Jednom je jedan učitelj srednje škole svojim učenicima htio pomoću moćne jednostavne demonstracije pokazati kako funkcionira svijet.

Svakom je učeniku dao komad papira i rekao im da ga zgužvaju.

1

Nakon toga je postavio košaru za smeće ispod školske ploče koja se nalazila u prednjem dijelu učionice.

2

Zatim je rekao: “Igra je jednostavna – vi predstavljate populaciju države. I svatko u državi ima priliku postati bogat i ući u višu klasu.”
3

“Za prelazak u višu klasu, sve što morate učiniti je ubaciti svoj zgužvani papir u košaru za smeće, bez da se ustanete sa sjedala.”

4
Studenti u stražnjem dijelu učionice su se odmah pobunili: “To nije pošteno!” Vidjeli su kako učenici u prednjim redovima imaju puno bolju šansu.

5

Na učiteljev znak svatko je pokušao ubaciti papir u košaru, ali kako se i očekivalo, većina učenika u prednjim redovima je uspjela pogoditi koš, dok je to pošlo za rukom tek nekolicini iz stražnjih redova.

6

Profesor je zaključio govoreći: “Vi koji ste bili bliže košu za smeće, imali ste bolje šanse. Tako izgleda kad ste privilegirani. Jeste li primijetili da su se pobunili samo oni koji su se nalazili u stražnjem dijelu učionice?”

7

S druge strane, oni u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašteni. Sve što su vidjeli je metar i pol između njih i cilja” upozorio je profesor.

8

“Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju primiti obrazovanje, je da budete svjesni svog povlaštenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvijek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko sretni” zaključio je profesor.

Nathan W. Pyle / buzzfeed.com
Prethodna objavaSoda bikarbona: Vaš saveznik za dobar izgled
Slijedeća objavaKako postiti od ljutnje?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.