Trajna mlijeka s 2,8 posto mliječne masti proizvođača Vindija i Dukat povučeni su iz prodaje sa hrvatskog i svih ostalih tržišta nakon što je u njima pronađena povećana koncentracija Aflatoksina. U cilju zaštite zdravlja potrošača, potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Iz ministarstva poljoprivrede stigla su priopćenja koja donosimo u cijelosti:

Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu pojedinih šarži mlijeka sa tržišta, proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., u svrhu prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1, na koju smo upozoreni sa tržišta BiH.

Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca veljače.

Proizvođači su upoznati sa rezultatima nalaza, te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje sa hrvatskog i svih ostalih tržišta sljedećih proizvoda:

Vindija d.d.
– trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 03.07.2013.
– UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.

Dukat d.d.
– trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom valjanosti:. 24.06.2013.
– trajno mlijeko „Lagano jutro“ 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013.

Proizvođači su nas izvijestili da su sve navedene šarže mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka  na tržište BiH je zaustavljen.

Ovim putem Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih. U cilju zaštite zdravlja potrošača, predlažemo potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Veterinarska inspekcija provodi daljnji sustav nadzora nad svim proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza. Poduzimaju se i daljnje istražne aktivnosti vezane uz sljedivost u proizvodnji, s obvezom kontrole od strane proizvođača trajnog i svježeg mlijeka prije stavljanja na tržište, kao i kontrole sirovina svih dobavljača u cilju isključenja uzroka.

U istu svrhu, i tvrtke Vidija d.d. i Dukat d.d. također su poduzele sve aktivnosti, koje uključuju uzorkovanje mlijeka svojih dobavljača kako bi iste izlučile iz proizvodnje.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje.

Po novim saznanjima, Ministarstvo poljoprivrede pravovremeno će obavijestiti javnost.

HR RASFF – obavijest za potrošače
Povlačenje i opoziv proizvoda: RIAL – tuna komadi u salamuri

Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: RIAL – tuna komadi u salamuri, lot: UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY, pakiranje: 160g, rok upotrebe: 10.2015.

Putem HR RASFF sustava, dana 7. veljače 2013. godine zaprimljena je hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenih viših količina histamina u predmetnoj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu („Narodne novine“, br. 74/08, 156/08, 89/10 i 153/11).

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice.

Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka KONZUM d.d., započela je provoditi mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta te najavila i provođenje mjera obavješćivanja potrošača o spornom proizvodu putem medija.

Potrošačima koji su navedeni proizvod kupili, savjetuje se da isti ne konzumiraju.

Podaci o proizvodu:

Proizvod: RIAL – tuna komadi u salamuri
Pakiranje: konzerva (160 g)
Datum proizvodnje: 10.2012.
Rok trajanja: 10.2015.
Br. serije/Lot: UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY
Zemlja podrijetla: Tajland
Uvoznik i distributer: KONZUM d.d., M. Čavića 1a, Zagreb

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/78063-kancerogeni-aflatoksin-pronaden-u-trajnom-mlijeku-vindije-i-dukata.html

Prethodna objavaTehnike pranja mozga: 14 načina kojima nas mediji manipuliraju
Slijedeća objavaNASA pokazala koliko će zapravo asteroid biti blizu udara u Zemlju
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here