Nova metoda liječenja leukemije, koji su razvili stručnjaci iz Fred Hutchinson Centra za istraživanje karcinoma, pokazao se učinkovit kod čak 94 posto pacijenata – u ovoj terapiji stanice imunološkog sustava pacijenta napadaju metastaze raka.
Kod pacijenata u posljednjem stadiju bolesti, kojima su liječnici predviđali još samo dva do pet mjeseci života, nakon terapije nije zabilježen nijedan od simptoma akutne limfoblastične leukemije. Oni su 18 mjeseci kasnije podvrgnuti nizu testova, koji su pokazali da se bolest nije vratila.

Metoda znanstvenika iz Seattlea još uvijek je u fazi ispitivanja, ali zapanjujući rezultati kliničkog ispitivanja dali su nadu da bi lijek za jednu od najtežih bolesti današnjice uskoro mogao naći u uporabi.

Spomenuta terapija koristi vlastite stanice imunološkog sustava pacijenta kako bi napala metastaze raka. U okviru eksperimenta, liječnici su tretirali T-limfocite (vrstu bijelih krvnih zrnaca) pomoću posebnih molekula, kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora. Tako tretirane molekule, poznate kao himerni antigen receptori, potom su vraćene u tijelo pacijenta kroz infuziju, što je potpuno izbrisalo simptome leukemije.

Prema riječima znanstvenika, modifikacija T-limfocita pokazala se učinkovitom i kod raka koštane srži.
– Mislim da smo na početku nečeg velikog. Ovo je prava revolucija! T-limfociti su “živi lijek” koji u tijelu pacijenta može opstati čitavog života – kaže dr Stanley Riddell iz Fred Hutchinson centra, jedan od vođa istraživanja, koji je predstavio rezultate 14. veljače 2016. godine.

Još jedna bitna odlika T-limfocita je ta što su sposobni “pohraniti” stanice raka, što znači da će ih, u slučaju da se bolest vrati, ponovno napasti i uništiti.
Stručnjaci iz Seattlea napominju da je potrebno obaviti niz detaljnih istraživanja, prije nego što novi vid liječenja postane široko dostupan.

Prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog KBC “Bežanijska kosa”, kaže za “Blic” da se jedan oblik terapije T-limfocitima već primjenjuje, ali da je novina u unaprijeđenoj sposobnosti prepoznavanja stanica raka.

– Dobra stvar kod ove metode je što ne košta mnogo i relativno je jednostavna – kaže Kovčin.

fredhutch.org

Izvor: Blic

Prethodna objavaKako napraviti domaći grčki jogurt
Slijedeća objavaRazlika između čovjeka i destruktivca: Pažljivo s ovim drugim jer je emotivno mrtav – i opasan!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.