U kratkim crtama, pogledajte listu nekoliko čajeva, koji imaju nevjerovatne zdravstvene dobrobiti i koje bi svako trebao imati kod kuće i redovno ih konzumirati.

Čaj od koprive

Čaj od koprive se pravi od lišća koprive, koja je, uprkos svojoj gruboj spoljašnjosti, jedan od najboljih prirodnih ljekova za razne bolesti, kao što su anemija, povišeni krvni pritisak, reume, artritis, kašalj i prehlada, kongestija, infekcije mokraćnog sustava, problemi sa bubrezima i mokraćnim mjehurom.

Čaj od kamilice

Kamilica je popularna biljka koja se koristi u čajevima širom svijeta. Kamilica umiruje želudac i ublažava nadutost i probavne smetnje. Kamilica također smiruje um i pomaže ljudima da se opuste i lakše se nose sa stresom. Neki ljudi su alergični na kamilicu i oni trebaju izbjegavati uzimanje čaja. Osobe koje imaju probleme sa spavanjem trebaju popiti šalicu čaja od kamilice prije odlaska u krevet. Kamilica dokazano pomaže kod nesanice i pomaže u opuštanju tijela i uma.

Čaj od đumbira

Đumbir djeluje kao stimulator i daje nam potrebnu energiju. Konzumiranje čaja od đumbira stimulira i smiruje probavni sustav. Đumbir dokazano pomaže kod mučnine. Također, zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, čaj od đumbira pomaže u borbi s artritisom.

Čaj od mente

Menta je mirisna biljka, od koje se prave čajevi koji imaju umirujuće djelovanje. Menta ili nana pomaže kod lakše probave hrane, smanjuje nadutost i probavne probleme. Propisuje se osobama koje imaju upalu crijeva. Šalica čaja od paprene mente će olakšati mučninu i povraćanje, pogotovo ako patite od bolesti putovanja. Ako imate žgaravicu, nemojte piti čaj od mente, jer konzumiranje ovog čaja može pogoršati vaše stanje. Ovaj čaj pomaže i kod herpesa. Također, menta će osvježiti i vaš dah. Druge zdravstvene prednosti konzumiranja ovog čaja su olakšanje bolova u mišićima i olakšavanje kronične boli, ublažavanje kašlja i blažih oblika astme, kao i smanjenje stresa.

Čaj od lavande

Čaj od lavande pravi se od sušenih ljubičastih, ružičastih i bijelih cvjetova, koji rastu na grmovima lavande. Vjekovima se lavanda koristi kao mirisna biljka. Dalje, ljekovita svojstva lavande su dokumentitana i cijenjena širom svijeta. Šalica čaja od lavande pomaže da umirimo svoj um i tijelo i pomaže nam da lakše zaspimo. Kada se osjećate anksiozno i depresivno, pripremite sebi šalicu čaja od lavande, koja će vam pomoći da se smirite i oraspoložite. Pomaže u liječenju nadutosti, grčeva, kod problema s crijevima, respiratornih smetnji i različitih tipova infekcija. Čaj od lavande se može stavljati na grudi, kako bi se smanjio kašalj, ublažio bronhitis, astma, prehlada i ostali respiratorni problemi. Lavanda se koristi za smanjenje tjelesne temperature kod djece i odraslih. Ova biljka ima i druga ljekovita svojstva – koristite vrećice čaja od lavande da zacijelite rane, posjekotine, čireve i ranice.

Čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka je ukusno piće i vrlo učinkovit tonik za smirenje živaca i uznemirenosti. Hladne kesice čaja od matičnjaka pomažu kod problema sa čirevima ili kod problema sa genitalnim ranicama, koje uzrokoje virus „herpes simplex“. Mješavina čaja od matičnjaka uspješno i dokazano pomaže u liječenju uznemirenosti i anksioznosti, stresa i nesanice. Matičnjak sadrži određena svojstva, koja pomažu u kontroliranju herpesa i reguliraju štitnjaču.

Matičnjak pomiješan s mentom može smiriti želudac, pomoći kod problema s probavom i smanjiti nadutost. Ako imate probleme sa živcima, konzumirajte barem jednu šalicu čaja od matičnjaka dnevno. Konzumiranje ovog čaja također će poboljšati vaše pamćenje, koncentraciju i moždane funkcije i podići će vaše raspoloženje.

Čaj od ružmarina

Svima je poznato da se ružmarin koristi u kuhinji, međutim, mnogo je manje onih koji znaju da konzumiranje čaja od ružmarina ima brojne zdravstvene prednosti. Čaj od ružmarina je zapravo izrazito zdrav. Prije svega, pomaže u opuštanju mišića. Osim toga, učinkovito djeluje kod probavnih smetnji. Ako imate probleme sa žučnim mjehurom i jetrom, redovno konzumirajte čaj od ružmarina, koji će pomoći u ublažavanju i smanjenju simptoma. Dalje, ovaj čaj ublažava kašalj i pomaže osobama koje imaju probleme s blažim oblicima astme.

Zeleni čaj

Konzumiranje zelenog čaja ima mnoge zdravstvene prednosti. Zeleni čaj smanjuje rizik od raka, inhibira kancerogene supstance u cigaretama. Također, sadrži moćne antioksidante, polifenole, koji pomažu u suzbijanju slobodnih radikala. Štoviše, zeleni čaj zaustavlja formiranje određenih tumora. Ovaj čudnovati čaj smanjuje nivo kolesterola i triglicerida u krvi, čime podstiče zdravlje srca. Zeleni čaj snižava krvni pritisak, sprječava i bori se protiv karijesa, te inhibira različite viruse i onemogućava im da razviju raznorazne bolesti.

(Namirnice.ba / Kakonapraviti.net)