Studenti s Univerziteta Virginia razvili su novi način pročišćavanja vode. Proizvod poznat pod nazivom “Madi Drops” i “Pure Madi” je potpuno prirodan i svatko ga može napraviti kod kuće. Izvažete nekoliko sastojaka, smiksate ih, prešate i ispečete. Zapravo Madi filteri se prave iz tri relativno lako nabavljiva sastojka: gline te nano-čestica srebra i bakra. Kad taj filter ispustite u vodu, srebrni ioni čiji atomi imaju električni naboj otpuštaju se u vodi i pročišćavaju je.

Autor: Anamarija Vukojević  Matrix World

Ne radi se samo o odličnom tehnološkom izumu koji efektivno uklanja i ubija bakterije i patogene. Radi se o jeftinom, jednostavnom za korištenje izumu načinjenim da bi pomogao u razvoju svim nerazvijenim zemljama koje imaju velikih problema u resursima.

Riječi „madi“ znači voda u Tshivendi, jezik Limpopo provincije u Južnoafričkoj republici.

atma.hr – 52
50 žena je pokrenulo tvornicu za vodene filtere, potpomognute od strane Univerziteta Limpopo još prošlo ljeto.

Žene miksaju piljevinu i glinu i oblikuju filtere koje smještaju unutar lončanice koju kasnije koriste za pročišćavanje vode. Efikasnost njihova filtera je nevjerojatna i iznosi 99,9%. Svaka lončanica u zavisnosti od veličine može filtrirati jednu do 13 litara vode na sat. Kada tvornica bude radila punim kapacitetom, proizvoditi će 500 do 1000 filtera na mjesec. Svaki filter je efikasan za stalno i svakodnevno korištenje punih šest mjeseci, nakon toga se mora zamijeniti novim.

Tvornica za sada prodaje filtere samo lokalnim obiteljiima. Menadžer Certinah Khashane smatra da je tvornica promijenila živote žena koje rade u njoj. Nakon što dobiju plaću za svoj rad, kupuju školske uniforme za svoju djecu.

Glina je odličan čistač toksičnih elemenata, bakterija, virusa, gljivica i naravno teških metala.

Eksperti za vodu smatraju da će daljnje testiranje odlučiti o budućnosti Madi Dropsa. Maggie Montgomery iz WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) najavljuje da će rezultati testiranja uskoro biti objavljeni.

Ako sve prođe u redu, žene Južnoafričke republike će proizvoditi i prodavati Madi Drops. Cilj je proširiti proizvodnju na postojeće tvornice u drugim zemljama kako bi utjecali na boljitak milijun ljudi u godini.

Jim Smith, inženjer i profesor s Univerziteta koji je i vodio studente kroz projekt je komentirao Madi Drops:

Zamislite čaroban kamen koji ubacite u cisternu s vodom. Pročisti vodu i vi je možete piti u potpunosti sigurni da je ona čista. I još zamislite da taj čarobni kamen košta samo par dolara.

Projekt je prezentiran Društvu američkih kemičara i Društvu građevinskih inženjera, što je rezultiralo brojnim pozivima od korporacija koje su zainteresirane za investiranje u proizvodnju Madi Dropsa.

atma.hr – 52
MadiDrops-water-filter

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here