Mnogi ljudi širom svijeta koriste češnjak i luk redovito u svojoj kuhinji kako bi poboljšali okus i aromu jela. Te biljke, kao i vlasac, ljutika i poriluk pripadaju rodu lukovica (lat. allium). Većina biljaka iz ove skupine su ukrasne biljke iako su neke od njih jestive.

Iako su one jako popularne širom svijeta kao, za tjelesno zdravlje, vrlo korisne namirnice, nekoliko filozofskih i duhovnih škola im pridaju negativne osobine koje smatramo bitnima za podijeliti s vama, našim čitateljima, pogotovo ako ste aktivno uključeni u neku duhovnu praksu. Prema njima, biljke iz porodice luka stvaraju i povećavaju tamas (tamu, neznanje) i smanjuju intelekt (jer navodno uništavaju neke suptilne moždane stanice zadužene za intelekt). Također se vjeruje da povećavaju negativne atribute kao što su ljutnja, požuda i strast.

Mnoge hinduističke i orijentalne duhovne zajednice utemeljene na vedskim i budističkim principima zagovaraju vegetarijanstvo. Te grupe također u potpunosti odbacuju luk i češnjak iz svoje kuhinje. Razmotrimo zašto i kako luk i češnjak, iako zdravi za tijelo, ne djeluju povoljno duhovni rast.

U Ayurvedi, holističkoj medicinskoj znanosti drevne Indije, postoji sveobuhvatno objašnjenje zašto to povrće koči duhovni napredak.

Ayurveda svrstava hranu u tri kategorije: sattvic – hrana u guni vrline, rajasic – hrana u guni strasti i tamasic – hrana u guni neznanja. Svaka od njih ima svoje osobine.

Hrana u guni vrline ima pozitivne učinke na tijelo, um i duh. Ona je čista, lagana i svježa te promiče tjelesnu ravnotežu, svijest i mir. U tu skupinu pripadaju žitarice, zrna, mahunarke, grah, biljke, mliječni proizvodi (mlijeko, ghee, uz pretpostavku da su krave koje daju mlijeko tretirane s ljubavlju) i većina voća i povrća.

Ayurvedska prehrana je popularna kod brahmana i vaishanava. Naime sljedbenici Gospodina Višnua, Gospodina Rame i Krišne kuhaju samo hranu u guni vrline.

Hrana u guni strasti je dobra za tijelo, ali je ne bi trebalo konzumirati u velikim količinama. Osim toga konzumiranje hrane u guni strasti ovisi o dobu dana. To su kava, čaj, čokolada, oštri začini i slično. Takva hrana može stvoriti poremećaje, depresiju, turbulencije i anksioznost.

Zatim, tu su i namirnice u guni neznanja koje nisu dobre ni za tijelo ni za um. One stvaraju umor i težinu. U tu kategoriju spada crveno meso, riba, perad, jaja i slično.

Namirnice u guni strasti i neznanja imaju štetan utjecaj na duhovne prakse poput meditacije i predanog služenja. To je razlog zašto jogiji ne jedu luk i češnjak koji imaju kvalitete strasti i neznanja.

Te namirnice čvrsto ukorjenjuju svijest u umu i ne dopuštaju napredak na višu razinu razmišljanja. U duhovnoj kuhinji nije prihvatljivo namirnice u guni strasti i neznanja ponuditi Božanstvima. Drevni ayurvedski tekstovi također navode da lukovice proizvode loš dah, suze i neugodan miris tijela (ovome se nema što prigovoriti :-))

52
One izazivaju anksioznost i ratobornost, što loše utječe na tjelesnu, mentalnu, duhovnu i emocionalnu ravnotežu. Pet glavnih lukovica štetno utječu na pet glavnih organa. Prema Ayurvedi, luk uzrokuje probleme s plućima, češnjak uzrokuje probleme sa srcem, poriluk loše utječe na slezenu, vlasac na jetru i mladi luk na bubrege.

Prema Ayurvedi, nikako ih ne bi trebalo konzumirati u sirovom obliku. Crveni luk potiče visoku temperaturu, suhi kašalj, vlažne oči, curenje nosa i slične bolesti. Neka nedavna istraživanja također pokazuju da biljke roda allium dovode do srčanih problema.

Češnjak također ima vrlo negativan učinak na tijelo. On ne uništava samo sve štetne bakterije, već i one korisne. Pošto su one važne za pravilno funkcioniranje probavnog sustava i crijeva, to dovodi do komplikacija.

Potrebno je razumjeti osobine tog povrća kako bi mogli imati bolju prehranu. Prema Vedama, tri glavna stupa ljudske životne sile su prehrana ili ahara, spavanje ili nidra i celibat ili brahmacharya. Razne vrste luka su sastavni dio ahare koja se uvodi u tijelo kao hrana.

Kada uđu u tijelo počinju se miješati s tkivom (dhatua) i životnom snagom (ojas) na vrlo osnovnoj razini tijela. Dolazi do stresa koji se stvara u središnjem živčanom sustavu. Usputno imaju ulogu u povećanju stimulacije. Stvara se požuda zbog afrodizijačkih svojstava koja nije povoljna za duhovne praktikante koji žive u celibatu.

S druge strane Ayurveda u stvari predlaže luk i češnjak kao tonik za ljude koji su izgubili svoju seksualnu potenciju, a to ne žele (nisu monasi ili ozbiljni adepti).

52
U drevnim spisima postoji priča o nastanku češnjaka i luka.

Gospodin Višnu kao Mohini je dijelio ambroziju, nektar vječnog života Deva (polubogova) i asura (demona). Tada je odlučio odigrati trik i demonima uskratiti nektar.

Demonima je poslužio običnu vodu umjesto eliksira. To je otkrio demon zvani Rahu. On se odlučio sakriti između Gospodina Surye, poluboga sunca i Gospodina Chandre, poluboga mjeseca kako bi dobio svoj udio u nektaru. Polubogovi su shvatili da Rahu sjedi između njih i odmah obavijestili Mohini.

U tom trenutku nektar je stigao do usta Rahua, ali ne i do njegovog želuca. Kada je Gospodin to vidio, upotrijebio je svoju Sudarshan čakru i usmrtio demona. Vrat demona Rahua je pao na zemlju uz gromovit zvuk. Od mesa demona nastao je luk, češnjak i ostale vrste lukovica. 

To je razlog zašto se vegetarijancima savjetuje da ne konzumiraju te biljke. Kombinacija nektara i demonskog tijela je razlog za njegov afrodizijački učinak. Bilo da gledate na ovu priču kao na mit ili kao na znanstvenu istinu ayurvede, oba stajališta ukazuju na činjenicu kako luk i češnjak nemaju povoljan učinak na tijelo.

Ayurveda predlaže da koristite druge sjajne začine u svojoj prehrani kao što su asafetida, đumbir, komorač, kim, kurkuma, korijander i još mnoge druge, umjesto luka i češnjaka (ukoliko ste zainteresirani za recepte pogledajte Vedsku vegetarijansku kuharicu).

Izvor: remedyspot

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.