Zakon o hrani – Direktiva 2004/24/EC je potpisalo 120 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska. Budući da RH je prihvatila Codex Alimentarius vrlo brzo možemo očekivati i prihvaćanje ove Direktive. Prema ovoj Direktivi biti će zabranjena prodaja ljekovitog bilja ako nemate licencu na proizvodu. Samo izdavanje licence košta 100 000 eura po proizvodu, te se ovime po predviđanjima mnogih očekuje konačan krah prirodnog i alternativnog načina liječenja.

Prije dvije godine Europska komisija je najavila kako će u zemljama EU doći do zabrane prodaje ljekovitog bilja, osim ako proizvođač nema poseban certifikat na ambalaži. Prije nekoliko dana, konačno je donesena zabrana prodaje ljekovitog bilja, vitamina, minerala, dodataka prehrani i ostalih preparata koji su izuzetno poznati u prirodnom liječenju i alternativnoj medicini. Ovih dana je mnoge građane potresla vijest kako će moći uzgajati samo ono povrće u vrtovima za čije sjeme imaju ‘licencu’.

Bez 100 000 eura ne možete prodavati prirodno ljekoviti preparat!

Našim ulaskom u EU čeka nas i standardizacija te usklađivanje zakona sa onima od Unije. Na taj način, Republika Hrvatska je dužna ispoštovati sve zakonske obveze koje joj se nameću iz Bruxellesa, a one po novome uključuju osim zabrane uzgoja biljaka čije sjeme nema certifikat i zabranu prodaje ljekovitog bilja, ako proizvođač nema odobreni certifikat. Sam problem certifikata se ne čini tako velikim, ako uzmemo u obzir činjenicu da će na taj način doći do razabiranja ‘žita od kukolja’, tj. da pravi proizvođači ovakvih preparata će biti zaštićeni kraj onih ‘lažnih’ koji često svojom nestručnošću pokušavaju ‘podvaliti’ neki proizvod za koji se nezna liječi li ili ne. Međutim, problem je u tome što da bi se došlo do certifikata će trebati nekoliko godina kontrole i znanstvenog istraživanja. Istraživanje za svaki pojedini proizvod će stojati otprilike 100 000 eura! Koji mali proizvođač ljekovitog bilja si može priušititi ovakvu svotu?

Zakon o hrani – Direktiva 2004/24/EC je potpisalo 120 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska. Budući da RH  je prihvatila Codex Alimentarius (Osnovano kao svjetska organizacija koja će ‘štititi’ prava potrošača i kontrole sigurnosti hrane.) vrlo brzo možemo očekivati i prihvaćanje ove Direktive.

Sjećate li se ACTA-e?

Zloglasni sporazum ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) ili Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja je međunarodni ugovor potpisan u svrhu uspostavljanja međunarodnih standarada za zaštitu prava intelektualnog vlasništva. Cilj ovoga sporazuma, osim što bi bio uspostavljanje autorskih prava na Internetu (Internet kao još jedino necenzurirano sredstvo informiranja), spriječavanje krivotvorenja robe i generičkih lijekova, bi bio i regulacija sjemenja te njihova potrošnja. Na taj način, smjelo bi se uzgajati i trošiti samo ono sjeme koje ima ‘licencu’, a upravo takvo sjeme dolazi od megakorporacija koje će na taj način regulirati što će se uzgajati i u kojoj mjeri, na koji način će se konzumirati. Na koji način će se regulirati prava ubranih biljaka (u prirodi primjerice) – čije su ono vlasništvo? Razne ljekovite trave i pripravci od njih na taj način također postale nelegalne jer njihovo sjeme nije ‘ovlašteno’. Prije godinu dana u mnogim europskim gradovima, ali i u naša četiri glavna održani su prosvjedi kako bi se građani upoznali sa ovom problematikom. Osim toga, mnoge udruge i organizacije sve više upućuju na postojeći problem. Hoće li konačno doći do ovakve zabrane koja se čini iz perspektive običnog građanina nemogućom?

Korporacije preuzimaju kormilo dok mi šutimo?

Na koji način će se postaviti političko vodstvo Hrvatske po ovom pitanju, ako uzmemo u obzir da je samo priznalo kako je potpisivalo mnoge predpristupne ugovore EU bez da je znalo što potpisuje? Pitanje uvođenja ove Direktive koja brani prodaju ljekovitog bilja pogoduje jedino velikim farmaceutskim kompanijama koje će na ovaj način dati konačan udarac alternativnoj medicini i prirodnom liječenju. Čini se da će doći do kraj travara, medara i ostalih profesija koje su na prirodan način bez kemijskih dodataka liječili ljude. Nisu li s ovom temom povezane i mnoge druge, a tiču se upravo utjecaju farmaceutskih kompanija? Liječnica Lidija Gajski i imunolog Srećko Sladoljev su upravo sa ovim pitanjem izašli u javnost kada su progovorili o farmakomafiji, izmišljenim bolestima i lijekovima, cijepivima koja izazivaju mnoge bolesti (autizam) i koja su po odobrenju hrvatskog ministra zdravstva testirana na hrvatskoj djeci.

Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu

Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je nedavno izglasan u Hrvatskom Saboru podijelio je građane. Okrupnjavanje zemljišnih parcela za koje se ovaj zakon u prvi mah zalaže, stvara razumno rješenje jer će se tada mnogo efikasnije odvijati proizvodnja određenih poljoprivrednih kultura. Ovaj isti zakon upravo na taj način ne pogoduje malim poljoprivrednim proizvođačima. Pomoću novoosnovane Agencije doći će do još veće centralizacije, a time i interesa krupnog kapitala koji će ‘zdrobiti’ male proizvođače, proizvoditi ‘ovlaštene’ biljke sa ‘ovlaštenim’ sjemenom, kontrolirati količinu, kvalitetu i cijenu hrane. U Novom Zelandu već neko vrijeme stoji zabrana proizvodnje vlastite hrane u okućnicama. Čeka li i nas ova stvarnost?

Sakupljajte sjemenje i ljekovito  bilje!

Potrebno je postaviti pitanje na koji način je se moguće oduprijeti svim promjenama koje stižu? Jedan od načina je doslovna i praktična primjena uzgoja i sakupljanja biljaka jer tada pojedinac postaje cjelovito svjestan problematike. Radite vlastite ‘baze’ sjemenja koje uzgajate. Naročitu pažnju posvetite starim sortama jer su one prve koje će biti zabranjene, a upravo one su otporne na mnoge bolesti i nisu kemijski tretirane. Ako nemate takvo sjeme, za njegovu nabavku raspitajte se kod starijih osoba koje vrtlare čitav život. Razmjenjujte svoje sjeme sa drugim proizvođačima, ali isto tako i iskustva o uzgoju s obzirom na kemijska tretiranja. Proljeće je savršeno vrijeme za sakupljanje mnogih ljekovitih trava koje vrlo uspješno mogu zamjeniti konvencionalno medicinsko liječenje. Maslačak kojega ovo proljeće možete naći na gotovo svakom koraku kao biljka je čitav upotrebljiv – korijen je jako ljekovit, dok lišće koje je također ljekovito je vrlo jestivo u salati, baš kao i cvjetovi. Umjesto da koristite lijek od ekstrakta korijena maslačka, koristite pravi maslačak. Osim toga, tu je još mnogo biljaka: čičak, kopriva, gavez, uskolisni i širokolisni trputac, ružmarin, kadulja, kamilica… Osim toga, važno  je napomenuti kako se biljke beru daleko od prometnica i industrijskih zona kako nebi ubrali one biljke koje su onečišćene teškim metalima.

http://www.dnevno.hr/vijesti/85906-korporacije-preuzimaju-kontrolu-donesena-zabrana-prodaje-ljekovitog-bilja.html

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 03.05.2013.
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 04.05.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here