Mnogi od nas su čuli da je meditacija zdrava i da je važno održavati tijelo u stanju bez stresa ako si dugoročno želimo dobro. Dakako, stanje bez stresa podržava zdravlje i dobar imunitet jer svaka, čak i banalnu misao koju pomislimo, ima specifičan utjecaj na rad naše fiziologije.

A što je s kolektivnim imunitetom u doba kada je on narušen virusom, ali i kolektivnim stanjem neravnoteže i straha koje već samo po sebi djeluje na način na koji se naš imunitet suočava s vanjskim utjecajima? Krenimo od pretpostavke da je svaki od nas stup koji sačinjava društvo te da je ono preslika naših unutarnjih stanja koja proživljavamo svakoga dana.

U klasičnoj, tradicionalnoj jogi se oduvijek smatralo da je najvrjedniji element duhovne prakse meditacija. Zašto? Iz razloga što meditacija utišava razinu mentalne aktivnosti do točke u kojoj promatrač postaje slobodan od svake aktivnosti te uranja u stanje čiste i neograničene svijesti na izvoru misli. U tom stanju doživljava ono što je osnova egzistencije i odgovor na najdublje osobno pitanje, a to je „tko sam ja“. Nakon što se doživi, to iskustvo trenutno mijenja percepciju stvarnosti. Kada izronimo iz tog stanja mira, doživljavamo da sve čega se uhvatimo ide s lakoćom i bez napora. To i jest osnovni princip joge, nenapor. Kada to iskustvo postane dio naše svakodnevice, sve što radimo je u kvaliteti duhovnog iskustva, a to su ravnoteža, mir i sreća.

Kroz praksu i istraživanja se pokazalo da je ravnoteža duha i emocija ključna za održavanje ravnoteže fiziologije i zdravlja u cjelini. Na tragu toga možemo reći da je unutarnja ravnoteža pojedinca ključna za zdravlje i ravnotežu društva jer je društvo upravo sastavljeno od niza osobnih (ne)ravnoteža. A to željeno društveno stanje mira, slobode, pravednosti i prihvaćanja će se automatski postići kada niz osoba koje sastavljaju društvo neprekinuto održavaju osobno stanje ravnoteže kao svoje praktično iskustvo realnosti. Najvažniji faktor u svemu tome jest da je duh slobodan od stresa, neravnoteže i umora koji se akumulira kao rezultat užurbanog načina života.

Primarna svrha prakse meditacije je da se steknu duboka i transformirajuća osobna iskustva, a sama ta činjenica djeluje u smjeru društvene transformacije upravo u smjeru održivijih, uravnoteženijih i čovjeku dostojanstvenih vrijednosti.

Predavanje će voditi Tomislav Jantol, predavač joge i meditacije. Njegov sustav poduke baziran je na klasičnom tekstu Patanđalijevih joga sutri, a studio Dana u kojem podučava nalazi se u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu. Za više informacija posjetite facebook stranicu ‘Dana / Tradicionalna Joga’ ili preko linka https://www.facebook.com/tradicionalnajoga.

19.01.2022. SRIJEDA U 18:00 – 19:30
Kulturni centar Mesnička
Mesnička 12, Zagreb

Važne informacije vezane za predavanje: