Foto: pixabay.com

Jupiter u astrologiji predstavlja znanje, mudrost, pravdu, religiju i filozofiju. Najveća je planeta u Sunčevom sustavu, a astrološki simbolizira rast, ekspanziju, boljitak i prosperitet. Esencijalni je signifikator novca i bogatstva, a od njegove pozicije u natalnoj karti ovisi moral, sreća i blagostanje pojedinca. Gospodar je prostora a u tradiciji je smatrano da su sretne one godine kada nam ovaj benefik tranzitira kutnim kućama (1.,4.,7. i 10.). Vladar je prirodne 9.kuće horoskopa tj znaka Strijelca i 12.kuće tj znaka Riba.

atma.hr – 52
 Kada tranzitni Jupiter prolazi kroz neku kuću tj oblast života donosi ekspanziju ili oživljavanje te oblasti, lakoću i uspjeh u domeni dane kuće kao i pronalaženje smisla života u toj oblasti. Zanimljivo je da je tranzitni Jupiter često naglašen u trenutku smrti jer Duši taj odlazak predstavlja olakšanje, a uloga Jupitera je da joj pokaže put nakon smrti. Jupiter je simbol puta (Strijelac) na koji Duša odlazi nakon smrti (Škorpion).

Ova masivna planeta najjači energetski upliv ima četvrtim danom u tjednu odnosno četvrtkom pa kažemo da je četvrtak Jupiterov dan. A ovoga četvrtka, 28.7. u 22:38h pod energijom Mladog Mjeseca u Lavu i pod uplivom epohalnih planetarnih konstelacija (konjunkcija Urana, Marsa i Sjevernog Mjesečevog čvora u znaku Bika na 18* koja se posljednji put odigrala u 4.stoljeću prije Krista), tada na 17* i u društvu Plutona na 19*), kreće na svoje redovno godišnje putovanje unatrag. U retrogradni hod kreće iz znaka Ovna i s 8*43 !

/Kada je Jupiter u retrogradnom hodu umnogome podsjeća na Saturna jer uspori sve aktivnosti u kući (segmentu života) u kojoj se zatekao! A time uspori i nas te na taj način potiče da se okrenemo „unutra“! To je neophodno kako bi revidirali uvjerenja, stavove, vizije. Provjerili jesmo li izgubili vjeru, nadu. Koliko smo iskreni prema sebi samima? Kakve su nam želje?! Zato Jupiter svakih 13 mjeseci kreće na četveromjesečno putovanje u natrag, kako bi nama pomogao (ipak je benefik) da pogledamo duboko u sebe i spoznamo što je to zbog čega ne možemo dohvatiti svoju sretnu zvijezdu i svoj komad sreće!?!

atma.hr – 52
Do 28.10. Jupiter se kreće unatrag kroz znak Ovna kada prelazi u svoj domicil u znak Riba a 24.11.. s 28* 47 Riba ponovno zauzima direktan pravac.

Do tada nemojte se iznenaditi ukoliko prepoznate kod sebe ili drugih potrebu za povlačenjem, pojačanu želju za duhovnošću, „vraćanje“ u prošlost kao i usporavanje u onim segmentima života kroz koja Jupiter tranzitira u svom retrogradnom hodu! Iskoristite taj period najbolje što možete, iskreno i duboko zagledajte se u sebe, preispitajte i posložite svoja uvjerenja, vjerovanja, ciljeve i želje kako bi s Jupiterovim direktnim kretanjem i vi krenuli direktnim putem realizacije svojih želja, nadanja, prosperiteta i ekspanzije!

Tomislava Horvat / Astrologija Pallas