Stvar je u tome da svaka osoba u sebi ima samoregulaciju i sposobnost samoizliječenja što smo kao ljudi zaboravili i okrenuli se materijalnom vanjskom svijetu, izgubili smo kontakt sa sobom. Sve što nam se događa u životu i na tijelu dovodi nas do toga da shvatimo koje su naše glavne potrebe. Jer tek kada zadovoljimo svoje unutarnje potrebe osjećat ćemo se dobro i bit ćemo zdravi.

Anksiozoznost, poremećaji pažnje, tjeskoba i depresija neki su od oblika lakših psihičkihporemećaja koje, kako su nam rekli vrsni hrvatski psihijatri, utjecajem krize neminovno bilježe porast među građanima. Zabrinutost za egzistenciju, nemogućnost ostvarivanja i najosnovnijih životnih potreba i promjena životnih navika na gore dovoljno su moćni ‘okidači’ za depresivno stanje, osjećaje beznadnosti potištenosti. Džungla negativnih osjećaja često zaklanja pogled na pozitivne stvari, a smisao se nerijetko čini skriven u najgušćoj šikari.

Rješenje se čini nadohvat ruku – skriveno u čarobnoj maloj piluli koju nazivamo antidepresivom. Međutim, umjesto takvih tableta, ujedno među najprodavanijim lijekovima u Hrvatskoj, vrsni hrvatski psihijatri savjetuju rad na sebi i metode samopomoći za koje tvrde da su terapija budućnosti.

Mnogo manje poznate od npr. Xanaxa ili Prozaca terapije koje za polazište imaju rad na sebi, prema mišljenju terapeuta s kojima smo pričali, rješavaju glavnu značajku poremećnog psihičkog stanja – uzrok. Liječenje posljedica, kako se pokazalo u slučajevima tableta, znači prebacivanje energetskog uzroka na druga područja poput organa. Fizička oboljena, ukazala nam je doktrica Nevena Engler, u većini slučajeva su manifestacija lošeg psihičkog stanja. Za što učinovitije uklanjanje uzroka, time i rješavanja psihičkih te sprječavanje fizičkih problema, istražili smo nekoliko, kako se pokazalo, uspješnih terapija.
Karmička dijagnostika

– Metoda karmičke dijagnostike zasniva se na uvidu terapeuta u polje pojedinca (za to je potrebna dozvola te osobe, odnos povjerenja, te etičnost terapeuta). Biopolje je jedinstveno informacijsko energetsko polje koje nam pruža informaciju o pravom uzroku koje stoji iza energetske blokade psihičkih ili fizičkih bolesti, sudbinskih nedaća itd…Osvještavanjem (podsvjesni ili svjesni strahovi, agresija, destruktivni obrasci, strahovi…), njihovim prihvaćanjem i preuzimanjem odgovornosti za te uzroke problema, otupuštamo ga na neki od načina kroz povezivanje s cjelinom i opraštanjem sebi i drugima. U protivnom, samoregulacijom biopolja svako naše djelovanje dobro ili loše vraća se natrag nama ,a to je karma – ukratko nam je opisao metodu karmičke dijagnostike, terapeut iste Boris Kobasić.

Jednom kada osoba iskustveno prođe kroz proces transformacije određenog obrasca, u njenoj bioenergetici, jednako kao i u njenoj podsvijesti, ostaje zabilježeno to iskustvo, i pruža osobi mogućnost da razmišlja, osjeća i djeluje drugačije. Na taj način promjena koja se dogodila unutar tretmana karmičke dijagnostike postaje stvarna promjena u svakodnevnom životu

Iako smatra da je karmička terapija svakako boje riješenje uzimanja lijekova, terapeut karmičke dijagnostike upozorava kako liječnici koji prakticiraju simptomatsko liječenje djeluju iz svoje razine svijesti, što ne traba izazivati nikakvu osudu. Bitno je da se pacijent sa 100-postotnim povjerenjem prihvati način liječenja za koje god se odlučio.

Kromoterapija

Metoda kromoterapije se zasniva na utjecaju svjetlosti i boja na autonomni živčeni sustav, na podsvijest, endokrine žlijezde i metabolizam općenito. Istraživači vjeruju da svaka boja ima frekvenciju i vibraciju koja se usklađuje s vibracijama u našem organizmu, a posljednjih desetak godina svojim istraživanjima sve to potkrepljuje i njemački biofizičar Fritz Albert Popp. On je svojom biofotonskom teorijom potvrdio kako svaka stanica u našem tijelu producira boje, tj. ispušta svjetlosnu česticu koja sadržava sve informacije o DNK.

– Analizom dobijemo energetsko stanje pacijenta gdje se kroz slabiji protok energije u čakrama ujedno određuje kakvu terapiju bi trebao uzeti.  Terapija se zove liječenje psihe bojama, ali se u terapiji kombiniraju i boje i glazba. To nisu samo čiste boje već i naprimjer plamen svijeće, ljepote prirode, misterije kozmosa. Zanimljivo je da hrana također zbog svojih boja može vizualno djelovati  i pomagati, ona nosi neku informaciju. Terapiji pomaže i kad pacijent unese zdravu hranu iz organskog uzgoja. Za lakša psihička oboljenja poput depresije svakako je bolja ova metoda od uzimanja tableta, pa čak i za liječenje malignih bolesti. Većina fizičkih oboljenja je vezana za psihičke. Primjerice ako je žena neplodna, moguće je da podsvjesno ne želi produžiti svoj rod. To je psihička terapija koja liječi i somatska oboljenja – rekla nam je dr. Nevena  Engler koja primjenjuje kromoterapiju na svojim pacijentima. Vrlo su zadovoljni, kaaže nam Engler, a poboljšana stanja su vrlo uočljiva.