Može biti kratkotrajna ili pak trajati danima. Prije ili poslije, čak 8 od 10 osoba osjeti bol u leđima. Ona je potpuno normalna i česta. Ipak, postoje neki mitovi u koje trebate prestati vjerovati odmah.

Mit: Uvijek sjedite uspravno

U redu je sjediti uspravno jer pogrbljeno držanje škodi kralježnici. Ali, dugotrajno uspravno sjedenje također može imati negativan učinak na leđa. Ako puno sjedite povremeno leđa naslonite na naslon stolca, a noge ispružite. Još bolje je ako možete povremeno prošetati ili stajati, primjerice, dok pričate na mobitel.

Mit: Ne podižite teške predmete

Nije u pitanju težina predmeta, već način na koji ih podižete. Naravno da ne trebate podizati nešto što vam je preteško, ali je važno da pravilno podižete teret. Čučnite prema objektu, leđa držite ravno, a glavu uspravno. Ustanite oslanjajući svu težinu na noge, ne na leđa.

Mit: Odmaranje u krevetu je najbolji lijek

Odmor može pomoći kod ozljeda i uganuća koji uzrokuju bolove u leđima. Ipak, mit je da trebate ostati ležati u krevetu jer to bol može učiniti još gorom.

Mit: Bol je uvijek uzrokovana ozljedom

Degeneracija diska, ozljede, razne bolesti i infekcije, pa čak i kronična tjelesna upala mogu uzrokovati bolove u leđima.

Mit: Mršavi ljudi ne pate od bolova u leđima

Svatko može osjetiti bolove u leđima. U stvari, osobe koje su premršave, pogotovo one koje pate od prehrambenih poremećaja (anoreksija, bulimija) s vremenom gube koštanu masu.

Mit: Vježbanje pogoršava bol

Ovo je jedan od najvećih mitova. Redovita tjelovježba je odlična za prevenciju boli. Osobe koje pate od boli uzrokovane ozljedama bi također trebale vježbati, ali prema programu stručnjaka. Jednom kada se bol smanji, treba nastaviti vježbati kako bi se spriječilo ponovno javljanje boli.

Mit: Čvršći madraci su bolji

Jednim istraživanjem je dokazano da osobe koje spavaju na srednje čvrstim madracima, najrjeđe osjete bolove u leđima, dok osobe koje spavaju na jako čvrstim madracima bolove osjećaju svakodnevno. Ipak, važno je da u obzir uzmete navike spavanja i najčešći položaj u kojem spavate jer ne odgovaraju isti madraci svim osobama.
Činjenica: Više kilograma, više boli

Održavanje zdrave tjelesne težine je najbolja prevencija bolova u leđima. Istraživanja su pokazala da su bolovi u leđima najčešći kod osoba koje nemaju kondiciju i vode borbu sa suvišnim kilogramima. Najintenzivnija bol se javlja kod osoba koje vježbaju tzv. kampanjski, odnosno 1 do 2 dana u tjednu rade vježbe visokog intenziteta, a ostatak tjedna ne vježbaju uopće.

Činjenica: Kiropraktičari mogu pomoći

Kiropraktičari mogu na stručan i siguran način smanjiti bol u leđima. U stvari, kod kronične boli u leđima preporuča se da potražite savjet kiropraktičara uz prethodno savjetovanje s liječnikom. Također pazite da idete kod iskusnog i uglednog kiropraktičara jer u protivnome možete napraviti više štete nego koristi.

Činjenica: Akupunktura može pomoći

Prema znanstvenim istraživanjima, akupunktura je pomogla brojnim osobama koje pate od kronične boli u leđima. Stručnjaci će je preporučiti gotovo svim osobama kojima standardni oblici terapije nisu pomogli.

centar-zdravlja.net