Foto: pixabay.com

Što ako seks nije prepreka u duhovnom životu?

Mnogi od nas koji su odgajani kao vjernici, naučeni su da su seksualnost i duhovnost dvije suprotne snage, da ne možete biti čedni ako imate seks, jer je seks “grijeh” ili “ne-duhovan”.

Prije dogmatskih ideologija, seksualnost se tisućama godina poštivala kao sveto izražavanje životne snage prirode i otajstvo stvaranja.

Iako sam pisao o vrijednosti seksualne transmutacije ili seksualne apstinencije u prošlosti, želim u ovom članku izraziti da seks također može djelovati kao katalizator za kultiviranje duhovnog blagostanja, piše Mateo Sol za Loner wolf.

Ako želite voditi duhovni život morate prigrliti i poštovati svoju seksualnost jednako kao i svaki drugi dio svoje prirode. Iako je seks povezan s mnogim prljavim i “perverznim” idejama, čin ljubavi može doista biti nešto sveto i duboko.

Kako se nositi sa seksualnom krivnjom i sramom

Seksualnost je tabu tema u našem društvu jer je ona jedna od onih primarnih sila za koju svjesno ili nesvjesno osjećamo da je ne možemo kontrolirati. Duboko u sebi, smatramo da je ona povezana s onim nepoznatim univerzalnim izvorom energije iz kojeg smo došli i u kojem nastavljamo živjeti.

Osjećaj srama jedna je od najvećih prepreka s kojom se većina nas suočava kada učimo prihvatiti našu seksualnost. U kulturi koja nas je zarazila s pojmovima kreposti i srama; gdje se ubojstvo na televiziji etiketira kao “pogodno za gledanje“, a ljubavne scene su označene kao neprikladne, postaje očito kako je teško otvoreno prihvatiti i priznati životnu snagu koja postoji u nama.

Sram je emocija koju naučimo od naše obitelji i zajednice. Od vrlo mladog doba učimo zbog čega bismo se “trebali i ne bi trebali osjećati loše” i kao rezultat toga razvijamo sposobnost da iskusimo krivnju. Krivnjom počinjemo odbacivati svete aspekte sebe i potiskujemo ih duboko u naš mračni dio sebe; naše seksualne želje i fantazije.

Čak sam vidio da neki ljudi poriču svoju seksualnost, odbacujući je kao “niži fizički instinkt / vibracije” ili tvrde da se treba izdići “iznad nje”,  kao da postoji podjela između “nižih” fizičkih žudnji i “viših” duhovnih funkcija kada traže cjelovitost. Seks čini osnovne note glazbene melodije Duha.

Naravno, vi ste više od seksualnog bića: vaša seksualnost vas ne definira, ali ona je dio vas. Ali ako je poričete, stvarate blokade energije unutar vašeg tijela koje produžuju fragmentaciju duše i tada ostajete nepotpuni i ograničeni umjesto da tvorite cjelinu.

Ironično, seksualni orgazam daje nam okus duševnog širenja, nadilaženja naših granica i osjećaj beskraja u cijelom našem životu.

Spiritualni seks: 3 vrste Božanske povezanosti

Mnogi od nas nisu naučili da je seks zapravo moćan alat transcendentalnog razvoja. Zapravo, duhovni seks je najbrži i najlakši način da se spozna nešto slično mističnom iskustvu.

Seksualna energija je jedan od rijetkih instinkta unutar nas koji se rijetko može potpuno “civilizirati”. Ako ste umorni došli kući poslije posla i prijatelj vas poziva da odete u kino pogledati film, možda ćete ga odbiti.

Ali ako biste se upoznali s privlačnom osobom umjesto toga, koja bi vam bila dostupna, to bi izazvalo u vama duboku energiju za koju niste svjesni da postoji.

Bilo koja vrsta ekstatičnog iskustva – poput seksa – idealna je polazna točka za početak kultiviranja duhovnih trenutaka “bez uma” i njihovo prirodno dovođenje u svakodnevni život.

Po mom iskustvu, postoje tri glavne vrste seksa koje možete imati:

1. Budna povezanost

Većina prvih seksualnih iskustava s partnerima spada u ovu vrstu povezanosti. Kada postanemo ranjivi, intimni, izloženi i “radimo” na zajedničkim ugodnim trenucima blaženstva, naša svjesnost postaje sve jača zbog novog istraživanja tijela druge osobe.

Ta povezanost nije toliko duboka svjesnost, već jedna budna svijest koja instinktivno preuzima. Naši osjećaji ranjivosti i uzbuđenja čine da naš prirodni adrenalinski mehanizam stimulira budnost, čineći iskustvo više iskonskim nego duhovnim. Ova vrsta seksa je vrlo zarazna, jer nas novi seksualni partner nagrađuje s tim trenutačnim “božanskim” stanjem svijesti.

2. Svjesna povezanost

Kako naš osjećaj ranjivosti i stimulacije slabi, tako slabi i naša želja za prvom vrstom ljubavi (Budna povezanost). U Svjesnoj povezanosti učimo kako kultivirati uravnoteženi oblik duhovnog seksa, koji stvara sklad između strastvene životinjske i senzualno razigrane strane naše seksualnosti.

U Svjesnoj povezanosti slušamo naše seksualne želje, istražujemo svoje tijelo i tijela naših ljubavnika, razvijamo dublju intimu promatrajući, senzualno milujući i prateći naše najdublje oblike seksualnog izražavanja. To često stvara intenzivne osjećaje zajedništva i ljubavi koja nas nakratko vodi izvan našeg osjećaja jastva.

Upravo kroz ovu praksu svjesne povezanosti možemo doći do sljedeće faze duboke povezanosti.3. Duboka povezanost

Postoji lijep termin u sanskrtskim tantričnim spisima poznatim pod nazivom “Maithuna”, što doslovce zanči “seksualno spajanje”. Maithuna je jedan od najvažnijih tantričkih učenja jer koristi svjesno “seksualni intenzitet” kao ljestvicu koja se uzdiže do većih visina intenziteta, usredotočujući se na iluminaciju duše, a ne samo na fizičko seksualno zadovoljstvo.

Spolni nagon proizlazi iz snage iz tijela i naših emocija, a sam po sebi nije dovoljno snažan da nas podigne na novu razinu svjesnosti. Tantrički seks nam pomaže da doživimo istinsku duboku seksualnu povezanost pomažući nam utjeloviti našu Dušu. Ova vrsta seksa se može opisati samo kao osjećaj beskrajnog čistog blaženstva, toplote i spajanja identiteta (ili gubitka ega) osobito tijekom orgazma.

Ako želite doživjeti Duboku povezanost putem duhovnog seksa, evo nekoliko preporuka:

  • Ostanite u celibatu koliko god možete. To će povećati vašu seksualnu energiju i tada ćete je moći naučiti kanalizirati. Možda ćete osjetiti trnce u donjem dijelu leđa, to je vaša kundalini energija koja pomaže da iskusite Jedinstvo.
  • Odvojite vrijeme u kojem ćete se posvetiti samo svom partneru. Stvorite senzualni prostor sa svijećama, laganom glazbom, finom odjećom od prirodnih materijala, stimulirajućim mirisima i tako dalje.
  • Sjednite jedan ispred drugoga i lagano položite ruke na tijelo vašeg partnera (da probudite živce). Mekano dodirujte tijelo partnera, ali ne dopustite da vam ruke pređu preko erogenih zona, samo blizu njih. Produljite ovo stanje uzbuđenja koliko god želite.
  • Sjednite jedan drugome u krilo (položaj zvan “yab-yum”) i udahnite jedan drugom dah. To vam omogućava svjesno međusobno usklađivanje.
  • Održavajte kontakt očima tijekom odnosa. Svjedočenje akta ljubavi omogućuje vam da ostanete prisutni i vidite djelić neizmjerne ljepote.

APITERAPIJA

Dr. KAPŠ - APITERAPIJA


Liječenje pčelinjim proizvodima

Sve o svojstvima i primjenama meda, propolisa, peluda, matične mliječi, voska i pčelinjeg otrova. Savjeti za 330 bolesti, povijest, istraživanja, prevencija, terapije i recepti.

Stručna knjiga namijenjena pčelarima, liječnicima, farmaceutima, ali i svakome tko proučava primjenu prirodnih proizvoda u prevenciji i liječenju ili traži rješenje za svoj konkretan zdravstveni problem.

Tvrdi uvez, 440 stranica, format 16×24

Cijena: 351 kn - Kupi ovdje

Seksualna energija može biti most koji nas spaja s našim Izvorom; to je naša veza koja nas spaja sa Životnom silom. Fizičke, emocionalne i mentalne prednosti zdravog seksualnog života dobro su dokumentirane i ne mogu se poreći. Svatko tko vam pokuša nametnuti osjećaj srama zbog seksa, neprijatelj je vašeg duhovnog rasta.

Naišao sam na toliko parova koji osjećaju kao da nešto nedostaje u njihovom seksualnom životu i zbog toga im je seksualni život dosadan i besciljan. Moramo vratiti duhovnost u naš seksualni život i uživati u ljubavnom zajedništvu, ne samo s našim partnerima već sa samim postojanjem.

Seks koji ostaje čisto seks postaje distrakcija i konačno stagnira vaš duhovni rast. Ali kad seks postane prilika da se vratimo Izvoru i kada postane put transformacije u višu razinu svijesti – on dobiva novu svrhu.

NAZOVI ATMINOG EKSPERTA ZA VEZE:


Widget not in any sidebars

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr

Prethodna objavaPomlađenje organizma na genetskoj razini – Treba vam bokal vode i vaša fotografija prije 25. godine!
Slijedeća objavaTEST: Vanilija, čokolada… Izaberite svoj omiljeni sladoled i otkrit ćete nešto važno o vašoj osobnosti
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.