Listopad je blagorodan mjesec s dobrim vibracijama i treba ga što bolje iskoristiti. Ovaj mjesec je jako pogodan za sve parove koji žele potomstvo, kao i za osobe koji planiraju svoj biznis ili bilo koji drugi posao.

atma.hr – 39

Listopad nam sam po sebi donosi početak mira pred nastupajuću zimu. Domaćini pripremaju ogrjev, a domaćice prave zimnicu kako bi predstojeću zimu proveli što ugodnije i bolje.

Listopad je i mjesec ljubavi, tolerancije i opraštanja, stoga trebamo priznati da volimo one osobe koji su pored nas, da oprostimo onima koji su nam na bilo koji način nanijeli zlo, jer mržnja kao i srdžba nikome dobro nisu donijeli.

Evo kako neki narodi u Europi provode dane u ovom mjesecu.

Marijina svila

U Europi se proljeće povezuje s mladošću, a jesen i zima sa starim ljudima, pa ukoliko lijepo vrijeme potraje i tijekom listopada, naziva se ”bablje ljeto”. Kada bi se u neka starija vremena završili radovi na polju, žene bi započinjale druge poslove – presti vunu, plesti džempere i tkati. Vjerovalo se da tim ručnim radovima i magijom, mogu ”isplesti” sudbinu.

atma.hr – 77

Pošto u Europi ima mnogo paukova koji predu svoje mreže, naročito u ovo doba godine, nošene laganim povjetarcem, niti tih mreža lako su dospijevale u odjeću ljudi na selima. Smatralo se da je to znak sreće i blagostanja. Te niti su se još nazivale Marijina kosa ili Marijina svila, pošto su se dovodile u vezu sa Djevicom Marijom.

Prema narodnom vjerovanju, to je također i vrijeme kada su se okupljale vještice, a paučina se smatrala njihovom kosom. Ako bi se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke, to je bio znak da će uskoro biti vjenčanja…

Žito za bogove

U Nizozemskoj bi se 12. 10. gatalo pomoću oraha. Domaćin bi uzao jedan plod, slomio ga, pa ukoliko je jezgro zdravo i puno, to najavljuje dobru godinu. Ukoliko je plod vlažan, takva će biti i naredna godina. Norvežani su, da bi osigurali dobru ljetinu, imali malo drugačiji običaj: da bi umilostivili bogove, 12. 10. bi skuhali kašu od žita, stavili na daščicu zajedno sa svijećom i sve spuštali niz rijeku.

atma.hr – 39

Indijansko ljeto

U Americi, ovaj period je poznat kao ”indijansko ljeto”. Legenda kaže da je u šumama Sjeverne Amerike živio čarobni medvjed, koji nije, kao ostali, spavao zimi već je u to vrijeme odlazio na nebo. Svi lovci su znali za njega i žarko su ga željeli uloviti, ali bezuspješno. Međutim, jedne godine, dva vješta lovca uspjela su upucati čarobnog medvjeda, ali su to platili svojim životima. Nebo se otvorilo i tamo su se vinuli medvjed, dva lovca i pas.

Tako je nastalo sazviježđe velikog medvjeda ili Velikih kola. Svake godine u vrijeme njegove pogibije, otvore se medvjedove rane i njegova krv s neba kaplje po lišću i boji ga u crvene nijanse.

Miholjsko ljeto

Na ovim prostorima proslavlja se Miholjsko ljeto. Prema narodnom vjerovanju, jesen počinje nakon Miholjdana, 12. 10., a ukoliko do tog perioda vlada lijepo vrijeme s visokim temperaturama, kaže se da je nastupilo Miholjsko ljeto, koje, kako se smatra, predskazuje dugu i hladnu zimu.

Postoji divan običaj povezan s ovim periodom. Ukoliko je tokom godine preminuo neki domaćin, seljani bi se skupili i išli pomoći udovici da sakupi ljetinu, što je, prema starim vjerovanjima, dobrovoljcima donosilo sreću.

atma.hr – 78
Magični dani u listopadu

Od 2. do 11. 10. jako povoljan period da razmislite o svojim postupcima i djelima, a samim tim i da podate oproštaj onima kojima ste na neki način uradili nešto nažao. To će vam pomoći da se olakšate duhovno i mnogo bolje ćete se osjećati.

12. – 17. 10. je period kada bi se trebali više se posvetiti stvaranju tj. produžetku svoje obitelji, stoga se savjetuje bračnim parovima da budu malo vrjedniji po tom pitanju kako bi ostvarili svoje želje.

Period od 19. do 25. je idealan za pokretanja novog biznisa ili bilo kojeg privatnog posla.

Od 26. do 30. 10., ukoliko nemate partnera, sada je pravi period da ga potražite.

Dragi moji uživajte u magičnom listopadu i puno ljubavi, tolerancije i napretka vam želim.

Zoran Petrović Šumadinac / aura.ba

45 SAL RACHELE – MISTERIJA VREMENA

MISTERIJ VREMENA

Jesu li tajne života skrivene unutar misterija vremena?

Što je vrijeme? Zašto je tako važno uzdići se iznad satnice i kalendara?

Mi smo puno više nego što nas se prikazuje. Unutar nas nalazi se ključ za Kreaciju. Mi smo majstori vremena i prostora, ali smo to zaboravili. Naša namjera jest da vam na ovim stranicama pomognemo prisjetiti se vlastite veličanstvenosti.

U drugom dijelu knjige upoznajemo moćnu novu tehniku koja je već transformirala živote nekoliko tisuća ljudi.

Cijena: 137,70 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here