Jesu li eterična ulja sigurna za interno uzimanje? Može li svako ulje biti korišteno interno? Kakvu zdravstvenu dobrobit imamo od uzimanja ulja na ovaj način? Ova pitanja su već dugi niz godina u vrhu rasprava između raznih grupa koje se bave eteričnim uljima. Firma doTerra cijeni vrijednost povijesnih modela korištenja, istovremeno prepoznaje vrijednost najnovijih istraživanja na polju aromaterapije. Istina je, eterična ulja su moćni medicinski agenti sposobni poboljšati zdravstveno stanje na potpuno prirodan način.

Mnoga eterična ulja su sigurna za internu upotrebu. Isključivanje ovog metoda apliciranja ulja eliminira možda najmoćniji način primjene. Sve veći broj istraživanja eteričnih ulja ukazuje na sigurnost internog uzimanja eteričnih ulja isto kao i na vrijednost terapeutskog djelovanja.

Razumijevanje Toksičnosti
Toksičnost je termin korišten za opisivanje trenutka kada neka supstanca uzrokuje štetu ili povredu u organizmu. Čak i voda, vitamini i minerali – supstance od vitalne važnosti za život – mogu biti toksični ako se koriste u prevelikim količinama. Na isti način, sva eterična ulja imaju toksičnu dozu pa se stoga preporuča veća pažnja kod pravilne primjene. Međutim, možda bi bilo važnije uzeti u obzir nevjerovatne dobrobiti koje mogu biti postignute s pravilnim i sigurnim korištenjem.

Neka eterična ulja ne smiju biti korištena interno. Uzmimo zimzelen kao primjer, eterično ulje koje za glavni sastojak ima Methyl salicylat, što ga čini učinkovitim za korištenje kod problema bolova i upala, ali zbog svog sastava nije preporučen za unutrašnje korištenje. Umjesto toga, najbolji rezultati se postižu lokalno aplicirajući na određena područja gdje želimo postići željenu dobrobit.

Iako je sigurno za korištenje interno u malim količinama, najbolji učinak se postiže kod lokalnog korištenja. Ono što je važno kod korištenja eteričnih ulja je da svakom pristupamo individualno obraćajući pažnju na njihov kemijski sastav, terapeutske efekte i prikladne metode korištenja.

Važnost kvalitete
Trenutno ne postoji ni jedno regulatorno tijelo koje nadgleda proizvodnju eteričnih ulja, niti postoji jedinstveni standard kod korištenja. Iz ovog razloga doTerra je kreirala proces sigurnosti kvalitete: Certified Pure Therapeutic Grade (CPTG).

Da bi bila sigurna i učinkovita, naročito kod internog uzimanja, eterična ulja moraju imati pravilan kemijski profil i također biti provjerena da su bez nečistoća i da nisu krivotvorine.

Mnoga eterična ulja su pronađena na FDA GRAS listi koja dozvoljava korištenje eteričnih ulja, ali ne za internu upotrebu. Ova lista ne daje nikakve generalne smjernice za korištenje.

Gledište znanstvenika

Iako je apliciranje na kožu i udisanje eteričnih ulja najdetaljnije ispitivano, najnovija istraživanja sve više ističu učinkovitost i sigurnost kod interne upotrebe. Od poboljšanja emocionalnog stanja do zaštite vitalnih organa, interna upotreba eteričnih ulja se sve više i češće koristi.

Zbog njihove snažne prirode, vrlo je važno koristiti eterična ulja s istom pažnjom i sigurnošću kao i kemijske lijekove. Ali kada se mudro koriste, mnoga eterična ulja se mogu koristiti interno sa svom sigurnošću učinkovitosti.

Njihova široka paleta utjecaja na zdravlje daje svakome mogućnost da prirodno utiče na svoje zdravlje.


Widget not in any sidebars

Dr. David K. Hill

Kvalitetna i prirodna doTerra ulja se mogu naručiti ovdje.
Više o internoj konzumaciji eteričnih ulja i nabavci možete saznati upitom na e-mail [email protected].

doterra