Trojni čvor – ili triquetra  je keltski simbol s poganskim korijenima.

Pripada grupi takozvanih keltskih čvorova, koji se još nazivaju i mistični odnosno beskrajni čvorovi, jer ne posjeduju ni početak a ni kraj. Vjeruje se da tri dijela od kojih je sastavljen predstavljaju povezanost zemlje, mora i neba dok ga kršćani koriste za prikaz Svetog trojstva, odnosno ideje da su Bog otac, sin i sveti duh jedno biće.

Trojni čvor također može simbolizirati vječnost, neprolaznost, ali i neraskidivu vezu između svih stvari u prirodi. Glavni naglasak je na međusobnoj povezanosti svih stvari koje život čine mogućim.

Povezuje se i s takozvanim trostrukim božanstvima, koja se često mogu sresti u Keltskoj mitologiji. Ova božanstva su najčešće prikazivana kao tri sestre identičnog izgleda, a označavaju tri faze ženskog razvoja: djevicu, majku i staricu.

Žena djevica je jasna slika Mjeseca koji raste – simbolizira proljeće, bujanje, jačanje, puna je entuzijazma, ali još uvijek nije sasvim probuđena.

atma.hr – 52
To se mijenja u drugoj fazi, kada na scenu stupa žena Majka, koja jasno oslikava pun Mjesec – ona je ljeto, plodna, dariva izobilje, jamči razvoj, ispunjena je – kako na emotivnom tako i na svim drugim poljima, dostiže svoj vrhunac.

Nakon toga, ona ulazi u fazu smirivanja, iskusna je i mudra, ali kako je istovremeno u finalnoj fazi – ona zapravo preuzima ulogu posljednje četvrtine Mjeseca. Vrijeme je za zimu, priroda gubi svoj prvobitni sjaj, stišava se, zamrzava i na kraju umire.

Ne čudi dakle što gotovo svi simboli koji pripadaju grupi keltskih čvorova uglavnom u sebi nose takozvanu “lunarnu moć”. Veo misterije koji ih obavija dovoljan je da simbolički pokaže čovjekovo divljenje, ali i potajni strah od svega što je neopipljivo, spiritualno, a što on smatra da je u direktnoj vezi sa najskrivenijim dubinama nekog tajanstvenog svijeta.

Trojni čvor – ili triquetra  svom vlasniku možda ne nudi jasno objašnjenje i odgovor na ova pitanja, ali ga nedvosmisleno poziva da svaki njegov korak bude korak ka savršenstvu, te da njegova misija bude  mnogo više od puke materije.

Samo na taj način mi možemo otvoriti vrata ove nesmetane energije i postati dio beskonačnosti.

Keltski čvor 35 x 12 mm, privjesak na lančiću

Materijal: bakar u boji srebra; bez olova i nikla!

Veličina privjeska: 35 x 12 mm

Duljina lančića: 51 cm

Cijena: 90 kn

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here