Hladna, s puno pjene koja se preljeva preko orošene čaše – vrlo primamljiva slika mnogim ljudima, pogotovo prije nogometne utakmice 😉 No kada bi pivska industrija bila prisiljena objaviti popis svih sastojaka u pivu, vjerojatno bi im zapela u grlu. Kad bismo zanemarili štetan utjecaj alkohola na ljudsko tijelo, psihu i dušu, pivo se svojedobno moglo smatrati pićem zdravijim od popularnih kupovnih voćnih, gaziranih i kola napitaka. Međutim u današnjem društvu daleko je važnija računica nego kvaliteta pa je tomu podleglo i pivo.

Neki od sastojaka koji se mogu naći u raznim brendovima piva su:

Arsen – tragovi arsena se mogu pronaći u pivu. Pri filtriranju, u vino i pivo se dodaje dijatomejska zemlja, za uklanjanje kvasca, hmelja i drugih čestica i daje pivu kristalnu bistrinu. To je prirodan proizvod koji sadrži metale, a stoga i arsen. U nekim pivama, koje su u prodaji u Njemačkoj, nađene su razine arsena koje su više od onih u vodi, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji to je 10 mikrograma po litri.

Riblji mjehur – supstanca koja se dobiva iz ribljeg mjehura koristi se kao sredstvo protiv zamućivanja pive. Nije štetna, osim ako ste vegetarijanac ili vegan.

MSG – mononatrijev glutaminat se koristi kao pojačivač okusa, a povezan je s migrenom, astmom, alergijama, pretilošću, hiperaktivnosti i mnogim drugim bolestima i stanjima.

Propilen glikol – koristi se za stabiliziranje pjene. U velikim količinama, to je spoj koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – srčani udar, disfunkciju središnjeg živčanog sustava, dermatitis, iritaciju očiju i dišnog sustava.

Visoko-fruktozni kukuruzni sirup – 6 puta slađi od šećera iz šećerne trske, povezan je s masnom jetrom, dijabetesom, pretilošću, oštećenjem mozga. Osim toga, nastaje od GM kukuruza.

Kalcijum dinatrijum etilen diamin tetra-acetat (EDTA) – djeluje kao antioksidant i/ili regulator kiselosti radi dužeg očuvanja hrane. Sintetizira se iz etilendiamina, formaldehida i natrijum cijanida.

Boje – Plava 1, Crvena 40 i Žuta 5 te umjetna boja karamele 4-metilmidazol – sve boje su naftni derivati i povezane su s alergijama, astmom i hiperaktivnošću. Osim toga, kod životinja izazivaju rak i neurološke poremećaje.

Dekstroza i maltoza – rade se od različitih prirodnih tvari poput voća, no većinom se radi od GM kukuruza jer je to za kompanije puno jeftinije.

Izvori:

Nexus Svjetlost
The Guardian
ScienceDaily
Wikipedia

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 19.03.2014.
Slijedeća objavaNajbolji sastojci za smoothie
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.