Nešto što je normalno društveno ponašanje kod nas na Zapadu, u drugoj kulturi to baš i nije
Zapadne kulture – Nevjerojatna važnost gledanja u oči

Velika Britanija, SAD, Australija i Zapadna Europa – svi imaju prilično slična društvena očekivanja – kada i gdje je kontakt očima prikladan … a prikladan je većinu vremena! Tko na Zapadu izbjegava pogled, smatra se od djetinjstva vrlo čudnim, kandidatom za dijagnozu autističnog spektra, ili u odrasloj dobi nepristojnim, nezainteresiranim, čudnim, tajnovitim, potencijalnim lažovom, nesigurnom osobom…

Kontakt očima se jako cijeni i očekuje u zapadnoj kulturi, on je kao neophodna osnova za društvenu interakciju koja pokazuje interes osobe da se uključi u razgovor. U zapadnim kulturama smatra se da oči pokazuju centralnu točku fokusa osobe.

Dakle, ako netko ne uspostavlja nikakav kontakt očima tijekom razgovora, to se može smatrati čak uvredljivim. Mnogi ljudi bi zaključili da osoba nije zainteresirana i njihov lutajući pogled bi shvatili kao znak odsutnosti ili rastresenosti.

U drugim, formalnijim okolnostima u zapadnim kulturama, nedostatak kontakta očima može se shvatiti na drugi način. Na primjer, na intervjuu – direktan, prodoran pogled ispitanika se shvaća kao znak samouvjerenosti, dok se nedostatak kontakta očima shvaća kao nedostatak samopouzdanja.

Intenzivni kontakt očima često je metoda koja se koristi za prikaz iskrenosti. Dug, prodoran kontakt očima može značiti ‘vjeruj mi, govorim ti istinu’.

Kulture Bliskog Istoka – rijetko i manje prikladno

Mnoge kulture zemalja Bliskog istoka teško se mogu grupirati zajedno, ali one imaju nekoliko zajedničkih trendova, a jedan od njih je njihovo korištenje kontakta očima. Kontakt očima je rjeđi, a smatra se i manje prikladnim nego u zapadnim kulturama.

Postoje stroga pravila za muškarce i žene, na primjer – ukoliko žena ostvaruje kontakt očima s muškarcem to bi se moglo pogrešno protumačiti kao romantični interes.

Azijske kulture – nebitno, neprikladno, čak duhovno opasno

Azijske kulture pridaju veliku važnost poštovanju, ne pogledu. Hijerarhije su mnogo vidljivije u njihovom društvu nego u zapadnim kulturama, a njihovo društveno ponašanje to odražava.

U zemljama kao što su Kina i Japan, kontakt očima se ne smatra bitnim za društvenu interakciju, zapravo, često se smatra neprikladnim. U takvoj autoritarnoj kulturi, vjeruje se da podređene osobe ne bi trebale ostvarivati stalan kontakt očima sa svojim nadređenima.

U vedskoj brahmanskoj kulturi Indije, iz poštovanja, onaj tko je podređeni u odnosu (sin, kćer, sluga, učenik…) gleda rijetko u oči, već gleda radije u stopala te osobe (dok ruke drže sklopljenje u namaskar položaju), također se u tradicionalnijim duhovnim zajednicama odaje nadređenom i tjelesno poštovanje klanjanjem te se odlazi od te osobe ne okrećući joj leđa. Majka, otac i duhovni učitelj se posebno poštuju i njima se odaje veliko poštovanje.

U Vedama se tvrdi kako se karma prenosi preko pogleda te se direktno gledanje u oči preporuča samo kad se gledaju duhovno napredne osobe ali i tada rezervirano (iz poštovanja), a izbjegava se gledanje u oči materijalističkih i degradiranih osoba (da ne bi ispali čudni i nepristojni, ne gledaju baš sa strane osobe, već se gleda negdje između očiju ili u usta). Također, duhovne osobe u celibatu, radi prenošenja suptilnih energija nikad ne gledaju žene direktno u oči, već opet između očiju ili u usta.

Na primjer, ukoliko studenti u Aziji ostvaruju kontakt očima sa svojim profesorima, to se može protumačiti kao znak nepoštovanja. Isto tako, kada otac razgovara sa svojom kćeri, ona će oboriti pogled prema dolje, kao znak pristojnosti i poštovanja.
Afričke i latinoameričke kulture – agresivno, uvredljivo

Mnoge afričke i latinoameričke kulture – jedinstvene po mnogočemu, zadržavaju snažno hijerarhijsko društvo. U mnogo slučajeva intenzivan kontakt očima doživljava se agresivnim, konfrontacijskim i vrlo uvredljivim.

Zapadnjačko korištenje kontakta očima u mnogim drugim kulturama može se smatrati neprimjerenim pa čak i znakom nedostatka poštovanja, stoga bilo bi dobro da naučite kako koristiti kontakt očima i govor tijela prije nego što odete na drugi kraj svijeta.

Koje je vaše mišljenje, volite li gledati sve ljude u oči ili ste selektivni?

Izvor: blog.joytours

Prethodna objavaVIDEO: Meso – najveći zagađivač planete (Meat the Truth)
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 30.07.2016.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.