Ponoćnice su specifična skupina biljaka koja pripada porodici Solanaceae koja broji preko 2000 vrsta. Neke od njih su među najpopularnijim namirnicama današnjice – rajčice, krumpiri, paprike i patlidžani. Iako je povrće zdravo, izbjegavanje ponoćnice preporučuje se u određenim slučajevima još u drevnoj indijskoj medicini ayurvedi.

Sve je više i znanstvenih potvrda koje upućuju na povezanost ponoćnica i upalnih procesa kod mišićno-koštanih bolesti.

Ponoćnice potiču upale zbog specifične kemikalije koju sadrže – solanina. Ispitivači smatraju da ova kemikalije iritira gastrointestinalni trakt. Kada se apsorbira u krvotok, može uzrokovati uništavanje crvenih krvnih stanica. Solanin je poznat kao inhibitor acetilkolinesteraze, što uzrokuje pretjeranu stimulaciju ACH receptora, posebno u parasimpatetičkom nervnom sustavu. Solanini nisu topivi u vodi i ne uništavaju se kuhanjem, ne razgrađuju se u tijelu nego izlučuju u vidu alfa-solanina. Alfa-solanin je klasificiran kao neurotoksin. Zanimljivo je da namirnice koje sadrže alfa-solanin često sadrže i barem 5 drugih neurotoksina uključujući atropin i nikotin.

Jedna od bolesti gdje je preporučljivo izbjegavati ponoćnice je artritis, zapravo svaki treći slučaj ove bolesti će loše reagirati na ponoćnice. Neki ispitivači vjeruju da se artritis krivo dijagnosticira s netolerancijom na ponoćnice. Alkaloidi koje one sadrže utječu na metabolizam kalcija. Iako se još točno ne razumije na koji način, ali moguće je da ponoćnice uklanjaju kalcij iz kostiju i talože ga u mekom tkivu što je početni stadij artritisa. Zbog tog razloga istraživali su preporučili da svi individualci s osteoartritisom, reumatoidnim artritisom i drugim bolestima zglobova poput gihta izbace ponoćnice iz prehrane.

Norman F. Childers, PhD, osnivač fondacije „Arthritis Nightshades Research Foundation“, je izjavio – „Izgleda da je prehrana faktor u etiologiji artritisa, prema dvadesetogodišnjoj studiji na na 1400 volontera. Biljke iz porodice Solanaceae važni su uzročni faktor artritisa kod osjetljivih ljudi.“

Primarni uzrok reakcija u nekih ljudi je prisutnost alkaloida tropana na koji su mnogi osjetljivi.
Eliminiranje ponoćnica

Eliminacija ponoćnica iz prehrane mnogo može značiti oboljelima od artritisa, lupusa, reumatizma i drugih muskulo-skeletalnih poremećaja.

Lista ponoćnica:

– Sve vrste rajčica
– Sve vrste krumpira (NE batat i jam)
– Patlidžan ljubičasti
– Bamija
– Artičoka
– Sve vrste paprike
– Goji bobice
– Tomarilo
– Kiselica
– Borovnice
– Ogrozd
– Pepino lubenica
– Homeoptski lijek Belladonna

Drugi proizvodi za izbjegavanje

– Lijekovi koji sadrže krumpirov škrob, čest u lijekovima za spavanje i opuštanje mišića.
– Jestivo cvijeće petunija, solandra, dnevni jasmin, anđeoske i vražje trube.
– Atropin i Scopolamin.
– Lokalni lijekovi s kapsaicinom.
– Prašak za pecivo sa škrobom.
– Vodka

Čitajte oprezno etikete jer možda mislite da radite sve ispravno, ali vas i dalje sabotira neki skriveni sastojak. Nemojte konzumirati niti proizvode pod generičkim nazivom začinska mješavina jer ne znate što je unutra.
Tromjesečni izazov

Ako želite znati da li vam ponoćnice smetaju, pokušajte ovaj tromjesečni izazov. Izbjegavajte sve vrste ponoćnica 3 mjeseca. Vodite brigu da za to vrijeme izbjegavate sve navedene ponoćnice i počnite čitati etikete lijekova, hrane, pića jer brojni kupovni proizvodi sadrže ponoćnice. Nakon tri mjeseca počnite u prehranu uvoditi jednu po jednu ponoćnicu. Vodite brigu da li vam se pojavljuju glavobolje, bol, ukočenost, dišni ili neki drugi simptomi.

Moguće je da tijekom izazova primijetite značajno poboljšanje svojeg zdravlja.

Ivana Sabljić za atma.hr

Prethodna objava23 trika pomoću kojih ‘utječemo’ na ljude: Manipulacija nije loša- osobe s lošim namjerama jesu!
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 23.03.2016.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.