Biftek Kapelica (The Beefsteak chapel) teško zvuči kao mjesto gdje bi vegetarijanci bili dobrodošli, ali već više od 200 godina, ova je malena kapela u Salfordu britansko rodno mjesto bezmesne prehrane.

Još je zanimljiviji podatak da je, svećenik koji je propovijedao moralne vrline vegetarijanstva bio velečasni William Cowherd. Njegova je Biftek Kapelica bila prva vegetarijanska crkva u zemlji.

Cowherd, rođen prije gotovo 250 godina, u nedjelju 16. prosinca, zahtijevao je od svoje kongregacije da se hrani bezmesnom hranom.

U to vrijeme siromašni bi jeli najjeftinije meso. To je značilo da se njihova ishrana sastojala većim dijelom od iznutrica – ponekad želuca ili crijeva.

Cowherd je vjerovao da je Bog nastanjen svakoj životinji te je stoga grijeh jesti meso. Također je propovijedao kako jedenje mesa ljude čini nasilnim. Njegovi sljedbenici – podesno nazvani Cowherdites – osnovali su Vegetarian Society. Oni citiraju Cowherda: “Da nam je Bog namijenio hranjenje mesom, ono bi nam bilo dostupno u obliku zrelog voća.”

Zdravstveni učinci bezmesne dijete bili su nepoznati i mnogi su se bojali da će rezultati biti katastrofalni. Međutim, u gradu kao što je Manchester, s ljudima uklonjenim iz dnevnih, ruralnih podsjetnika prizora životinja koje se kolju za hranu, intelektualci su po prvi put počeli raspravljati o etičnosti jedenja životinja.

[box] Cowherdove građanske dužnosti su ga učinile popularnim u javnosti. Pružao je besplatne medicinske usluge, kreditirao knjižnice i besplatno dijelio juhu od povrća.[/box]

bbc.co.uk

 

Prethodna objavaZašto proučavamo Vede?
Slijedeća objavaEvolucija – devolucija
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.