Hindusi su zatražili „Kirtan“ za novu glazbenu kategoriju nagrada na slavnom Grammy-u koji se održava 31 siječnja sljedeće godine u Los Angelesu.

Prošli Grammy je podijelio nagrade u 110 muzičkih kategorija koja uključuju Pop, Rock, Rap, Country, New Age, Gospel, Jazz, Folk, World Music, Latin, Reggae, Blues, itd., za izvanredni uspjeh.

Hindu glasnogovornik Rajan Zed u svojem govoru u Nevadi (SAD) rekao je da je kirtan jako popularan izvan Indije i privlači velik broj publike u SAD-u, Kanadi, Engleskoj i još mnogim drugim zemljama, što je rezultiralo mnogim albumima i umjetničkim zvijezdama tog žanra. Vrijeme je da organizatori Grammiya otvore svoje oči.

Zed, koji je predsjednik Univerzalnog društva za Hinduizam isto tako obavijestio je o tim podacima i American Music Awards i British Phonographic Industry kako bi uvrstili nagradu za kategoriju „Najbolji izvođač Kirtana godine“.

Rajan Zed
Rajan Zed

Rajan Zed objašnjava da Kirtan vrlo brzo postaje popularan i omiljen na zapadu na čije koncerte dolazi sve više i više ljudi u Americi. Prema izjavama slušatelja Kirtana, moćno liječenje i transformacija energije pomoću drevnog pjevanja smiruje osobu i pomaže joj usredotočiti um i misli, uzdignuti svjesnost, inspirirati itd. Takvo duboko duhovno iskustvo koje je vrlo lako pristupačno i koje ne traži nikakve kvalifikacije može vrlo lako odvesti osobu do duboke meditacije.

Kirtan (glazba pri kojoj glavni pjevač pjeva, a drugi ponavljaju i prate ga) je jedna od najstarijih svetih vrsta glazbe u svijetu koja izvorno dolazi iz Indije. Najčešće pjeva se na drevnom jeziku Sanskrtu uz pomoć publike koja plješće u ritmu i ponavlja riječi pjevača koji često pjeva mantre poput “Om Nama Shivaya”, “Jai Govinda Jai Gopala”, “Shri Ram Jai Ram”, “Om Shanti Om”, “Hare Krishna” itd.

Kirtan je stvorio puno zvijezda izvođača u SAD-u, Kanadi, Engleskoj, Njemačkoj, Meksiku, Australiji itd. neki od vodećih zvijezda su Krishna Das, Jai Uttal, David Newman, Wah!, Shantala, Dave Stringer, Madhava Naidoo, Sean Johnson, Shyamdas, Snatam Kaur, Gaura Vani, Mayapuris itd., koji su postali popularni široj publici diljem svijeta.Karta/donacija za odlazak na Kirtan koncert obično košta oko 25$ i on je blagoslov u ovim teškim financijskim krizama jer nudi način spajanja srca sa Božanskom prirodom koja se nalazi unutar nas, rekao je Rajan Zed.

krishna das
Krishna das