Porazna statistika pokazuje kako je Hrvatska, u usporedbi s ostalim zemljama Europe, na visokom devetom mjestu kada govorimo o učestalosti pojavljivanja novooboljelih od raka pluća i dišnog sustava. Na ljestvici su nas “nadmašile” Mađarska, koja je apsolutni rekorder, zatim Srbija, Danska, Makedonija, Poljska, Crna Gora i Nizozemska.

“Iako u zapadnom svijetu rak pluća više nije najzastupljeniji među oboljelima od malignih bolesti, u Hrvatskoj je on još ubojica broj jedan. U tim je zemljama  veliku ulogu odigrala zabrana pušenja na javnim mjestima, ali i povećanje svijesti o dobrobitima prestanka pušenja. No u nas ljudi još mnogo puše, pa je porast raka pluća jako visok. Svuda u svijetu, pa tako i kod nas, broj oboljelih od raka je u porastu”,  poručuje doc. dr. Ariana Znaor iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pušenje je danas pojedinačan najrašireniji preventabilni uzrok raka u svijetu. Uzrokuje oko 80-90% svih smrti od raka pluća, a odgovorno je za 30% svih smrti od raka u razvijenim zemljama, uključujući smrti od raka usne šupljine, larinksa, jednjaka i želuca.

“Općenito, imamo loše životne navike. Loše se hranimo i mnogo pušimo, a kroz cijelu Hrvatsku se nastoji raznim aktivnostima osvijestiti ljude da promjene način življenja. Poanta je, ističe doc. dr. Znaor, da je svih vrsta karcinoma daleko više nego što bi moglo biti, a sve zbog loših životnih navika.

Situacija u Hrvatskoj podjednako je alarmantna. Iz godine u godinu bilježi se sve veći broj oboljelih od invazivnih oblika raka. Prema podacima hrvatskog Registra za rak, 2010. godine broj novooboljelih bio je 20.887. a preminulo ih je 13.313.

U Hrvatskoj je prošle godine najviše muškaraca i žena oboljelo od raka debelog crijeva, a drugi najčešći oblik raka koji se pojavljuje među Hrvatima je rak pluća i dišnog sustava.

Prema statistikama, Srbija je ujedno i na samom vrhu ljestvice pojavnosti raka pluća u cijeloj Europi. Osim raka pluća, građani Srbije prošle su godine najviše obolijevali od raka debelog crijeva, dojke i prostate. Slična je situacija u cijeloj regiji – daleko najviše osoba preminulo je prošle godine od posljedica raka pluća i dišnog sustava te raka debelog crijeva.

Stručnjaci vjeruju kako će do 2015. godine rak pluća biti vodeći uzročnik smrti među malignim bolestima kod Europljanki, što je rezultat velikog broja pušačica koje su s tom navikom počele u 1960.-ima i 1970.-ima.

Hrvatska trenutno ulaže znatne napore da bi “ublažila” poraznu statistiku. Ministarstvo zdravlja je odobrilo veliku listu skupih i tzv. “pametnih lijekova”, no ostaje činjenica da i dalje moramo ozbiljno poraditi na navikama stanovništva jer uzroci raku pluća i drugim vrstama raka i dalje je jedna trećina pušenje, a druga trećina loša prehrana.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/91398-sto-mislite-sto-je-za-vas-opasnije-pusenje-ili-losa-prehrana.html

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 25.07.2013.
Slijedeća objavaSPECIJAL: Beba i dijete vegetarijanac 2/3
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here