Prvi svjetski kongres konoplje održan je u slovenskoj Lendavi od 25. do 30. kolovoza. Izuzev redovnog programa bilo je riječi i o hrvatskoj legislativi vezanoj uz biljku koja igra sve veću ulogu u gospodarstvu Europske unije.

Svjetska krema hemp biznisa okupila se na samoj granici Slovenije, Hrvatske i Mađarske te je jedna od tema bila i hrvatsko zakonodavstvo koje je prilično rigidno kada je u pitanju ova sve važnija biljka. Dok je EU otvorena i za medicinsku konoplju koja se uzgaja u strogo kontroliranim uvjetima, Hrvatska zaostaje i za zakonskim osnovama o industrijskoj konoplji.

Glavne zvijezde kongresa bili su svjetski poznati autor i teoretičar zavjere, Australac Max Igan, i kanadski istraživač ulja (smole) od konoplje, Rick Simpson. Hrvatsku su predstavljali Jure Zubak, pionir promjene regulative oko industrijske konoplje u Hrvatskoj i Ratko Martinović, predavač koji nastoji ukazati na očitu povezanost zabrane konoplje i umjetnih korporativnih materijala i borac za medicinski kanabis.

– Zajedno s Ministarstvom poljoprivrede postigli smo vrlo dobre rezultate u prvoj sjetvi konoplje u Hrvatskoj. Suša je nažalost uzela danak pri tome, no postoji i drugi problem – konoplju možemo uzgajati, ali ne i prerađivati i plasirati na tržište. Industrijska konoplja ima 0,2% THC-a, a Ministarstvo zdravlja u trenutnoj regulativi brani ikakvo prisustvo tog elementa – iako i regulative EU podržavaju ovakav model. Obratit ćemo se svim nadležnim institucijama poradi rješenja ovog bitnog problema – izjavio je Jure Zubak tijekom svog predavanja pred brojnim livestream auditorijem.

– Hrvatsku su brojni gosti prepoznali kao nekadašnju oazu hemp industrije, pogotovo Slavoniju i Baranju. Dosadašnje Vlade RH svoju konzervativnost su „trenirale“ upravo na konoplji čvrstim i nelogičnim zakonima koji su do prije koje godine branili čak i industrijsku konoplju koja ne može poslužiti za zlouporabu. Biljka je duboko stigmatizirana, a naši stari vrlo dobro znaju koje sve blagodati donosi i koliko se sadila u bivšoj Jugoslaviji – jednom od lidera svjetske proizvodnje konoplje. Sada se pokreću bitni koraci, a ulazak u EU će prisiliti zakonodavstvo ka promjenama bitnim za poljoprivrednike. Što se pak tiče medicinskog kanabisa koji je kvalitetan rehabilitator kod brojnih teških bolesti, nažalost – to je za Hrvatsku daleka budućnost, osim ako entuzijasti ne stvore plodno tlo – dodao je Ratko Martinović.

Na marginama kongresa dogodili su se brojni sastanci na kojima su osim razmjene kontakata i iskustava zabilježena i velika nastojanja ka informiranju javnosti u pogledu koristi kanabisa u velikom broju društvenih sektora – od industrije i medicine, pa sve do prehrane, kozmetike i građevine.

Uz brojne čestitke iz slovenske Vlade i EU administracije organizatorica Majda Robič posebno je bila oduševljena mailom pohvale iz ureda američkog predsjednika Baracka Obame što dokazuje da je skup bio na zaista visokoj razini i da je razina međusobne komunikacije polučila odgovarajuće rezultate – pa je tako već najavljen WHC 2013.

izvor: dnevno.hr

Autor: Ratko Martinović
Photo: Ratko Martinović

Prethodna objavaŠto je jyotish?
Slijedeća objavaEKSKLUZIVNI INTERVIEW: Devi Rani – Žena je božansko biće
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here