Vjerojatno ste do sada nakon cijeđenja limunovog soka bacali koru limuna. Upoznat ćemo vas sa sastojcima i koristima kore limuna te načina na koji je možete iskorisiti za prevenciju i liječenje različitih zdravstvenih problema.

Limunova kora sadrži od 5 do 10 puta više vitamina od limunovog soka. Neki od najvažnijih su: Vitamini C, A, beta karoten, kalcij, magnezij i potazij. Kora sadrži sastojke važne u borbi protiv kancerogenih elemenata u tijelu. Najvažniji sastojci su salvestrol Q40 i limonela koji su poznati elementi u borbi protiv kancerogenih stanica u ranoj fazi i to posebno raka dojke, debelog crijeva i kože.

Limunova kora prepuna je Vitmina C i P (flavonoidi) koji u kombinaciji čiste krvne sudove i snižavaju LDL kolesterol te krvni pritisak. Limunova kora izvrsna je i za prevenciju osteoporoze odnosno za jačanje kostiju.

Recept za sok od limunove kore:

Dva limuna operete deterdžentom ili sapunom. Kada iscjedite sok iz njih preostalu koru isjecite na što sitnije kriškice ili kockice. Zalijete je sa 2-3 dcl tople vode. Ostavite da stoji 12 sati. Dobiveni sok pijete svakih 3 sata po dvije jušne žlice te prije i poslije svakog obroka u istoj količini. Kada potrošite sav sok napravite novi i postupak ponavljate. Ovaj recept je idealan za arterosklerozu, kolesterol i visok pritisak i to zbog visoke koncentracije vitamina P koji čisti krvne žile i jača krvožilni sistem u sudjelovanju s vitaminom C.

Konzumacija limunove kore:

Najbolji način konzumiranja same limunove kore je sljedeći. Limun dobro operete deterdžentom ili sapunom. Nakon toga ga zamrznete u zamrzivaču. Kada spremate jelo izvadite i naribajte koru preko salata, juha ili drugih jela po vašem ukusu. Posebno je preporučljivo naribati koru u topli čaj, sačekati malo da otpusti sok i onda piti čaj. Na ovaj način dobit ćete osvježavajući ukus jela, ali što je još važnije veliku dozu vitamina i antikancerogenih elemenata kako biste pojačali zaštitu vašeg organizma od raka i bolesti krvožilnog sistema.

Limun možete i svjež narendati u različita jela ili čaj, ali je tada za razliku od zamrzavanja njegov vijek trajanja kraći.

Bilo bi idealno ako možete pronaći limun iz organskog uzgoja.U suprotnom ga operite dobro ili držite u rastvoru octa i vode 10-15 minuta prije upotrebe kore kako biste uklonili eventualne nečistoće ili kemikalije s njegove površine. Ovdje možete naći upute kako očistiti voće od kemikalija.

Zdravlje BEZ doktora

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here