Jeste li ikada putovali u inozemstvo i posjetili povijesne gradove? Ako jeste, vjerojatno ste vidjeli neke izuzetno stare građevine. To su možda bile čudesne katedrale, mistični samostani, jednostavni spomenici ili drevne ruševine. Što mislite o tim građevinama koje odolijevaju testu vremena?

Jesu li ružne zbog sporog propadanja, popucalih zidova i nedostatka mladenačke modernosti? Ili su možda toliko neopisivo lijepe zbog toga što one jesu i što su proživjele kroz svo to proteklo vrijeme?

Što mislite o svojim roditeljima i bakama i djedovima? Jeste li odbijeni njihovim starenjem tijela ili ispunjeni ljubavlju, zbog toga tko su oni i što predstavljaju vašem životu?

Jeste li ikada imali zadovoljstvo uživanja u starom vinu iz rijetke i fine berbe?
Elgin_Cathedral_south_aisle_windowsTo su samo neki ekstremni primjeri ljepote koja se može pronaći u starosti. Od napuklih starih zidova Machu Picchu-a visoko u Andama do bora naših mudrih i voljenih predaka, postoji toliko toga vrijednog obožavanja u procesu starenja. Ovaj koncept je u suprotnosti s onim što mi obično mislimo kad razmišljamo o svom starenju ili nedostatku naše percipirane fizičke ljepote.

Istina je da se u našem društvu, bojimo gubitka naše mladenačke ljepote. Toliko vlastitog samopoštovanja je vezano za to kako izgledamo, jer smo učili da je naša ljepota vrijedna i da je se treba održavati što je duže moguće pomoću toliko raznih drastičnih mjera kojih se možete sjetiti i priuštiti.

Tako je lako zaboraviti ovu činjenicu: fizička ljepota je konstrukcija. Ideja fizičke ljepote doživjela je toliko promjena kroz povijest kako su mijenjale društvene vrijednosti i moral, a također je ideja fizičke ljepote različita u različitim kulturama. Istina je da je ljepota u oku promatrača.

Sve počinje s primjenom šminke dok smo mladi, u pokušajima da budemo lijepi onako kako je to prikazano u medijima i kako to društvo oko nas prihvaća. Vjerojatno nismo uspjeli dobiti snažnu priču o samopoštovanju, a njen nedostatak je često prenošen kroz generacije. Mnogi od nas su čuli svoje roditelje kako jadikuju o gubitku svoje mladosti, bolovima starenja, a u čestim slučajevima ih također čujemo kako govore o svojim jadnim tijelima, koja su pretila, nesavršena, stara itd.

japan_100year-old-728x400-300x164Pod takvim utjecajem iz okoline, dok rastemo možemo se uhvatiti u koštac s poremećajima prehrane, opsesivnom tjelovježbom, a u nekim slučajevima i kirurškim zahvatima.

Kada to uzmemo u obzir, izgleda da mnogi žive s idejom da moraju mijenjati svoj izgled kako bi bili lijepi.

To ne treba promatrati kao osudu. Ne kritiziramo one koji su se odlučili promijeniti svoj izgled  kako bi dostigli svoj koncept fizičke ljepote. U puno slučajeva, to je samo dio dugog puta vraćanja samovrijednosti kojeg su izgubili negdje u svom odgoju. Sve što govorimo jest da vjerujemo da to nije potrebno.

o-AGING-facebook-300x150Ponekad prolazimo kroz faze u životu u kojima se ponašamo kritički i osuđujemo. No u nekom trenutku mnogi izabiru duhovni život i počinju učiti kako promatrati iz srca, umjesto iz glave.

Tada počinjemo shvaćati da to što se mijenja naš fizički izgled dok starimo ne utječe na to što o nama misle oni čije bi nam mišljenje trebalo biti vrijedno. Samo zato što se osjećamo kao da nismo lijepi ili smo dobili nešto bora, ne znači da je naša ljepota smanjena u očima onih koji nas vole.

Evo jedne jednostavne afirmacije za vremena kada smo posebno samokritični:

“Ja volim sebe i drugi me vole. Znam u svom srcu da sam lijepa. Znam da je život proces i ja ću proći kroz različite faze učenja i starenja, ali suština u meni se neće promijeniti. Iako možda izgledam drugačije dok starim, moja jedinstvena ljepota se neće smanjiti. “

Izvor: thespiritscience.net
Prethodna objava50 stvari koje treba pod hitno izbaciti iz svog doma!
Slijedeća objava7 znakova koji otkrivaju da ste u duhovnom i visoko naprednom odnosu s partnerom
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.