Mnogi smatraju kako je ‘Maršem protiv Monsanta’ postignut uspjeh jer prema prvim informacijama koje većina građana ima, Monsanto odustaje od izvoza pšenice u Europu. Čini se ni da mu veliki korporativni kapaciteti i snažno lobiranje nije omogućilo da nametne ‘bezopasnu’ hranu većini. Zar je jedna ovako velika i moćna korporacija odustala od svojega širenja na ostatak svijeta ili je pod jednom drugom metodom, koja je prilično prepoznatljiva u konzumeričkom društvu, ipak pronašla svoj put?

Razumno gledajući, je li moguće da je šaka prosvjednika u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama uspjela odagnati ulazak i širenje jedne od korporacija pred kojom je pokleknuo i sam predsjednik SAD-a Barack Obama ili se ipak radi o jednoj vrlo lukavoj metodi kojom su zamaskirali oči mnogim građanima uvjerivši ih kako GMO-a u njihovoj hrani neće biti? Koja državna administracija je u mogućnosti odagnati se pritiscima i ucjenama, ako uzmemo u obzir da je  Obamina ‘pala’? Hrvatska? Slovenska? Njemačka  možda, dok je s druge strane upravo iz te zemlje službeno izglasana i začeta ideja kako voda nije temeljno ljudsko pravo? Što je sa novim hrvatskim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu? Nije li upravo on nastao kao ideja okrupnjavanja zemljišnih čestica po uzoru na Zapad? Tko će obrađivati takve velike zemljišne posjede?

Osiromašeni i izigrani hrvatski seljaci sigurno ne jer se godinama čini sve kako bi se ih maklo i diskreditiralo dugovima, a sve više i ovrhama. Ako već mnoge vlade svijeta rade i donose zakone u svrhu istih korporacija i vladara, tko bi se usudio uopće pomisliti da te iste vlade neće zakonski omogućiti povišenje zakonskog minimuma postotka GM-a u nekom proizvodu, omogućiti koji proizvodi u svojim sirovinama za izradu sadrže GM ili propisati određenu sortu kukuruza koja će se dobivati kao ‘poticaj’ poljoprivrednicima besplatno pod motom ‘ovo je zdravo i produktivno’? Tko bi dovoljno razuman uopće usudio se pomisliti da mi već sada, godinama sustavno jedemo GMO, a da toga nismo svjesni?

Greenpeace objavio popis GM proizvoda

‘Izbrušeni brendovi’ zahvaljujući svojim reklamama stekli su povjerenje kod kupaca i odavno otvorili tržište za nesmetanu i neupitnu konzumaciju. Greenpeace je nedavno objavio popis proizvođača GM proizvoda:

 1. 1Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Bounty (čokoladice)
 2. Campbell Supe (juha)
 3. Uncle Ben’s (grah)
 4. Lipton (čaj)
 5. Cadbury (čokolada, kakao)
 6. Ferrero
 7. Nestle čokolada, Nestle Nesquik, dječji napitak Nestle
 8. Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, 7-up
 9. Knorr (umaci, juhe)
 10. Hellman’s (začini, majoneze, sokovi)
 11. Heinz (začini, majoneze, sokovi)
 12. Kraft (omiljena čokolada Milka, čips, kava, dječji napitak)
 13. Heinz Foods (kechup, sokovi)
 14. Mc’Donalds mreža restorana ‘brze’ hrane
 15. Hipp (dječja hrana)
 16. Abbot Labs Similac (mlijeko u prahu za bebe)
 17. Danone – jogurt, kefir, sir

Većina građana se vjerojatno nikada nije zapitala nalaze li se u sirovinama proizvoda koje jedemo svaki dan GM ili ne zbog neupitnosti ambalaže i izlaganja reklame nekog proizvoda, baš kao ni činjenicu da možda ‘zloglasna’ korporacija ima udio u nekoj od tvrtki koja proizvodi nama omiljene čokolade ili juhe. Nije li i razvikani Nestle potvrdio kako voda nije temeljno ljudsko pravo i nisu li na taj način sve korporacije umrežene i dio jednog te istog sustava koji pokušava nametnuti GM za kojeg mi mislimo da smo se oslobodili? Mnoge hrvatske tvrtke po licenci proizvode strane proizvodne marke, no pitanje je sa kojim sirovinama? Hrvatskim sirovinama ili stranim, ako uzmemo u obzir omjer uvoza i izvoza? Ili ćemo se pozvati na staru rečenicu bivšeg ministra Čobankovića koji je jednom prilikom  istaknuo da mora postojati određeno ‘povjerenje’ između proizvođača i kupca, te da su neke kontrole bespotrebne? Možda ‘povjerenje’ da nas sustavno i organizirano truju, a mi o tome pojma nemamo.

http://www.dnevno.hr/vijesti/88498-monsanto-odustao-od-europe-evo-dokaza-da-godinama-jedemo-gmo.html

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 10.06.2013.
Slijedeća objavaVIDEO: Znate li da je kihanje iste brzine kao tornado? Šest sjajnih usporedbi tijela i Zemlje
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here