Kumare – Istinita priča o lažnom proroku

869

“Vjera započinje kao eksperiment, a završava kao iskustvo.” Citatom Anglikanskog svećenika Williama Ralph Inge, započinje dokumentarac “Kumare: Istinita priča o lažnom proroku”, film koji je nadahnut dvosmislenim istraživanjem religije, znanosti i duhovnog vodstva.

Kad Vikram Gandhi – redatelj, protagonist i pripovjedač ovog filma, rođen u New Jerseyu – pusti bradu i raspusti kosu, obuče indijsku halju kako bi napravio film u kojem on pozira kao Swami, možete predvidjeti okrutni štos poput “Borata”. Cinici će jedva čekati likovati kada taj šarlatan konačno podigne svoju skutu pred svojim lakovjernim sljedbenicima.

No, ishod je daleko kompliciraniji.

Uznemiren yoga-ludilom u Sjedinjenim Američkim Državama, gospodin Gandhi, hindu-imigrant prve generacije, putuje u Indiju, i otkriva da su swamiji koji očajnički pokušavaju “outguruati” jedan drugoga, “lažni onih koje je susreo i u Americi. ”

Nakon povratka u SAD-, on se pretvara u Šri Kumaré i putuje u Phoenix, gdje okuplja krug svojih učenika. Imitirajući glas svoje bake, on poučava mistične stvari na iskrivljenom engleskom jeziku s neobičnim naglaskom. Sa svojim dubokim smeđim očima, androginijskim glasom, on je vrlo uvjerljiv mudar čovjek.

U početku, gospodin Gandhi se prisjeća: “Htio sam da vide koliko daleko mogu dogurati.” Prikazan je kako na jednom skupu predaje između portreta Baracka Obame i Osame bin Ladena. Ali njegovi revni sljedbenici, uključujući odvjetnika za smrtne kazne, oporavljanog ovisnika o kokainu i morbidno pretile mlade žene, su suosjećajni, vrlo stresni Amerikanci koji izlijevaju svoje nevolje.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here