Da je Dobriša Cesarić imao priliku svoju poeziju izložiti na ulice grada bi li to i učinio? Možda bi to poželjeli A.G. Matoš ili Vesna Parun? Naravno da je nemoguće na to dobiti odgovor, no znamo da pjesnici rado slave poeziju – pišući je. Danas, kada je čitanost poezije vrlo skromna, jedna autorica te književne vrste već treću godinu zaredom odlučno svojim projektom #odapoeziji nadahnjuje Zagrepčane.

atma.hr – 52
Lea Brezar, poduzetnica i spisateljica, autorica sedam knjiga, koja za sebe rado kaže da je ponajprije pjesnikinja, već treću godinu zaredom ukrašava grad Zagreb svojim stihovima. Umjesto oglasa na pozicijama City lights Zagreb plakata, na sedam pozicija u gradu autorica je postavila kulturnu instalaciju #odapoeziji u trajanju od dva tjedna s početkom na prvi dan ljeta.

Jučer, 26.06.2018., u Muzeju Mimara, u Cafeu Gymnasium organizirano je događanje na kojem se slavila poezija i projekt #odapoeziji.

 „Projektom #odapoeziji slavim poeziju, tu predivnu književnu vrstu za koju vjerujem da je najkraći put do srca i jasno nudim nadahnuće i motivaciju u obilju motiva s kojima se igram prilikom stvaranja pjesama. Dozvolit ću si malo pretencioznosti i reći da vjerujem kako će riječ u stihovima – ta snažna i moćna, ona sa plakata #odapoeziji Zagrepčanima izmamiti osmijeh na lice. Na koncu, ipak već treću godinu zaredom održavam tu tradiciju i prkosim mišljenju da se poezija ne čita, ne traži, a i ne dotiče čitatelja“ – izjavljuje Lea Brezar.

atma.hr – 52
Prošlih je godina instalacija #odapoeziji bila iznimno zapažena, te rado dijeljena na društvenim mrežama. Autoričine pjesme koje pozivaju na promjene, preispitivanje svojih uvjerenja mnogima su nadahnuće i utjeha radi svoje lakoće i komunikativnosti. „Lea Brezar piše iz ljubavi prema životu i svijetu, a svoj entuzijazam velikodušno širi oko sebe kako bi vedrim bojama vlastitoga emotivnog spektra ohrabrila druge. Vrelo dobrih ideja i vibracija toliko je izdašno da se čitatelj može opravdano zapitati – jesu li nasmijani stihovi Lee Brezar blizu izvora samoga smisla života.“ – izjavila je Sandra Pocrnić Mlakar, urednica i vlasnica izdavačke kuće Beletra.

Lea Brezar Oda poezijiOda poeziji govorOda poeziji govor2¦îrnomerecBranimirovaDubrava okretiíteParomlinskaSavska

Sedam lokacija na kojima možete naći pjesme na City lights plakatima su:

Trg kralja Tomislava – Gl. Kolodvor

Savska – od Koturaške do Vukovarske

Vlaška – od Kamaufove do Vončinine

Dubrava – tramvajsko okretište

Branimirova ulica – tržnica

Okretište Črnomerec – Ilica 1

Paromlinska – Importanne

image001