It’s the end of the world as we know it – poznati je refren pjesme grupe R.E.M., koji se dobro uklapa u 21. prosinca 2012. i najavu kraja svijeta (kakvog poznajemo). Prema Majanskom kalendaru, nakon ovogodišnjeg zimskog solsticija svijet više neće biti isti. Neki su to protumačili kao smak svijeta, a katastrofička predviđanja proizvela su pravu paranoju. Ozračje straha koje vlada uoči spomenutog datuma, kada bi se čovječanstvo trebalo naći na prekretnici, pomalo priziva srednji vijek i apokaliptičke vizije.

Valja podsjetiti i na ruskog filozofa Nikolaja Berdjajeva, koji je 1924. objavio knjigu »Novo srednjovjekovlje«. U njoj je Berdjajev iznio gotovo proročansku viziju kraja jedne epohe, one novovjekovne, koja je svoj vrhunac imala u 19. stoljeću, te dolazak nove, koju naziva novim srednjovjekovljem. Analogiju s prethodnim srednjim vijekom uspostavio je na temelju znakova vremena, za koje je tvrdio da su slični onima tijekom raspada helensko-rimskog svijeta. Tada su nastupila stoljeća barbarizacije, a Europa se tijekom razdoblja od 4. do 8. stoljeća potpuno promijenila. Povijesni dan prije izmjene uvijek završava s velikim potresima i katastrofama, on ne odlazi mirno. Početak nove epohe prati barbarizacija – objasnio je Berdjajev.

O atmosferi straha progovara Jean Delumeau u knjizi »Strah na Zapadu«. Autor objašnjava da se Zapad od polovice 14. do polovice 18. stoljeća ponašao kao opsjednuti grad: svuda je vidio neprijatelja. Opsjednuta time da joj neizbježno prijeti Posljednji sud i dolazak Antikrista, zapadna je civilizacija na sve strane tražila krivce kako bi odagnala strah. I nalazila ih je: izvana su to bili Turci i neprijateljske najezde, a iznutra Židovi, vještice, stranci, heretici, kuga… Tako je Zapad u tom razdoblju pomoću lomača, progona i zatvaranja razgonio svoj strah.

 

Novi strah

Sad se novi strah pojavio u obliku Majanskog kalendara. O tom fenomenu pisalo se i govorilo mnogo. Ovom prilikom možemo podsjetiti na knjigu »Razdvajanje svjetova 2012. – 2021.« Adriana P. Kezelea (Dvostruka duga). Kezele objašnjava da se nalazimo na početku razdoblja u kojem će jedan dio čovječanstva odlučiti promijeniti svoj svemir, a drugi dio vjerojatno neće biti sposoban za tu promjenu. »Sukob« nove (duhovne) paradigme i stare priče u kojoj zajednički sudjeluju ekonomija, politika i religija, neće predstavljati revoluciju. Dogodit će se nešto istinitije i temeljitije, u isto vrijeme zapanjujuće i u svojoj biti potpuno neshvatljivo pripadnicima staroga svijeta. Knjiga »Razdvajanje svjetova« govori o vremenu promjena koje je već počelo. Svijet kakav poznajemo, promijenit će se. Izvana će doći do izrazite polari zacije društvenih odnosa, a sve je to »poduprto« rijetkim prirodnim ritmovima planetarnih razmjera – tumači Kezele.

 

Vesela Apokalipsa

Da ima onih koji misle ozbiljno, pokazuje web-stranica: www.december212012.com, koja odbrojava preostalo vrijeme do 21. prosinca 2012. Poznato je i da u svijetu postoje pojedinci i zajednice koji se pripremaju za skori kraj svijeta. Takvima bi od osobite koristi mogao biti spomenuti web. Na njemu nalazimo mnoge informacije o 2012. godini, među njima i upute te artikle korisne za preživljavanje katastrofe. Paranoja od 21.12.2012. ovdje je pretvorena u web-shop, dakle opet u industriju ili stroj za proizvodnju straha.

Pa pogledajmo što se sve nudi u tom virtualnom izlogu koji radi pod sloganom »Kako preživjeti 2012«. Između ostalog, prodaju se divovska pakovanja s gotovom hranom. U jednom od paketa nalaze se artikli dostatni za 275 porcija, a napomena je da je proizvode najbolje iskoristiti do 20 godina nakon proizvodnje. Nudi se i paket za preživljavanje za dvije ili četiri osobe, koji se koriste u slučaju velikih katastrofa: potresa, uragana, požara… Ovaj paket prodaje se po cijeni od stotinjak dolara. Mogu se kupiti i uređaji za pročišćavanje vode, priručnici za preživljavanje, gas-maske, solarni punjači…

Ponuđen je i vodič pod naslovom »Kako se pripremiti za katastrofu 21. prosinca 2012«. U njemu se savjetuje da se stalno prate prirodne nepogode i promjene u prirodi, da se spreme zalihe vode dovoljne za mjesec ili dva, da se uz sebe uvijek ima mala »prva pomoć«, a dobro je imati i vreću za spavanje te nešto novca. No, to nije sve. U web-shopu mogu se kupiti i majice s 2012-om kao modnim detaljem. Vesela neka Apokalipsa.

Duh vremena u kojemu živimo može se osjetiti i u filmu »Melankolija« Larsa von Triera. U ovom filmu, koji kritičari opisuju kao »prekrasan film katastrofe«, planet Melancholia opasno se približava Zemlji…Jedna od mogućnosti je da s bližnjima sjednemo u krug, uhvatimo se za ruke, zatvorimo oči i mirno iščekujemo kraj svijeta. Kad nakon 21. prosinca ove godine otvorimo oči, možda će sve biti isto, a možda i neće. NASA pak tvrdi da se »kobnog« datuma može očekivati samo zimski solsticij, odnosno najduža noć u godini – i ništa više. Vidjet ćemo…

 

Kraj podjela i egoizma

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca izjavio je da će 21. prosinca 2012. označiti kraj podjela i egoizma, te da vjeruje da će tada nastupiti napredak za čovječanstvo. Bit će to i kraj Coca-Cole – rekao je Choquehuanca, poručivši Bolivijcima da Coca-Colu zamijene Mocochinchijem, lokalnim pićem s okusom breskve. Time je simbolički želio ukazati na kraj američkog tipa kapitalizma, no neki su zaključili da bolivijska vlada planira zabraniti uvoz popularnog pića od spomenutog datuma. To je demantirano.

Premda sve ove priče oko proročanstva Maja mogu djelovati kao obično naklapanje iz sfere »na rubu znanosti«, u Firenci se, na primjer, posljednjih nekoliko mjeseci održava simpozij pod nazivom »2012 – Veliki strah«. Pod pokroviteljstvom Grada Firence, konferenciju organizira kulturno udruženje Eumeswil. U okviru teme raspravlja se o financijskim, klimatskim, kulturalnim i drugim pitanjima vezanim uz 2012. godinu, a poseban naglasak stavljen je na različite strahove koji se javljaju u ozračju opće paranoje od kraja svijeta.

Autor: Kim Cuculić

novilist.hr

Prethodna objavaFeljton – Jutro čarobnjaka (3): Kozmogonija
Slijedeća objavaVišnu, Šiva, Krišna – bogovi iz… Bugarske!?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here