Možda mislite da je inteligencija nepromjenjiva i da ne možete biti pametniji (ili gluplji) od toga koliko već jeste, no istraživanja pokazuju drugačije. Svoje mentalne sposobnosti možete ojačati tako da u nekim situacijama pristupate na različite načine. Mozak je potrebno vježbati, odnosno “hraniti” i doista je moguće biti pametniji.

Na pitanje ‘Što biste vi učinili kako biste svakog dana bili malo pametniji?’, koje prenosi Business Insider, korisnici stranice Quora ponudilii su more odgovora, a mi vam donosimo neke od najboljih. Savjete su pisali poduzetnici, tehnolozi te razni stručnjaci, ali i drugi ljudi različitih profila. Ovo su najbolje ideje, neke od njih svakako možete pokušati iskoristiti:

1. Pametnije koristite svoje vrijeme na internetu

Internet nije samo Facebook, Twitter ili YouTube, on je pun sadržaja koji vas mogu poučiti nečemu. Primjerice, možete pohađati neki internetski tečaj ili pogledati koji od TED govora, dokumentaraca ili slično.

2. Zapišite ono što ste naučili

Kada zapišete ono što ste naučili, to će pokrenuti različita središta u mozgu da na te informacije obrate pažnju.

3. Napravite listu dostignuća

Samopouzdanje i sreća dosta utječu na inteligenciju, stoga sastavite listu, ali ne stvari koje tek namjeravate učiniti, već stvari koje ste do sada postigli.

4. Riješite sudoku

Društvene igre poput asocijacija, pantomime, šaha, kartaških igara, kao i mozgalice poput sudokua, nisu samo zabavne, već i izvrstan trening za mozak. Mnoge od tih igara dostupne su i na internetu.

5. Okružite se pametnim ljudima

Ne postoji brži način učenja nego od prijatelja koji su pametniji od vas.

6. Puno čitajte

Ovo nije nov savjet, ali je jako bitan. Čitajte i dnevne novine i knjige i internetske članke i naravno birajte kvalitetan sadržaj. Sve se broji.

7. Pokušajte objašnjavati drugima

Albert Einstein jednom je rekao: „Ako ne možeš objasniš nešto jednostavno, onda to nisi dovoljno dobro razumio”. Možete biti sigurni da ste nešto dobro naučili ako to znate objasniti drugome.
8. Imajte različite interese

Steve Jobs je nakon napuštanja fakulteta krenuo na satove kaligrafije, što u tom trenutku nije imalo nikakvu važnost za njegov život, ali se ispostavilo korisnim kada je dizajnirao operativni sustav. Jobs je na to rekao: „Morate vjerovati da će se kockice na neki način sklopiti u budućnosti”.

9. Naučite novi jezik

Ne morate progovoriti izvrsno neki jezik. Dovoljno je da redovito učite pomalo kako biste poboljšali svoje mentalne sposobnosti. Učenje jezika danas se može provesti i preko interneta ili čak pametnih telefona. Djelovat će vam kao igra, a zapravo ćete naučiti puno.

10. Odvojite vrijeme za odmor

Pauza usred rada je važna. Ne preskačite je. Naučene informacije tako slažete u glavi.

Autor: T. Pšenko
dnevno.hr