtijevaju njegu, pažnju i stalno održavanje. Oni su poput osjetljivih biljki. Tretirajte ih kao takve i vaš odnos će napredovati.

Znam koliko komplicirana ljubav može biti i koliko se  iscrpljujuća ponekad može činiti. Ali ako ste otkrili da je vaš odnos vrijedan spašavanja, hranite ga svakim djelićem svog bića. Ako i ne uspije, morat ćete biti ponosni što ste barem pokušali.

Prethodna objavaGledanje pornografije i pretjerani seks iscrpljuju vitalnu energiju, uništavaju duhovni rast i ubrzavaju starenje
Slijedeća objavaOrgonski nakit by Atelier Dobrog Raspoloženja
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.