Prema Ayurvedi, najintenzivniji periodi su oni koji dolaze krajem nekog godišnjeg doba. Tako se krajem veljače intenzivno nakupljaju zimske kvalitete hladno i suho. Ovo vrijeme posebno utječe na Vata doshu, koja još nije popustila svoj snažni stisak i ustupila mjesto Kapha doshi, dominatnoj doshi tijekom proljeća.

Uvijek govori dobro o drugima…




Veljača je tako posljednji zimski stisak, prije proljetnog odmrzavanja, kada je teže održati zdrav imunitet, tjelesnu izdržljivost, dobar san, eliminaciju stolice, stabilno i dobro raspoloženje.

Kako bi izbjegli ove tegobe treba smirivati Vata doshu.

Kraj zime je vrijeme kada treba jesti slatko, slano i kiselo, toplo, teško i masnoTreba izbjegavati trpko, gorko, ljuto i hladno.

Slatko, slano..

Slatko nije šećer u ovom slučaju! Slatke okuse treba uzimati kroz povrće poput mrkve, komorača, cikle, patlidžana, kukuruza, klica… kao suho voće, naranče, klementine, mandarine. Slatku kvalitetu sadrže i žitarice poput cjelovite pšenice, amaranta, prosa, heljde, smeđe i crvene riže. Idealni zaslađivači su sirup od datulja, med te nerafinirani šećer, a mliječni proizvodi domaći svježi sir, ghee, mlijeko.. Leća, tofu preporučeni su iz grupe mahunarki.

Slano, tipa soljenih i blago prženih sjemenki ili orašida. Sol je generalno jako dobra tijekom ovog perioda.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Kiselo… Hrana bogata vitaminom C

Slatko i slano jedemo uvijek, no što je s kiselim okusom?

Kiselo se preporuča konzumirati kao fermentiranu hranu – kiselo zelje, kiselu repu, generalno ukiseljeno povrće, limun i agrumi.

Kiselo potiče rad enzima, regulira probavu te zagrijava tijelo. Zdrav izbor za dodavanje kiselog okusa u prehranu je limun, stoga je dobro svakodnevno koristiti limun s toplom vodom ili jednostavno iscijediti malo limuna u juhu ili neko drugo jelo.

Vitamin C, spoj koji limunu i mnogim drugim namjernicama daje kiseli okus, djeluje kao antioksidans koji štiti vitamine topive u mastima (poput vitamina E) i osjetljive masti od oksidacije ili užeglosti. Ayurveda govori da upravo masti “podmazuju” suhu Vata doshu i živčani sustav, ali se zna da se dobre masti lako oštećuju. Zbog važnosti ovih masti, nije čudno da se izvor vitamina C poput limuna i amalakija koristi kako bi se uravnotežila Vata dosha. Vitamin C pomaže u održavanju stabilne tjelesne težine, razine šećera u krvi, krvnog tlaka i zdravog kolesterola.

Amalaki Rasayana

Amalaki Rasayana je ekstrakt amalakija koji predstavlja fantastičan izvor C vitamina. Možemo ga uzimati tijelom cijele godine, ali je posebno koristan tijekom zime. Samo jedna kapsula Amalaki Rasayane sadrži preko 200% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Inače, voće amalaki sadrži do 20 puta više vitamina C, nego naranča! Osim vitamina C, amalaki je pun i drugih hranjivih tvari, koje nam dodatno pomažu jačajući imunitet te i održavaju zdravlje, što je ključno tijekom zime. https://rasayana.hr/proizvod/amalaki/

77





Hrana koja je teška, topla, masna..

Ghee (maslo) je idealna zimska masnoća. Kod probave gheea stvara se butirična (maslačna) kiselina koja je važno gorivo za stanice debelog crijeva, ali i hrana za druge dobre mikrobe u tankom crijevu, zaslužne za dobar imunitet i dobro raspoloženje.

Orašasti plodovi su puni masnoće (posebno omega 3) i proteina. Osim toga, imaju puno minerala.

Maslinovo ulje, podržava zdrav kardiovaskularni sustav.

Avokado je idealan za zimske mjesece, a sastavljen je od čak 85% kvalitetnih masnih kiselina.

Zimske tikve i buče su zasitna hrana, prepuna nutrijenata.

Loše raspoloženje i nesanicu pobijedite ashwagandom!

Dokazano je da se tijekom tamnijih mjeseci značajno smanjuje razina serotonina što doprinosi lošijem raspoloženju.

Korisna biljka, koja tijekom hladnih i tamnih mjeseci pomaže kod poremećaja sna, podiže imunitet, raspoloženje i snagu je Ashwagandha Rasayana. Ona je po svojim kvalitetama teška, topla i slatka. Osim što je ashwagandha iznimno dobra za smirenje živčanog sustava, fantastična je i za balansiranje nadolazeće Kapha doshe. Korisna je kod problema sa plućima koja su jedno od sjedišta Kapha doshe –https://rasayana.hr/proizvod/ashwagandha/

ZAKLJUČAK

Kraj zime je vrijeme kada je Vata dosha prirodno pojačana, tj. neuravnotežena. Kako bi podmazali prirodno suhu Vata doshu i vratili tijelo u ravnotežu, trebamo jesti toplu masniju i vlažniju (jušnu) hranu, slakih, kiselih i slanih okusa. Od dodataka prehrani posebno su korisni Amalaki, savršen izvor vitamina C te Ashwaganda, biljka koja odlično djeluje na zimsku melankoliju, nesanicu i pomanjkanje energije.

Uvijek govori dobro o drugima…




Recepti

Njegovo veličanstvo – ĐUMBIR!

U Ayurvedi se đumbir naziva univerzalnim lijekom i to ne bez razloga! Osim što uravnotežuje sve doshe, donosi i puno zdravstvenih dobrobiti. Evo samo nekih koje se tiču ovog godišnjeg doba: pojačava rad enzima (agni), potiče cirkulaciju, podiže imunitet tako da smanjuje sluz koja predstavlja toksine te time dobrim mikrobima omogućuje pogodnu okolinu za razmnožavanje.

Đumbir možete uzimati na prazan želudac tako da naribate komadić od 5 cm, i prelijete ga vrućom vodom. Kada se tekućina malo ohladi, dodajte limun i med. Ovo je savršen početak hladnog dana. Ovo će vam potaknuti probavu i osloboditi vaše dišne puteve od sluzi. U isto vrijeme ova kombinacija je jako djelotvorna za mršavljenje. Tijekom proljeća je u napitak poželjno ubaciti i ½ čajne žličice organske kurkume. Isto tako možete piti čaj od svježeg đumbira tijekom dana uz dodatak limuna i meda.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Ako volite ljutkasto, narežete đumbir na tanje kriške, iscijedite limun preko njih (ne trebaju plivati u limunu) te dodate malo soli. Ovo je idealan pripravak za ljude koji ne osjećaju apetit, imaju mučnine, višak sluzi u nosu, grlu ili plućima. Ova kombinacija stimulira i jača agni – probavnu vatru (enzime, metabolizam).

Možete napraviti veću količinu i držati nekoliko dana držati ovu mješavinu u frižideru. Krišku do dvije dobro prožvačete 10-15 minuta prije obroka.

Branko Marković B. S. Ayurveda

www.rasayana.hr

44 AYURVEDA

AYURVEDA

Nauk o životu

Knjiga ayurvedskog liječnika Tomislava Petrušića na našim je prostorima jedinstveno izdanje, koliko zbog svoje teme, toliko i zbog autorove kompetencije i pristupa materiji koju obrađuje.

Prikazujući ayurvedsku medicinu bez mistifikacije, Petrušić ruši eventualne “predrasude“, educira čitatelja i ovaj nam drevni nauk približava na izuzetno razumljiv i jednostavan način.

288 stranica, format: 16×24

Cijena: 125,00 kn 112,50 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.