06.10.-25.10.2019. duhovnim stazama hinduizma i tibetskog budizma

atma.hr – 45

Putovanje uključuje sve najbolje što tijelo i duh mogu iskusiti; s jedne strane fenomenalni treking izazov – kruženje oko Annapurne i prolazak Thorung La prijevoja na 5416 metara, a s druge strane avanturističko putovanje, istraživanje i kontakt s čarobnom duhovnom kulturom na vrhu svijeta. Bez obzira zanima li vas samo fizička aktivnost i aktivno hodanje kroz različite terene i prelijepe lokacije ili vas privlače skrivena kraljevstva Himalaja i Tibeta, misterije budizma i hinduističkih božanstva, ovo putovanje nudi sve to.

Naša namjera je napraviti krug oko Annapurne (Annapurna Circuit Trek). To je staza koja nudi neke od najljepših pogleda na vrhove Annapurne i Dhaulagiri te prolazi kroz najraznolikiji teren u odnosu na većinu ostalih staza – od suptropskih šuma preko gorskih livada i šuma do tibetske visoravni i snježnih vrhova.

Annapurna je planinski masiv Himalaje s izvanrednim pejzažima i najraznolikijim terenom u tom dijelu svijeta, nazvan prema hinduističkoj boginji hrane, plodnosti i žetve (doslovan prijevod je „ispunjena hranom“). Taj planinski masiv zajedno s okolnim područjima zaštićena su zona unutar Nepala i sadrži nekoliko svjetski poznatih staza za treking.
Tijekom putovanja obići ćemo mnoga sveta mjesta i posjetiti značajne duhovne točke. Izuzetna nam se prilika otvara već na početku putovanja – sudjelovanje na Dashain festivalu – najvećoj hinduističkoj svetkovini u Nepalu. Upoznat ćemo magiju i misterije Himalaje putujući drevnom karavanskom stazom i posjetiti udaljene hramove tibetskog budizma na krovu svijeta učeći o vječnoj ceremoniji smrti i ponovnog rođenja.

nepal123Svaki dan našeg putovanja nudit će nešto novo, posebno i fascinantno. Staza prati drevni karavanski put, pružajući jedinstven uvid u floru i faunu te lokalnu kulturu brojnih etničkih grupa koja tamo žive.

Počinjemo u suptropskim šumama na 800 metara s poljoprivrednim selima usred rižinih polja, kroz gorske livade okružene borovim šumama i divljim rijekama do sušnih polu-pustinja tibetske visoravni i „mjesečevih“ pejzaža ledenih dolina i snježnih vrhova.

Proći ćemo poznati Thorung La prijevoj na 5416 metara i spustiti se u drevno hodočasničko mjesto Mukthinath. Zatim ćemo nastaviti tibetskom visoravni uz Kali Gandakhi rijeku i granicu s Mustangom nazad do bujnih gorja i šuma.
Posjetit ćemo sveta mjesta hinduističkih božanstava i udaljene drevne hramove tibetskog budizma gdje će nas boddhisatve i dakine pozivati da meditiramo i smijemo se s njima. Obići ćemo špilje drevnih mudraca i upoznati tajanstvene moći na krovu svijeta.

Imat ćemo priliku ponovo probuditi svoja osjetila u tišini planine i ponovno otkriti kako budno sanjati s duhovima prirode u skrivenim dolinama Himalaja.

atma.hr – 45

Penjući se u visinu, otpuštat ćemo staro i nevažno, dopuštajući planini da pročisti naše tijelo i utiša um i istovremeno učiti o egzotičnim bojama jednostavnog života kroz obnavljanje fokusa i životnih prioriteta, slijedeći svoje prirodno ja.

U prosjeku ćemo hodati 5 do 6 sati dnevno, uspon je postepen tako da je opasnost od visinske bolesti minimalna. Područje je lako pristupačno s brojnim smještajima i odmorištima na stazi koje ćemo koristiti za odmor, hranu i noćenje.

Tijekom dana imat ćemo dovoljno vremena da pratimo vlastite potrebe, želje i raspoloženja. Svatko je slobodan pješačiti, odmarati, meditirati ili istraživati prema vlastitom ritmu i nahođenju, te se priključiti grupi na zacrtanom odredištu na kraju dana.

Iako jednostavan, ovo je ozbiljan poduhvat kroz 180 kilometara prekrasnog, ali ponekad i izazovnog područja koji će vas sigurno suočiti s vašim fizičkim i psihičkim granicama, stoga su vaše zdravlje i psihofizička spremnost bitni.

Planiramo imati maksimalno 14 putnika. S nama će putovati vodič i nosači (jedan nosač na dvoje putnika).

Cijena putovanja je 1 400 €
Za prijave nakon 01.08.2019. cijena iznosi 1 600 €
Za rezervacije i dodatne informacije – [email protected]
Više informacija o planu putovanja i uvjetima – https://www.nepal-putovanja.com/tematska-putovanja/magija-i-misterije-nepala-putovanje-kroz-himalaje/

nepal12