atma.hr – 45

Postalo je vrlo „in“ baviti se jogom. Joga je za mnoge postala pomodnom vježbom istezanja i učvršćivanja mišića. Sjećam se jedne reklame za tečaj joge u kojoj su garantirali učvršćivanje stražnjice uz pomoć asana. I rezultat je… yoga butt (‘jogijska stražnjica’).

No, kako u takvim okolnostima pronaći istinsku srž te drevne znanosti?

Nekoć davno…

Vjeruje se da je joga nastala u zoru civilizacije. Znanost joge stara je tisućama godina, dakle nastala je davno prije postanka prvih religija i sustava vjerovanja. U nasljeđu joge Shiva slovi kao izvorni jogin, ili Adiyogi.

Prije nekoliko tisuća godina, na obalama rijeke Kantisarovar u Himalaji, Adiyogi je prenio svoje profinjeno znanje legendarnim Saptarishijima, odnosno sedmero mudraca. Ti mudraci bili su nositelji moćnog jogijskog znanja i prenijeli su ga u različite dijelove svijeta, uključujući Aziju, Srednji Istok, Sjevernu Afriku i Južnu Ameriku. Međutim, sustav joge u potpunosti je zaživio u drevnoj Indiji.

Iako se jogu prakticiralo još u pred-vedskom periodu, veliki svetac Maharshi Patanjali (2. st. pr. Kr.) sistematizirao je i kodificirao praksu joge koju se tada primjenjivalo. Značenje joge, kao i znanje povezano s njome, dao je u svojim „Yoga sutrama“.

Dolazak joge na Zapad

Riječ ‘joga’ znači jedinstvo. No, jedinstvo s čime? S joga prostirkom?

U modernom svijetu u posljednje se vrijeme dogodila poplava stilova joge poput bikini joga, naked joga, hot joga, dog joga, beer joga (!)… Što god ljudski um može smisliti, to može jogom postati! Zadivljujuće.

No, jesmo li negdje putem izgubili istinske vrijednosti i smisao joge? Ili ih nismo  niti otkrili? Zaključak prepuštam vama.

Riječ joga, koja doista i znači jedinstvo, pretpostavlja jedinstvo tijela, uma i duha.Swami Vivekananda, koji je bio jedan od prvih jogina Indije, koji je u 19. stoljeću donio tradicionalnu jogu na Zapad, zasigurno bi bio nemalo iznenađen kad bi vidio da ekipa između svake asane gucne pokoji gutljaj piva.

Koga god zanima što joga doista jest, preporučujem bavljenje tradicionalnim školama joge, kao što su primjerice Bhakti yoga, Dhyana yoga, Hatha yoga, ili Kriya yoga.

Zašto? Jer su provjerene. Jer su djelotvorne. Jer doista uspostavljaju jedinstvo tijela, uma i duha. I ponajprije – jer iza njih stoje istinski Gurui, istinski spoznati Učitelji. A jedino spoznati Učitelj ima potencijal odvesti nas do cilja – do već spomenutog jedinstva.

Jedinstvo s…

No, što ako glavni cilj joge ipak nije zategnuta stražnjica, niti opuštanje uz malo pivo?

Što ako je glavni cilj i svrha joge ipak jedinstvo s Božanskim? Što ako je jedini cilj naše duše vratiti se natrag kući – k Bogu? Možda jest, a možda i nije. To je individualni, osobni odgovor i precepcija svakoga od nas.

Međutim, bez obzira na sve to, iz osobnog iskustva želim s vama podijeliti sljedeće: postoji oblik joge koji ima toliko veliki potencijal da ga je vrlo teško pretočiti u riječi. Za sada ću ga nazvati „krunski dragulj“.

Krunski dragulj joge: AKY

Zamislite zlatnu krunu. Velika je, sjajna i optočena mnoštvom dragulja. U njezinoj sredini dominira veliki, predivni dragulj. Kruna je joga, a velikome dragulju ime je AKY – sjećate li ga se iz samog naslova ovog članka?

Kratica AKY označava Atma Kriya Yogu. Vrlo drevna disciplina, koju je modernom svijetu prije točno 10 godina dao Mahavatar Babaji, veliki bezvremenski jogin i potpuno spoznati Učitelj s Himalaja. On je Guru Paramahamse Vishwanande, koji je potpuno spoznati, živući Učitelj. Njih dvojica ustvari su garancija: garancija sigurnosti tehnika AKY, ali i njihove vrlo visoke učinkovitosti.

Atma Kriya Yoga je kompletan jogijski sustav koji uključuje meditaciju, kao i energetske te fizičke vježbe joge. Praksa je zaokružena i fleksibilna te je se lako može uklopiti u užurbani, moderni stil života.

Moje osobno iskustvo

atma.hr – 45

Moj stil života izuzetno je užurban. Biti freelancer ponekad je vrlo zahtjevno. I tu je u priču uletila joga – kao takva. Odnosno kakvom je se u modernom svijetu najviše i prezentira te prakticira – položaji tijela, ilitiga asane.

Bio je to super početak – sati i sati provedeni u joga studijima, uz sjajne učitelje… Ali nešto mi je nedostajalo, i to čim dalje tim više. I tada mi je sinulo: meditacija! Jednoga dana sam sama sebi rekla da moram umiriti tog luđaka, pritom misleći na svoj divlji um. Tek godinama kasnije dobila sam najbolji, najučinkovitiji, naj-cool alat za to: Atma Kriya Yogu.

Svoju praksu Atma Kriya Yoge doslovno obožavam. Osim što me smiruje, usredotočuje, čini emocionalno stabilnom, jača živčani sustav… ona me dovodi u dodir sa samom sobom. Točnije, dovodi me u dodir s mojom dušom. Vjerujte mi, nema ništa ljepšeg od upoznavanja vlastite duše – to je uistinu čista čarolija. Ali to je pak duga, posebna priča sama za sebe…

No, istovremeno je Atma Kriya Yoga i vrlo moćna disciplina. Zašto? Jer, prakticirajući je, uz tebe su uvijek dvojica vrlo moćnih jogina i Majstora (Mahavatar Babaji i Paramahamsa Vishwananda), a tehnike koje su nam oni dali u sklopu AKY otključavaju sve naše uspavane potencijale.

K tome, AKY pročišćava sve razine svijesti: tijelo, emocije, um i intelekt, što omogućuje našoj unutrašnjoj svjetlosti da sjaji mnogo jače. Tehnike spaljuju karmu i na taj način uklanjaju sve što stoji na putu naše ultimativne spoznaje vječno prisutnog Božanstva u srcu.

Da se malo vratim na otključavanje potencijala: mene moji neprekidno iznenađuju. U posljednjih 5 godina, otkad sam primila inicijaciju u AKY, počela sam plesati, pjevati, glumiti, svirati dva instrumenta. Tko zna što je sljedeće!

Zanima te otkrivanje tvojih uspavanih potencijala? Želiš doći u dodir sa svojom dušom? Ili jednostavno osnažiti tijelo, umiriti um i naučiti se učinkovito nositi s izazovima suvremenog života?

Dođi na tečaj Atma Kriya Yoge. Mogao bi promijeniti i tvoj život.

s ljubavlju,

Vesna AAJ

Sljedeći tečaj održat će se u Karlovcu 5. i 6. kolovoza.
Info i prijave: [email protected]
mob: 097 671 0791 (Vesna AAJ)

Facebook event

atma.hr – 39