Mandali Mendrilla je nagrađivana i inovativna hrvatska dizajnerica “zelene” odnosno ekološke odjeće, umjetnica, duhovna tragateljica i spisateljica. Rođena je u Rijeci, ali već godinama živi u SAD, Indiji i Nizozemskoj.

Mandalinu odjeću vole i Clytie Lane, supruga Nick Noltea, CC White, poznata vokalistica Eltona Johna te Shiva Rea, jedna od najpoznatijih učiteljica Yoge u Americi i svijetu, a odnedavno i Larry Tee, dizajner modne marke TZUJI i poznati Newyorški deejay, autor Ru Paulovog najvećeg hita Supermodel.

Haljina La Farfalla (leptir) toliko je inspirirala američku umjetničku scenu, da je Yoga Journal, u svome članku o pet najutjecajnijih umjetnika inspiriranih Yogom, među ostalima, uključio i Mandali i spomenutu haljinu.

Svoju couture atelier modnu marku osnovala je još 1995.; dizajnira haute couture odjeću (visoka moda) pod imenom Mandali Mendrilla Atelier te limited edition prêt-à-porter odjeću pod imenom Mendrilla Limitedition. Nedavno je započela i sa prêt-à-porter luksuznom linijom Lalalali.

Trenutno u Amsterdamu priprema novu kolekciju.

Najviši etički standardi proizvodnje

Otkad je osnovala svoj modni brand, Mandali Mendrilla posvećena je tome da se njena odjeća proizvodi po najvišim etičkim standardima, a već od 2000. je u izradi koristila većinom ekološke i organske tkanine. Njena odjeća je izrađena u skladu sa standardima ekološke, zelene mode, dakle sve boje su ili potpuno prirodne ili eco friendly, odjeća je proizvedena u malim količinama sa krojačima koji su dobro plaćeni, a dio profita ide za pomoć obrazovanju djece u Indiji. Mandali vjeruje u pokret ‘polagane mode’, odjeće s kojom imamo odnos i o kojoj razmišljamo te koja postaje dio našeg života, a ne nešto sto obučemo jednom ili dvaput pa bacimo u smeće. Zato je sva njena odjeća izrađena po najvišim standardima te neka ručno napravljena ili dovršena. Cilj nije iscijediti profit iz svakog dijela lanca izrade već graditi odnose poštovanja i ljubavi. Smatra da se to osjeti u samoj odjeći i da je to budućnost odijevanja – odjeća sa srcem.

_MG_6404Gdje nabaviti odjeću Mandali Mendrille?

Mandalina najnovija Haute Couture kolekcija Slave2Love može se naručiti preko www.mendrilla.com te preko MANDALI MENDRILLA ATELIER na Facebooku. Zainteresirani mogu pisati i osobno na [email protected]

Odjeća se radi u konzultaciji s klijenticama i po mjeri. Ljepota kolekcije je također da ako klijentica ne želi da se njena haljina reproducira, tj. da je dizajn unikatan – to se poštuje i ona je jedina koja će ikada imati određenu haljinu. Haljine s revije se šiju se po mjeri klijentice.

Silk and Colors Limitedition prêt-à-porter kolekcija odnedavno je dostupna je na prestižnoj interaktivnoj platformi TRENDCY:
http://www.trendcy.com/designer/MANDALI-MENDRILLA

te u Concept Store-u: “Grič Witch”, Radićeva 19, Zagreb.

Lalalali prêt-à-porter haute sports kolekcija uskoro će biti dostupna na www.lalalali.com. Pratite LALALALI na Facebooku i tako ćete pravovremeno saznati sve informacije.

Mandali ima i blog na Tumblr pod imenom Mandali’s Mandala, Instagram profil mandalimendrilla te twitter @Mendrilla.

Kako je sve počelo

Nakon godina promatranja majčine nepogrešive krojačice i privatnih satova s hrvatskom akademskom kiparicom Tatjanom Kostanjević, Mandali je započela karijeru u dizajnu predstavljanjem svoje prve nagrađene kolekcije, “Roadrunner”, Katji Restović, organizatorici Hrvatskog Fashion Weeka. Kolekcija je prikazala satirični pogled na modnu mašinu i marketing. Organizatorica je kolekciju odabrala za temu cjelokupnog Fashion Weeka te ju prikazala na početku svake večeri.

Njena druga nagrađena kolekcija “Jailbird (Cats Would Eat Batman and the Chick)”, prikazana je kao performans na 1996 I.F.F. Fashion News. Mandali je nastavila u is tom satiričnom tonu te prikazala psihologiju odnosa među spolovima.

Nagrađena kolekcija pod nazivom “Reflection-Reaction” prikazana je na I.F.F. Fashion News 1997. Prikazala je autoritativne nastavne metode i zbunjeni informacijski proctor u kojem njena generacija propituje srž ljudskog postojanja i komunikacije.

Sve su tri kolekcije nagrađene nagradama Fashion Weeka te prikazane na MTV Europe i u drugim medijima.
Na Hrvatskom Fashion Weeku 1998, Mandali je proglašena Najboljim mladim dizajnerom.

Na samim počecima, Mandalin atelier specijalizirao se za izradu klupske haute couture odjeće. Mandali je dizajnirala za DJe Virgin Helenu, Dave Jama i Vanyu, radila s fotografima Damirom Hoykom, Stephanom Lupinom i Rino Gropuzzom, glazbenicima Dinom Dvornikom, Davorom Gobcem, Damirom Urbanom, Annamariom Valentini i Matteom Cetinskim, grupama Let 3 i Putokazima. Mandali je u Hrvatskoj također poznata po revijama i izložbama u galerijama (HKD, Mimara) te underground klubovima Quorum Colours u Opatiji i Gjuro II u Zagrebu.

Zaokret u duhovnost

_MG_62411997, u 21. godini, kad se je, potaknuta inspiracijom dugogodisnjeg prijatelja dizajnera Gorana Lelasa, sastala s predstavnicima poznate svjetske modne kuće Missoni i modne agencije La Quinta, u Milanu, Mandali je odlučila da još nije spremna za vrtoglavu modnu karijeru. Umjesto toga odlučuje završiti fakultet, te dizajnirati samo za odabrane klijente i provoditi vrijeme studirajući bhakti yogu i umjetnost drevne Indije koncentrirajući se na tradicionalnu sakralnu odjeću hrama pod mentorstvom Kenneth R. Valpeya, doktora s Oxfordskog Univerziteta, autora knjige ‘Attending Krsna’s Image: Caitanya Vaisnava Murti-seva as Devotional Truth’ (Routledge, 2006). U to je vrijeme također odlučuje zamijeniti pravni fakultet studijem engleskog i hrvatskog jezika i književnosti na riječkom Filozofskom fakultetu.

Te sve studije su je inspirirale da dizajnira nekoliko art projekata poput “Vrndavana: The Sari Experiment”, koji je proučavao mogućnost privlačenja hrvatske javnosti prema prilagođenim verzijama tradicionalne indijske odjeće (na tom joj se projektu pridružila britanska antropologinja Chantal Boulanger), “Anatomy”, koji govori o ljudskom identificiranju s tijelom te “Jokalectra” koji istražuje psihologiju Edipovog kompleksa.

Zajedno sa Katarinom Đapić, Mandali je prevela englesku romanesknu verziju indijskoga epa “Ramayana” (2004.), prvu knjigu u seriji “Indijski Klasici” koju je poduprlo Hrvatsko ministarstvo kulture i obrazovanja u izdanju Udruge Lotos te lektorirala “Mahabharatu” i “Bhagavata Puranu”.

Također je prevela “Leadership for an Age of Higher Consciousness” (2000.) John E. Favorsa (Bhakti Tirtha Swami aka B.T. Swami), “Glimpses of Traditional Indian Life” (2002.) B. V. Swamija te “The Journey Home” Radhanath Swamija.

_MG_6396“Mandali and Me” bila je Mandalina kolekcija povratka svijetu mode inspirirana novim životom u Americi i Indiji. Prvih nekoliko djela prikazana su 2008., u umjetničkoj igri na festivalu Burning Man u Black Rock Cityju, USA. Cjelokupna kolekcija prikazana je i na Croatian Fashion Weeku u Zagrebu. Kolekcija je fusion klasičnog americkog T-shirta i indijske khadi Kurte sa twistom Pop Arta, Patachitra slikarske tehnike Orisse i talijanskih kombinacija boja. Mandali je jednostavne kurte dala izraditi u Indiji, u tvornici koju je osnovao Mahatma Gandhi. Na zagrebačkom je Fashion weeku, gdje se pojavila kao VIP gost, Mandali zaobišla standardni oblik prikazivanja odjeće na pisti te je omotala modele u tradicionalne indijske dhotije, a u njene su majice nosili poput slika na štapovima napravljenim od bambusa. Jedna je od majica iz kolekcije pod nazivom “The Little Conch” posvećena Jahnavi Harrison, britanskoj kirtan pjevačici i violinistici te Rajanu Zedu, Hinduskom svećeniku koji je izgovorio prvu vedsku mantru u američkom senatu. Kolekcija nije bila za prodaju.

Na art festivalu Burning Man, Mandali je također poznata po umjetničkoj instalaciji po imenu Ratha Yatra koju je upriličila zajedno sa pokojnim suprugom Elishom Nitajem Druryjem. Instalacija se sastojala od kočije koju su sudionici vukli kroz ulice festivala, a među njima bila je i poznata holivudska zvijezda Rachel Weiss.

Novi početak – nove kolekcije

Najnovija kolekcija Mandali Mendrilla Atelier haute couture zove se Slave2Love. Slave2Love je izraz krhke prirode ljudske forme naspram vječnosti duha. Inspirirana Chuang Tzijevom metemorfozom leptira i mudrošću Bhagavad-Gite, lepršava rukom slikana svila i organski rastezljivi pamuk najviše kvalitete prikazuju žudnju za besmrtnim svijetom u srcu.

2013., Mandali je dizajnirala prve prêt-à-porter kolekcije za svoje marke Mendrilla Limitedition i Lalalali. Slave2Love kolekcija izložena je na posljednjem Croatian Fashion Weeku zajedno sa novim kolekcijama Mendrilla Limitedition and Lalalali.

 Razgovor s Mandali Mendrillom

_MG_64381. Možeš li nam reći nešto više o inspiraciji za svoje posljednje kolekcije koje si prikazala na hrvatskom Fashion week-u?

Hrvatski Fashion Week mjesto je gdje se uvijek vraćam prikazati kolekcije. Volim Hrvatsku i casual veselo raspoloženje koje vlada na Fashion weeku. Nepretenciozno, prijateljsko. Posljednja kolekcija koju sam prikazala sastoji se od tri moje modne marke. Mandali Mendrilla Atelier haute couture, Mendrilla Limitedition i Lalalali prêt-à-porter. Generalno govoreći, revija je prikazala dan i noć jedne djevojke koja se budi s yogom i zdravljem, šeta gradom i produktivna je te zaigrana u radnom danu nakon kojeg slijedi eksplozija kreativnosti i igre.

Inspiraciju za kolekciju od sirove ahimsa svile, svile mira, napravljene bez ubijanja svilenih buba za brand MENDRILLA LIMITEDITION, pod nazivom Silk and Colors, sam našla u bojama Indije, jednostavnosti i normalnosti, konceptu sirove svile korištene u atipičnom ženskom modnom objektu, … te životu na Manhattanu, New Yorku. Htjela sam poslovnim ženama ponuditi nešto chic i prirodno, kozmopolitsko, puno pozitivne energije te nešto što mogu kombinirati s raznim komadima i nositi iz sezone u sezonu. Moj je dizajn prožet putovanjima širom svijeta i ne želim se ograničiti na jednu kulturu i izričaj već volim načiniti nešto svoje iz svih utisaka koje dobivam. Trenutno sam u Amsterdamu i radim na kolekciji za sljedeću godinu. Sretna sam da sam izložena tolikim mnogim multikulturalnim utjecajima koji mi daju oruđe za stvaranje neobičnih koncepata i novih svjetova iz tradicije.

Kolekcija koju sam dizajnirala za LALALALI label zove se Radha Pada. Priča je to o haute sports trendu pretočenom u odjeću za sport, yogu i relaksaciju, meditaciju, ali i stilsku šetnju gradom. Pri stvaranju te kolekcije doista sam posegnula za tradicijom kako talijanskom tako i indijskom i na polju krojeva i na polju umjetničke suradnje sa jednim od najpoznatijih mladih umjetnika obrazovanih u južnoindijskom stilu crtanja učenom iz Silpa sastre, vedske knjige o crtanju i izradi božanstava na hinduskim oltarima, po imenu Drdha Vrata Gorrick.

_MG_6497Simboli nacrtani na majicama nalaze se i na stopalima božanstva milosti – Sri Radhe, te su oni na koje yogiji meditiraju u transu kako bi dostigli blaženstvo (anandu) i transcendentalnu ljubav (bhakti). Silno sam uživala dizajnirajući ovu kolekciju te ju smatram za jednu od svojih najdražih. Posebno je to tako radi suradnje s Drdhom koji je prekrasna i vrlo duboka osoba.

Slave2Love, moja ovogodišnja couture kolekcija nastala je u kozmičkom trenutku kada me je univerzum na svoj mistični način pripremao za odlazak mog pokojnog muza s planete. Naime, on je napustio tijelo u prometnoj nesreći u vrijeme kad je kolekcija trebala izaći 2012. Kolekcija koju sam stvarala nekoliko mjeseci prije njegove smrti, govori o prolaznosti tijela i vječnosti duše, o transformaciji leptira, o ljubavi među ljudima i kravama, o proljeću koje dolazi nakon zime i o suncu koje dolazi nakon kiše. Kolekcija mi je bila sunce iza oblaka dok sam bila u žalovanju za njim i na neki me način ‘spasila’. Vidjeti haljine na pisti Fashion Weeka u Zagrebu bio je veliki trenutak katarze.

Logo svoje modne linije dosmislila sam po uzoru na plavoga leptira kako bi se sjećala da je u ovome svijetu sve prolazno osim ljubavi koju duše razmijenjuju sada i u vječnosti.

Sva odjeća u kolekciji je organska i etička. To mi je jako važno. Vjerujem da svaki element proizvodnje pridonosi tome kako se odjeća osjeća na tijelu i u srcu. Zato, na primjer, nikad u proizvodnji ne koristim kožu ako su za nju ubijane životinje.

Blagoslovljena sam ili prokleta prirodom da sve oko mene mora biti lijepo. Ako slučajno naizgled nije, moram u svemu naći ljepotu ili je stvoriti. Pročitala sam negdje da sve što čovjek proučava dovoljno dugo – postane mu lijepo. Tako da prakticiram u svemu vidjeti ljepotu.

_MG_5816

2. Interesantna je tvoja strast za sinergijom umjetnosti i duhovnosti, kako to u praksi funkcionira? Nedavno te je američki Yoga Journal USA proglasio jednim od najperspektivnijih umjetnika inspiriranih Yogom i bhakti…

Moja impresija duhovnosti je da je to krajnji razvoj osobnosti u čistoj ljubavi. Moda je izvanjska ekspresija osobnosti tako da mislim da su odijevanje i duhovnost vrlo usko povezani. Naravno, mi smo energija i duhovnost se doista odvija u srcu i sa srcem, ali mi je možemo izraziti i komunicirati je izvana, našom odjećom te izmjenjivati ideje kroz ono sto nosimo.

Vrlo sam vizualna osoba i za mene je vizualna umjetnost esencijalno sredstvo meditacije koje me povezuje s osjećajima. Mislim da je vizualna umjetnost ekspresija slika koje su inspirirane zvukom umjetnikova srca. Tako, u svom vizualnom pristupu meditaciji, cilj mi je doprijeti do zvuka koji nosi određeno umjetničko djelo te se povezati sa umjetnikovim mislima i najzad srcem. Tako koliko god da smo udaljeni vremenom i prostorom, možemo se povezati meditacijom na izričaj u vizualnim medijima.

Jedna od esencijalnih bhakti yoga praksi je sankirtan, pjevanje svetih mantri tijekom kojih sudionici dijele svoje devocijske ekstaze pjevajući zajedno te tako jedni druge potiču u ljubavi. Budući da je veza uspostavljena na duhovnoj razini unsenosti u svete mantre duhovna i na apsolutnoj razini vječnosti, takva veza nije ograničena dimenzijama vremena i prostora.

lalalali_361

Moje je shvaćanje da je umjetnost koja je stvorena tijekom koncentracije na svete mantre vizualna snimka devocijskoga zvuka te da gledanjem takvih djela osoba se povezuje sa umjetnikom i drugima koji su se u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti te na bilo kojem mjestu na svijetu koncentrirali na to umjetničko djelo.

Umjetnost stvorena u duhovnoj svjesnosti apsolutne je prirode te čak i ako se njena izvanjska manifestacija s vremenom raspadne, ljubav i raspoloženje s kojim je nastala te osjećaji koje je stvorila, ostat će zauvijek u srcima vječnih duša primatelja.

Generalnu inspiraciju nalazim iznutra… u mislima i u srcu iz kojeg dolaze priče i ideje, a koje onda aktualiziram gledajući u okoliš, knjige, slike, internet… mnogi dizajneri stvaraju ‘mood boards’… ja ih nekad koristim, ali ponekad mi ideje dolaze kao nacrti u umu koje samo trebam prenijeti na papir.

Volim se izražavati u raznim medijima poput crteža, skulpture, fotografije, odjeće…

stl_19

3. Kada si počela primjećivati tu estetsku crtu u tebi, kako je sve počelo?

Počela sam se izražavati umjetnički već kao dijete, poput većine nas. Moja prva ljubav u umjetnosti bila je slikanje i crtanje.
Moja strast prema modi inspirirana je primjerom moje mame. Ona je radila na svojoj garderobi sa odličnom šveljom, gospođom Boženom te bi dizajnirala većinu svoje odjeće.

Gledajući njih, počela sam razvijati ideju stvaranja umjetnosti s kojom bi se ljudi mogli vrlo blisko povezati, te izrade posebne odjeće koja bi bila načinjena samo za njih i koju nitko drugi osim njih ne bi imao. Tako sam, kako bih se upoznala s procesom dizajniranja odjeće, počela dizajnirati vlastitu odjeću zajedno s maminom šveljom te naučila od nje sve o savršenom krojenju i šivanju. Još sam pohađala nekoliko škola za umjetnost i dizajn, kao školu Tatjane Kostanjević, akademske kiparice iz Opatije, te Bagatove škole za krojenje i šivanje. Nakon toga odlučila sam započeti vlastitu modnu marku s visokim standardima izrade i personalnog dizajna. To je bilo 1995.

mandali_and_me_05_sm

Prva kolekcija koju sam prikazala odabrana je kao tematska kolekcija Hrvatskog fashion weeka 1995. Prikazivana je svakoga dana manifestacije i dobila je prestižnu posebnu nagradu za dizajn i prikazana u svim Evropskim modnim medijima, uključujući MTV Europe. Ostvareni san jedne tinejđerice. Nakon toga izradila sam još nekoliko kolekcija koje su spojile umjetnost i modu te dobila još tri nagrade Fashion weeka. Organizirala sam i sudjelovala u mnogim modnim revijama, izložbama i performansima, naučila dizajnirati i nadgledati proizvodnju prêt-à-porter odjeće i lansirala label Mandali Mendrilla koji proizvodi haute couture kao Mandali Mendrilla Atelier i prêt-à-porter pod Mendrilla Limitedition i Lalalali brendovima.

mandali_and_me_04_sm

4. Mnogo putuješ, kako izgleda tvoj raspored?

Dio godine obično provedem u Indiji, a dio u Europi i Americi. Mislim da je to dobar miks istoka, zapada i kozmopolitanstva. Daje mi osjećaj pripadnosti svijetu i svim ljudima kao ‘svojima’.

5. Kako vidiš razvoj mode u budućnosti?

Volim što se moda okreće prema ekologiji i odgovornoj proizvodnji i što ljudi danas sve više teže jednom općem healingu, iscjeljenju i pozitivnosti. Ljudi se bude, naglasak je na individui i osobnosti. Nije više važno slijediti vođe, pa tako ni dizajnere. Mislim da je vrijeme velikih diktatora na svim poljima polako na izdisaju, pa tako i u modi, te da dolazi vrijeme velikih slugu koji nose velike inspiracije svim ljudima da budu svoji, sretni i da vole i sebe i druge.

atma.hr – 52
Gdje nabaviti odjeću Mandali Mendrille

Slave2Love Haute Couture kolekcija može se naručiti preko www.mendrilla.com te preko MANDALI MENDRILLA ATELIER na Facebooku. Zainteresirani mogu pisati i osobno na [email protected]

Odjeća se radi u konzultaciji s klijenticama i po mjeri. Ljepota te kolekcije je također da ako klijentica ne želi da se njena haljina reproducira, tj. da je unikatan dizajn – to se poštuje i ona je jedina koja će ikada imati određenu haljinu. Haljine s revije se šiju se po mjeri klijentice.

Lalalali haute sports kolekcija uskoro će biti dostupna na www.lalalali.com. Pratite LALALALI na Facebooku i tako pravovremeno ćete saznati sve informacije.

Silk and Colors Limitedition odnedavno je dostupna je na prestižnoj interaktivnoj platformi TRENDCY:
http://www.trendcy.com/designer/MANDALI-MENDRILLA

te u Concept Store-u: “Grič Witch”, Radićeva 19, Zagreb.

Mandali ima i blog na Tumblr pod imenom Mandali’s Mandala, Instagram profil mandalimendrilla i twitter @Mendrilla.

mendrilla.com

lalalali.com