Ljudi koji teško tonu u san mogu biti izloženi povećanom riziku zatajenja srca, utvrdili su znanstvenici nakon što su pratili više od 50 tisuća osoba tijekom 11 godina.

Znanstvenici su utvrdili da osobe koje nekoliko noći loše spavaju imaju veće izglede za zatajenje srca. Istraživanjem znanstvenika s norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju bilo je obuhvaćeno 50 tisuća osoba u dobi od 20 do 89 godina koji su odgovarali na pitanja koliko im je teško zaspati, kakva je kvaliteta njihova sna i osjećaju li se ujutro odmorni.

Osobe koje su teško tonule u san i potom se budile tijekom noći imale su tri puta veće izglede za zatajenje srca nego oni koji su spavali bez problema. Osobe koje nisu kvalitetno spavale pa su se budile umorne također su bile izloženi riziku.

Znanstvenici nisu otkrili podlogu te veze koja je potvrđena i nakon što je eliminiran utjecaj drugih faktora poput pušenja ili pretilosti koji također mogu izazvati nesanicu i utječu na zdravlje srca.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Heart Journal

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/80544-los-san-povecava-izglede-za-zatajenje-srca.html

Prethodna objavaBudite optimistični, dobro je za zdravlje i kolesterol
Slijedeća objavaGljivične infekcije se povlače pred eteričnim uljima
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.