Ako ste od onih kojima je meditacija sastavni dio života, neće vas iznenaditi rezultati novijih istraživanja – meditacija može potaknuti promjenu gena! Znanstvenici sa sveučilišta u SAD-u, Španjolskoj i Francuskoj su utvrdili kako meditacija zaustavlja proizvodnju proteina koje kontroliraju geni uključeni u nastanak upala.

Meditacijom do opuštanja i zdravlja

Meditacija se oduvijek smatrala idealnim načinom opuštanja, ona nam pomaže da se uspješno nosimo s emocijama, da ih bolje razumijemo i da ih svjesno možemo mijenjati. Sve više znanstvenih istraživanja dokazuje njen pozitivan utjecaj na mozak, a time i na cjelokupno zdravlje.

Pokazalo se kako nakon osam sati meditacije dolazi do niza promjena u ekspresiji gena koje je moguće povezati i s bržim oporavkom u stresnim situacijama. Aktivnost gena koji sprječavaju bolesti povećala se kod onih koji meditiraju, dok se aktivnost onih koji pogoduju razvoju bolesti smanjila. Ovo saznanje je znanstvenicima vrlo bitno, jer većina ljudi smatra da se ne može protiv onoga što je zapisano u genima.

“Količina u kojoj se neki geni regulirani meditacijom povezana je s bržim otpuštanjem hormona kortizola u stresnim situacijama.“, prenosi časopis “Medical News Today“. Ostale studije su povezale meditaciju sa smanjenjem stresa, boljom probavom, lakšim liječenjem prehlade i regulacijom krvnog tlaka.

ordinacija.hr

Prethodna objavaPriroda obrambenih mehanizama
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 26.07.2014.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.