atma.hr – 52
Duhovnost se obično i isključivo povezuje sa stvarima koje su iznad pojavnosti svijeta i veće od samog života. Slika koja ljudima prvo pada na pamet kada zamišljaju duhovnu osobu, često je vizura ispijenog askete ili čedne djeve u nedefiniranom komadu isprane tkanine, s užetom umjesto kaiša i parom trošnih sandala (ako baš ne mogu biti bosi). On ili ona nemaju interesa ni vremena za stil jer konstantno razmišljaju o višoj sili, mole se, meditiraju, tragaju za značenjem života, a u slobodno vrijeme – volontiraju.

Odjeća i stil, s druge strane, je često nešto što mnogi poistovjećuju s materijalizmom. Za mnoge, ova vrsta “materijalizma” je u potpunom sukobu s duhovnošću i takvi će reći da je moda puka neozbiljnost – nepotrebna čak – u većoj slici života. Tu svakako prevladava i stereotip da su ljudi koji vole modu i stil – plitki i površni. No, gdje smo dobili tu ideju da se duhovnost i stil moraju međusobno isključivati?

Stil i duhovnost odavno su isprepleteni. U davna vremena u mnogim starim kulturama, prije duhovnog obreda bilo je uobičajeno da se osoba okupa, obuče čistu, lijepu odjeću i ukrasi nakitom ili simbolima. Svećenici ili sveci bilo koje religije su odavno identificirani po određenim odjevnim predmetima ili stilovima. Zar nisu naši stari učili svoju djecu da je dio ponude Gospodinu, u nedjelju za misu, obući najbolju odjeću (“nedjeljno odijelo”) – “jer je to kao da se ide na audijenciju kod kralja”.

Stanje uma i izgled

Zanimljivo je da je jedan od simptoma depresije kada osoba prestane brinuti o svojoj higijeni i fizičkom izgledu. I u liječenju depresije, pacijenti su ohrabreni da ulože više napora prema vanjskom izgledu.

Vanjski izgled samo je odraz unutarnjeg sebstva. Svi smo vidjeli one make-over emisije u kojoj su članovi obitelji ili prijatelji prijavili svoje voljene da ih napokon “sredi” tim stručnjaka i stilista. Često, to je osoba koja kaže da nema apsolutno nikakav interes za stil i modu. Ta ista osoba pršti ponosom te sa zahvalnošću jeca, sa suzama u očima – do kraja epizode, govoreći o novopronađenom samopouzdanju i volji za životom… Zašto ti ljudi, koji su se prije emisije smijali na pomisao o uređivanju, stilu i modi – sada pjevaju drugu pjesmu nakon što im navuku lijepu odjeću, nabace novu frizuru i stave prikladni make-up?!

Zar biti dotjeran i uredan nije samo još jedan od načina kojim pokazujemo kako vodimo brigu o sebi?

Izraziti svoju duhovnost i kroz stil

Način na koji se odijevamo utječe na način na koji mislimo, na naše raspoloženje, a time i na naše ponašanje. Možemo pomoći (naglasak na pomoći) usmjeriti naša srca prema esenciji, možemo pomoći usredotočiti naše misli na duhovnost – tako da se i obučemo na poseban način.

Ne morate sad baš hodati unaokolo u ritualnim haljinama vaše religije, duhovne prakse ili uvjerenja. Možete jednostavno odabrati stvari za vašu garderobu koje vas inspiriraju i najbolje izražavaju ono što je u vama. Neka drugi pomisle: “Koja zanimljiva, sofisticirana i smirena osoba, baš nekako zrači. Želim znati što nosi u sebi – i na sebi.”

Kad kupujete odjeću, razmislite o tome što znače određene boje i teksture. Razmislite o tome kako određeni stilovi različitih kultura mogu obogatiti i istaknuti vaš stil – ako ste inspirirani istočnjačkim filozofijama, vjerovatno ćete vrlo rado nositi i nešto od takve odjeće ili nakita.

Zaključak

atma.hr – 52
Ne bi trebali biti rob mode i trendova. Nikako! Urednost, elegancija, sofisticiranost i etika su puno važnije stavke. Duhovna osoba će zasigurno izbjegavati kupovati odjeću i obuću korporacija koje izrabljuju radnike, nositi krzna, kožu i detalje od kože, preskupe i ekscentrične odjevne komade koji privlače previše pozornosti, odjeću i dodatke prepune dizajnerskih logotipova kao i neprimjerenu odjeću.

Modu, stil i odijevanje definitivno ne treba shvaćati preozbiljno ali ona može biti i jedan od načina na koji prezentiramo sebe svijetu – bez da išta kažemo. Ona je začin, igra, oblik kreativnosti – i zanimljiv odraz naših vrijednosti, onoga tko smo i kako se osjećamo.

“Oduvijek sam vjerovao da bit mode nije samo učiniti žene ljepšima, već dati im sampouzdanje i učiniti ih sigurnijima u sebe”, Yves Saint Laurent

“Kupujte malo, birajte dobro i napravite sami!”, Vivienne Westwood

“Jedina prava elegancija je ona u glavi, ako imate to, sve ostalo izvire upravo iz toga”, Diana Vreeland

Za kraj, pogledajte našu malu modnu galeriju, možda vas ovaj proljetni look inspirira na neki novi početak…

Pripremila: Ines Žižić

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here