U današnjem dobu svađe i licemjerja često pogriješimo u odnosima sa drugim ljudima, te tako namjerno ili nenamjerno povrijedimo svoje bližnje? Žao Vam je i zapravo niste sigurni kako se ispričati ili kako postupiti u takvoj situaciji? Imamo nekoliko sigurnih korisnih savjeta za Vas.

1. Ne odugovlačite
Često osoba koja je pogriješila pomisli: ‘Ma to će ga proći.’ A svi znamo, povrijeđeni osjećaji mogu živjeti godinama. S druge strane, isprika koja je stigla na vrijeme može spriječiti trajnu antipatiju – pa čak i moguću osvetu. Čuli ste za osobe koje su se osvetile nakon nekoliko desetljeća?

2. Ispričajte se gledajući osobu u oči
Ako vas dijele kilometri, tu su već moguće iznimke. Ali ako se morate ispričati nekome s kim radite ili se družite, nazovite i recite: ‘Molim te, želio bih kratko popričati, možemo li se naći?’ Pronađite mirno mjesto, pogledajte osobu ravno u oči i govorite prirodnim tonom. Bez vikanja i hiperventilacije.

3. Pažljivo birajte riječi
Ako se već ispričavate, nepromišljenosti nema mjesta. Zapravo, ako je riječ o ozbiljnoj isprici, zapišite ono što mislite reći, pa isprobajte nekoliko puta prije nego se sastanete s osobom.

I nikako nemojte reći: ‘Žao mi je da na to tako gledaš.’ ili ‘Žao mi je da se tako osjećaš.’ Na taj način krivnju za nastalu neugodnost prebacujete na povrijeđenu osobu. Držite se jednostavne formule: ‘Žao mi je da sam učinio…’ ili ‘Žao mi je, znam da sam te povrijedio kad sam učinio…’

4. Suzdržite se od šaljivih dosjetki
Ne potičite humor. Trebate ostaviti dojam istinskog pokajnika. Ako povrijeđena osoba kaže nešto poput: ‘O, a ja sam ti mislio razbiti retrovizor…’ i razgovor krene u šalu, tada je u redu da pratite ton koji vodi uvrijeđena osoba. Ipak, budite oprezni, šalite se samo na svoj račun.

5. Ne žurite
Ako mislite da je sad sve u redu, ne žurite kako biste krenuli dalje. Ostanite sve dok druga strana želi sjediti i pričati s vama. Što je vaš odnos bio intimniji, to je i uvreda veća, a možda tu ima još nekih stvari za koje ni ne znate, pa je najbolje izgladiti sve.

I nikako ne pokušavajte objasniti svoje postupke navodeći isprike i govoreći što vas je navelo da tako postupite. Ne zaboravite, još ste uvijek na skliskom terenu.

6. Sve još jednom ponovite pismeno
Ako vaša isprika nije prihvaćena, napišite pismo u kojem je ponavljate. Iskustvo je pokazalo da mnogi ljudi isprve usmeno ne prihvate ispriku, ali kad dobiju pismenu uz eventualno mali znak pažnje sve se promjeni.

Izvor: avadhuta.hr

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here