Želite dobiti uvid u neki problem na drugačiji način bez racionalizacije i intelektualizacije? Puno puta imamo tisuće misli i teško nam je doći do rješenja kada sve držimo u glavi te idemo samo putem logike. U tom slučaju izvrsno je pokušati sa metodom u kojoj koristimo kocke te “izvući” problem na papir. Ovu metodu je utemeljio Bert Hellinger i nazvao ju sistemske konstelacije. Svaki aspekt u životu možemo promatrati kao sistem (sustav) u kojemu postoje određeni elementi i zakoni. Posao, obitelj, zdravlje, ljubavni odnosi, poslovni tim pa i sam čovjek može se promatrati kao sustav.

U ovoj metodi kockice predstavljaju elemente sustava koje osoba sama određuje kada slaže svoj problem iz glave na papir. Elementi (u ovom slučaju kocke) mogu biti zamjena za ljude, emocije, neke informacije, ideje, stvari, dijelove ličnosti, želje, različite odnose itd. Svaki element u sustavu je bitan te ako se mijenja i jedan element sustava, mijenja se i cijeli sustav. Čim postavite figurice na papir koji predstavlja granice vašeg sustava na kojemu radite, dolazi do uvida u neki problem bez uplitanja racionalizacije i onog što mi mislimo o nekom problemu. Ovdje se cijela situacija može sagledati iz drugačije perspektive te dobiti potpuno drugačiji uvid i tada eventualno odrediti daljnje korake da bi se problem riješio. Nedavno sam ovu metodu radila sam klijenticom koja nikako nije mogla skinuti suvišne kilograme unatoč svim naporima koje je ulagala da bi postigla svoj cilj. Kada smo taj problem stavile na papir, uvidjela je da iza svega stoje različite blokade i emocije kojih nije bila svjesna. Većinom sve riješavamo iz glave, ali u ovom procesu više dolazi do izražaja mudrost tijela i informacije koje su pohranjene u našem nesvjesnom dijelu uma. Naša unutarnja slika kroz konstelaciju postavljenu na papiru dolazi na površinu te kreira novu sliku. Tada klijentima dolazi do “AHA” efekta kada postavljeni elementi daju uvid i otkrivaju skrivene i neizgovorene dinamike unutar sustava. Kada radimo sistemske konstelacije postoje faze po kojima se izvodi cijeli proces uz vođenje coacha/terapeuta. Elementi sustava međusobno mogu voditi dijalog i čuti što koji želi reći te koju poruku nosi. Ne treba uvijek inzistirati na rješenju, dovoljan je uvid na temelju kojeg osoba može odrediti korake za daljnje djelovanje.

Sistemske konstelacije su posebno dobre:
• Za bilo koji problem koji možemo promatrati kao sustav sa određenim elementima (posao, rješenje nekog problema, ljubavni odnos, problemi sa težinom, manjak samopouzdanja, neodlučnost itd)
• Kada je netko zaglavljen u istom problemu dugo vremena da promotri problem na drugačiji način
• Kada je netko zaglavljen u intelektualizaciji i previše pričanja, a problem se ne može riješiti
• Kada je simptom jasan, a uzrok nije
• Kada zadržavate u sebi nešto što je teško, a vezano je uz određeni sustav (obitelj, posao, ljubav, zdravlje itd.) i to treba otpustiti
• Kada postoji konflikt u odnosu ili unutar osobe
• Kada se vrtite u krug (radite iste navike, ponavljate stalno iste greške…)

Na radionici “Kockicama do uspjeha” možete naučiti osnovna načela sistemskih konstelacija te dobiti uvid u neki svoj problem. Moguć je i individualan oblik rada.

Za prijave i više informacija mail: [email protected] ili na mob:091/935-6942.

O VODITELJICI: Marta Kravarščan, praktičarka neurolingvističkog programiranja, life savjetnica i business coach i voditeljica centra za osobni i poslovni razvoj „Put Promjene“. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su joj problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju svih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe.