Ubacite kovanice u automat, ali ne izađe čokoladica ili Coca cola, već boca domaćega mlijeka. Zvuči neobično, ali je istinito. Mlijeko na mljekomatu Zagrepčani već kupuju, a u skoroj bi ga budućnosti mogli piti i Varaždinci.

– Riječ je o mjeri koja poljoprivrednim gospodarstvima omogućuje izravnu prodaju proizvoda kupcima. Mlijeko je pomuzeno prije najviše 12 sati, ohlađeno je, pod kontroliranim je uvjetima, ali nije pasterizirano ni sterilizirano. Njegova struktura nije narušena, to je ono pravo, domaće mlijeko – kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Mljekomata je u Hrvatskoj tek nekoliko, a najviše u Zagrebu. Postavljaju se na mjesta na kojima je velika frekvencija ljudi, poput tržnica.

Mljekarica i kantica više nema, a suvremen način života ljudima više ne dopušta odlazak na farmu po svježe, netom pomuženo mlijeko. Mjekomati bi stoga mnoge građane sigurno razveselili.

Mljekomat je uređaj koji spaja automatizirani sustav za točenje, sustav za hlađenje i programski upravljački sustav za prodaju svježega mlijeka. Prodaja mlijeka na mljekomatu u posljednje se dvije godine proširila u Sloveniji. Njihovo iskustvo govori da mljekomat treba postavljati na frekventnim mjestima, a najisplativiji su oni postavljeni ispred velikih trgovačkih centara.

http://dalje.com/clanak.php?id=299790

Mlijekomati u Hrvatskoj


Autor mape: Vesna Mijat
Izvorni link mape ovdje.

Prethodna objavaToksično mlijeko: Budimo zahvalni što inspekcije u BIH rade svoj posao
Slijedeća objavaMlijeko zagađeno od zaražene stočne hrane?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here